Logica auttaa Lassila & Tikanojaa kohti kestävämpää kehitystä toiminnanohjauksen avulla

Suuri jätehuollon logistiikka tarvitsee tehokasta toiminnanohjausta. Lassila & Tikanojan löysi omansa Microsoft Dynamics ERP -teknologiasta yhteistyössä Logican kanssa.

Lassila & Tikanoja muodostui aikanaan yritysostojen kautta. Tällöin kahdella yhdistyvällä yrityksellä oli
käytössään omat toiminnanohjausjärjestelmät. Järjestelmien yhtenäistämisen keinoksi löytyi Microsoftin Dynamics NAV Enwis, jätehuoltoon kehitetty toimialaratkaisu. Kokonaisuuden ylläpidosta ja kehityksestä
vastaa nyt Microsoftin vuoden 2012 kumppani Logica.

Dynamics NAV toiminnanohjausjärjestelmä kattaa kolmasosan L&T:n liiketoiminnasta, keskittyen jätehuollon puolelle. Asiakkaita järjestelmässä on peräti yli 200 000.

”Järjestelmä pitää sisällään valtavan määrän dataa ja prosesseja aina toiminnanohjauksesta autojen reittisuunnitteluun ja materiaalivirtojen ohjaukseen. Se tuo läpinäkyvyyttä koko toimintaketjuun ja ennen kaikkea dataa entistä fiksumpien päätösten tekoon. Tiedon avulla pystymme optimoimaan toimintaamme
realiajassa, kuten vähentämään omia ajokilometrejä tekemällä tehokkaampaa reittisuunnittelua. Näin myös hiilidioksidipäästöt tippuvat ja ympäristö kiittää”, kertoo Lassila & Tikanojan tietohallintojohtaja Harri Karjalainen.

”Toinen merkittävä lisä on se, että Dynamics NAVin tietokanta toimii analytiikkamoottorina. Pystymme tarjoamaan asiakkaillemme tärkeitä, osittain myös lain vaatimia tietoja heidän jätemääristään ja
-logistiikastaan. Lisäksi saamme dataa liiketoimintamme ja päätöksenteon ohjaamiseen. Kun dataa on kertynyt hetken aikaa, aletaan nähdä trendejä, alueellisia tehokkuuseroja, poikkeavuuksia ja mahdollisia
virheitä. Pystymme myös löytämään uusia palvelumahdollisuuksia asiakkuuksista, joissa ei palvella niin kattavasti kuin voitaisiin”, tiivistää Karjalainen.

Yritykset seuraamaan ympäristömittareita

Logican kestävän kehityksen yksikön johtaja Mari Puoskari toivottaa erittäin tervetulleeksi teknologian tuomat mahdollisuudet kestävän kehityksen näkökulmasta.

”Teknologiset työkalut tuovat konkreettista dataa kestävän kehityksen mittareiden avuksi. Yhteiskunta vaatii yrityksiltä koko ajan enemmän läpinäkyvyyttä ja tiukennuksia päästöjen ja jätteiden suhteen. Jo pelkästään lain vaatima ympäristövastuuraportti vaatii dataa lähes yhtä paljon kuin taloudellinen raportointi. Juuri näitä tietoja L&T asiakkailleen toimittaa.”

”Yhteiskunnallinen merkitys kestävän kehityksen parantamisessa on merkittävä. On selvää, että tulevaisuudessa ympäristölainsäädösten tiukentuessa tarvitaan entistä enemmän tietoa siitä, millaista jätettä yritys tuottaa. Toisin sanoen yritykset, jotka eivät seuraa kulutusmittareitaan, voivat jatkossa löytää itsensä painimassa taloudellisten haasteiden kanssa.”

Julkaistu: 22.11.2012