Hrvatska   Promijeni   |   Sva Microsoftova web-mjesta

Home

Mobilni uređaji

Za većinu tvrtki i njihovih zaposlenika mobilna e-pošta i komunikacija putem mobitela postale su način života. Zbog toga IT administratori moraju pronaći ravnotežu između pristupa sustavima za razmjenu poruka i naoko kontradiktornog zadatka zaštite tih istih podataka od gubitka ili krađe mobilnih uređaja.

U sustavu Exchange Server 2010 mobilni korisnici imaju pristup porukama iz univerzalne mape s primljenom poštom – imaju pristup SMS porukama, e-pošti, govornoj pošti i spremljenim razgovorima putem izravnih poruka.

IT administratori mogu upravljati uređajima koji se povezuju s mrežom putem popisa blokiranih/dopuštenih uređaja. Taj popis jamči da će se s podacima za razmjenu poruka povezivati samo odobreni uređaji, a i dalje nudi široku paletu uređaja s podrškom za Exchange ActiveSync® .

Najveća prednost mobilnog pristupa u sustavu Exchange Server 2010 jest da je sve ugrađeno u Exchange. Nema potrebe za kupnjom dodatnih poslužitelja i licenci za klijentski pristup (CAL-ova) od drugih dobavljača ni za upravljanjem zasebnim sustavom za mobilni pristup.

Opis funkcija

Prikaz za razgovor:  novi prikaz za razgovor korisnicima omogućuje brz i jednostavan uvid u najnovije poruke i sve odgovore na njih. Prikaz za razgovor ostaje aktivan i ako se pojedine poruke e-pošte nalaze u različitim mapama u poštanskom sandučiću. Budući da se višestruke poruke tretiraju kao jedan razgovor, moguće je njima upravljati te ih zanemarivati, premještati i brisati kao cjelinu, stoga se više nije potrebno svakom porukom e-pošte baviti zasebno. Nove poruke koje se odnose na stare razgovore automatski će se smjestiti u mapu u koju ste preusmjerili razgovor, čak i ako ste ga izbrisali ili zanemarili.

Traženje podataka o dostupnosti/zauzetosti: Exchange ActiveSync korisnicima pruža uvid u dostupnost kontakta na temelju kalendara. Vremenska crta s podacima o dostupnosti/zauzetosti prikazuje se u korisnikovim podacima za neki kontakt te tako drugim korisnicima pokazuje kada su njihovi kontakti dostupni za poziv ili sastanak.

Spremnik za nadimke: spremnik za nadimke pohranjuje adrese e-pošte nedavnih primatelja te korisnicima olakšava ispunjavanje adresnog retka poruke e-pošte predlažući popis imena dok upisuju novu adresu. Taj popis, koji se automatski popunjava, sužava se kako korisnik upisuje slova primateljeva imena, a sadrži nedavne primatelje poruka e-pošte poslanih iz programa Outlook Web Access i Outlook Mobile.

SMS Sync: Exchange ActiveSync sada nudi slanje i primanje SMS poruka iz programa Outlook i Outlook Web Access. Dolazne poruke, koje se putem EAS-a šalju na korisnikov mobilni uređaj, vidljive su i na uobičajenom mjestu za SMS poruke i u mapi s primljenom e-poštom.

Stanje odgovora: ažuriranje putem ikone korisniku olakšava da se sjeti je li se već pozabavio određenom porukom e-pošte. Sada jednim pogledom na ikonu na uređaju možete vidjeti jeste li odgovorili na neku poruku e-pošte ili je proslijedili, čak i ako ste to učinili iz programa Outlook.

Klijentski program koji se može instalirati:  za nadogradnju funkcije e-pošte više nije potrebno ažurirati telefon. Sve najnovije značajke sustava Exchange Server dostupne su na svim mobilnim uređajima sa sustavom Windows Mobile 6.1 ili novijim. Korisnici sustava Exchange Server mogu preuzeti ažuriranje za Outlook Mobile da bi na svojim postojećim uređajima koristili sve prednosti najnovije verzije značajke Exchange ActiveSync.

 
Microsoft TechNet
Microsoft Developer Network

Povezani sadržaji

Vrijeme izazova