Mullistavan erilainen Windows 8

Windows 8 on suunniteltu ja kehitetty uudelleen Windows 7:n nopeuden ja luotettavuuden vankalle perustalle. Samalla se on kokonaan uusi kosketuskäyttöliittymä. Windows 8:n myötä markkinoille tulee myös sankka joukko uudenlaisia laitteita - tabletteja, pöytäkoneita, kannettavia ja hybridejä.

Microsoftin tuorein käyttöliittymäuudistus siirtää Windows-käyttöjärjestelmät uudelle aikakaudelle. Uusi kosketuskäyttöliittymä on merkittävä uudistus, mutta monta muutakin edistysaskelta on jälleen otettu tietokoneiden paremman ja tehokkaamman käytettävyyden saralla. Tässä kahdeksan syytä tutustua ja hankkia Windows 8:

1 Henkilökohtaisempi käyttökokemus
Windows 8 aloitusnäytön voi räätälöidä itsensä näköiseksi. Aloitusnäyttöön voi nostaa juuri ne sovellukset ja palvelut, joita eniten käyttää. Automaattisesti päivittyvien tapahtumaruutujen avulla on heti nähtävissä, mitä uutisia maailmalla on tapahtunut, liiketoimintasovellusten syötteet ja muut itselle tärkeät tilannetiedot. Jo lukitusnäytöllä näkee saapuneiden sähköpostien määrän ja seuraavan kalenterivarauksen.

2 Sovellukset pääosassa
Mitä useammasta sovelluksesta voit valita, sitä paremmin kaikki sujuu. Sovellukset voivat tehdä yhteistyötä ja jakaa tietoja keskenään, minkä ansiosta asioiden tekeminen on entistä helpompaa. Joukko tärkeitä sovelluksia, kuten sähköposti, kontaktit ja musiikki, tulevat automaattisesti Windows 8:n mukana. Lisää sovelluksia voi hakea ja ladata Windows-kaupasta, joka on sisäänrakennettu Windows 8:aan.

3 Oma Windows aina mukana
Windows 8:n ansiosta töissä ja vapaa-ajalla käytettävät tiedostot, valokuvat, yhteystiedot ja henkilökohtaiset asetukset ovat aina käytettävissä kirjautuipa sisään millä tahansa Windows 8 -laitteella. Monella on jo käytössä useita PC:itä ja puhelimia ja nyt näistä laitteista voi suoraan ottaa yhteyden SkyDriveen, Facebookiin, Flickriin ja muihin palveluihin, joten kaikkia valokuvia ja muita tiedostoja pääsee käyttämään sujuvasti.

4 Internet parhaimmillaan
Internet Explorer 10 tuo vaikuttavan ja nopean internetin selainkokemuksen suuriin ja pieniin näyttöihin. Se on ainoa selain, joka on tehty alusta pitäen monella sormella toimivia kosketusnäyttöjä varten. Selaaminen on vaivatonta, kun välilehdet ja siirtymistoiminnot tulevat näkyviin sormella sipaisemalla. Sivustojen jakaminen ystävien kanssa vaatii vain sipaisun ja napsauksen. Sivustojen kiinnittäminen aloitusnäyttöön onnistuu myös yhdellä napsautuksella.

5 Saumattomat yhteydet itselle tärkeisiin ihmisiin
Sovellukset auttavat pitämän yhteyttä perheeseen, ystäviin ja muihin ihmisiin. Tiedot esimerkiksi Facebookista, Twitteristä ja LinkedInistä näkyvät suoraan Sähköposti-, Viestit- ja Ihmiset-sovellusten sisällä.

6 Luotettavasti verkossa
Windows 8 ja Internet Explorer 10 -selain tarjoavat entistä paremman tietoturvan ja tietosuojan: innovaatioita, kuten SmartScreensuodatinta ja seurantasuojausta, hyödyntävä Internet Explorer on suunniteltu toimimaan Windowsin tietoturvaympäristön kanssa. Näin henkilökohtaisia tietoja voi hallita entistä paremmin. Lisäksi tulee suoja uusimpia verkkouhkia vastaan.

7 Yrityskäyttäjälle paljon iloa
Windows 8 on myös yrityskäyttöön suunniteltu ja se sisältää useita ominaisuuksia, jotka parantavat liikkuvaa työtä, tuottavuutta sekä turvallisuutta. Windows 8 ilahduttaa sekä kehittäjiä, IT-ammattilaisia että yritysten työntekijöitä. Uusin versio Microsoftin Intunesta, pilvipohjaisesta hallintajärjestelmästä, takaa, että yritysten laitteet ja työntekijän töihin tuomat laitteet ovat hallittuja, ajan tasalla ja turvallisia.

8 Upeita laitteita
Kaikki suurimmat PC-valmistajat tuovat ennen joulua markkinoille täysin uudenlaisia laitteita. Tarjolla on toinen toistaan upeampia kosketusnäyttökoneita niin tabletteina, hybrideinä, pöytäkoneina ja kannettavina. Isoimmat kosketusnäyttökoneet ovat näyttäviä kodin monitoimikoneita, joiden ympärille koko perhe voi kokoontua viihtymään tai tekemään yhteisiä askareita. Pieniä tabletteja ja hybridejä tulee markkinoille sekä Windows 8 että Windows RT -käyttöjärjestelmillä. Windows 8:lla toimivat kaikki perinteiset Windows 7 -työpöytäsovellukset. Windows RT -laitteet ovat erittäin kevyitä ja vähävirtaisia. Niiden mukana tulee monia Windows 8 -sovelluksia sekä Office 2013 ja niihin hankitaan lisää sovelluksia Windows-kaupasta.

Kosketeltavaa tehokkuutta

Sulavan seniorikonsultti Jussi Palo on käyttänyt Windows 8 esiversioita jo keväästä saakka, ensin kehittäjäesiversiota ja nyt syksyllä kuluttajaesiversiota. Esiversiot ovat olleet teknisesti niin pitkälle vietyjä, että Palo on pystynyt käyttämään niitä koneensa ainoina käyttöjärjestelminä.

”Halusin testata uutta käyttöjärjestelmää todellisessa käytössä sekä töissä että kotona. Koska käyttämäni työpöytäsovellukset toimivat Windows 8:ssa ongelmitta, ei rinnalle tarvittu Windows 7:ää.”

Palon mukaan Windows 8 on oikeasti erilainen käyttöjärjestelmä. Uusi aloitusnäyttö mahdollistaa uusimman tiedon saamisen nopeasti yhdellä silmäyksellä, oli kyse sitten yrityksen järjestelmistä tai julkisista palveluista nostetuista tiedoista.

”Suorituskykymielessä Windows 8 on iso harppaus eteenpäin ja kosketusnäytöllä Windows 8 -sovellusten käyttäminen on intuitiivista. Käyttöjärjestelmä toimii hyvin myös perinteisellä hiirellä ja näppäimistöllä, joten uutta konetta ei tarvitse heti ostaa, ellei sellaiselle ole tarve.”

”Erinomainen uudistus on myös Microsoft- tilin hyödyntäminen, joka aikaisemmin tunnettiin Windows Live ID:nä tai hotmailtunnuksena. Sen ja pilvipalvelun avulla saa itselle personoidun aloitusnäytön käyttöön eri päätelaitteilla.”

Uudet Windows 8 -laitteet kiinnostavat Paloa. Hankintalistalla on ainakin tabletti, mutta mallista ja tyylistä hän ei vielä tiedä. Muillekin hänen on helppo suositella uutta käyttöjärjestelmää ja uusia laitteita.

”Liikkuvan työn tekijöille hybridilaite, josta saa näytön ja näppäimistön irrotettua toisistaan, on omiaan. Vastaavasti Windows 8 -tabletit tekevät tietokoneen käytöstä todella helppoa.”

Palo on luonnollisesti innoissaan myös sovelluskaupan tarjoamista mahdollisuuksista. Kehittäjäkunta on odottanut Windows- kauppaa jo pitkään ja nyt odotus palkittiin.

”Windows-kauppa tarjoaa mahdollisuuden tuoda sovelluksia esille todella suurelle joukolle kuluttajia. Se lisää kuluttajien valinnanvaraa ja tarjoaa sovelluskehittäjille merkittäviä ansaintamahdollisuuksia.”

Julkaistu: 22.11.2012