Aalto-yliopisto ja Microsoft tutkimusyhteistyöhön

Julkaistu 6.10.2010

Aalto-yliopisto ja Microsoft ovat aloittaneet tutkimusyhteistyön. Yhteistyö sinetöitiin keskiviikkona 9.6. Microsoftin ja Aalto-yliopiston tutkijoiden tapaamisessa Otaniemessä.

Yhteistyö keskittyy tässä vaiheessa kahteen tutkimusprojektiin, jotka ovat kestoltaan yhdestä kahteen vuotta. Aalto-yliopistosta mukana ovat Teknillisen korkeakoulun tietotekniikan laitos, Taideteollisen korkeakoulun muotoilun laitos sekä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteinen Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT.

Microsoftin ja Aalto-yliopiston yhteistyö sai alkunsa jo pääministeri Matti Vanhasen tavatessa Microsoftin hallituksen puheenjohtajan Bill Gatesin tammikuussa 2008. Sen jälkeen Microsoft Research on seurannut tiiviisti Aalto-yliopiston kehitystä ja siellä tehtävän tieteen suuntaa. Nyt julkaistut hankkeet ovat tulosta näistä keskusteluista. Seuraamme luottavaisina tutkimusyhteistyön tiivistymistä edelleen tämän hankkeen myötä, sanoo Microsoft Oy:n tietoyhteiskuntasuhteiden johtaja Max Mickelsson.

Aalto-yliopiston johtavia tutkijoita on myös vieraillut Microsoft Researchin Cambridgen yksikössä ja he ovat tavanneet Microsoftin Joint Research -instituuttien edustajia Euroopassa.

Projekteina "Uusien hakukonseptien luominen kotiympäristössä" ja "Palvelunestohyökkäysten vastustuskykyä internet-palveluille (DoSResist)"

Kaksivuotisen hakukonseptiprojektin päämääränä on tutkia uusia mahdollisuuksia nettihakujen toteuttamiseksi kotiympäristössä. PC ja siinä hyödynnettävät ohjelmistot ovat käyttötavoiltaan kotiympäristössä melko rajoittuneita, eivätkä selaimet ja hakutyökalut ole juuri muuttuneet markkinoille tulon jälkeen. Aalto-yliopistossa tutkimustyötä johtaa professori Giulio Jacucci.

Yksivuotisessa projektissa kehitetään palvelunestohyökkäyksen (Denial of Service, DoS) kestäviä protokollia ja suunnitteluarkkitehtuureja internetiin. Aikomuksena on analysoida internet-palveluiden DoS-haavoittuvuuksia ja suunnitella niille suojausmekanismeja. Tutkimusprojektia Aalto-yliopistossa johtaa professori Tuomas Aura.

Aalto-yliopisto tarjoaa hankkeisiin parhaita nuoria tutkijoitaan ja jatko-opiskelijoita sekä erityisesti mobiililaskennan osaamista ja sen tuomia uusia haasteita ja mahdollisuuksia, sanoo vararehtori Heikki Mannila Aalto-yliopistosta.

Tavoitteinamme tässä yhteistyössä on pääsy osaksi Microsoftin laajaa tietoteknikka-alueen tutkimusverkostoa sekä pitkäjänteinen perustutkimuksen tuki valituilla fokusalueilla. On erittäin motivoivaa työskennellä yhteistyössä tietotekniikan perustutkimuksen nopeasti kehittyvillä ns. "grand challenge"- alueilla, joita ovat tietoturvallisuus sekä ihmisen ja koneen vuorovaikutus, jatkaa professori Heikki Saikkonen Aalto-yliopistosta.

Lisätietoja:

Heikki Mannila, Aalto-yliopisto, vararehtori, puh. 050 511 2913
Max Mickelsson, Microsoft Oy, Tietoyhteiskuntasuhteiden johtaja, puh. 050 499 9776

Tutkimusprojektien vetäjät:

Professori Giulio Jacucci, puh. 050 384 1535
Professori Tuomas Aura, puh. 050 308 1702

Sivun alkuun ↑