Teknologia avasi näkövammaisille työmahdollisuuksia

Julkaistu 14.6.2006

Verkossa toimiva tekstinkäsittelyn palveluportaali tuo tekstinkäsittelytyön uudella tavalla näkövammaisten ulottuville ja auttaa näkövammaisia työllistymään. Samalla asiakkaat hyötyvät digitaalisen tekstinkäsittelyn tehokkuudesta. Näkövammaisten keskusliiton perustaman Annanpura Oy:n tavoitteena on luoda portaalinsa avulla merkittävä uusi näkövammaisten työllistämiskonsepti.

"Kahden vuoden sisällä aiomme rekrytoida täysipäiväiseen työsuhteeseen 20 tekstinkäsittelijää, ja työllistäminen jatkuu sen jälkeen kysynnän mukaan", sanoo Annanpura Oy:n toimitusjohtaja Ari-Pekka Saarela.

Toimintansa keväällä aloittanut Annanpura aikoo koota näkövammaisten tekstinkäsittelijöiden osaamisen yhteen ja kouluttaa alalle myös uusia tekijöitä. Digitaalisuudella tehostetaan asiakkaiden sanelunpurku- ja hallintaprosesseja merkittävästi. Annanpuran palveluportaali on rakennettu joensuulaisen Arcusys Oy:n Microsoft-teknologioilla kehittämän Dicteon-sanelunhallintajärjestelmän avulla.

"Tekstinkäsittely on perinteisiä näkövammaisten käsityöläisammatteja. 2000-luvun alussa moni näkövammainen tekstinkäsittelijä joutui kuitenkin lopettamaan työnsä sairaaloissa, kun heidän käyttämänsä apuvälineet eivät sopineet yhteen uusien potilasjärjestelmien kanssa. Nyt on tullut aika valjastaa teknologia palvelemaan näkövammaisten työtä", kertoo Saarela.

"Microsoftille on tärkeää olla mukana mahdollistajan roolissa siellä, missä teknologialla voidaan merkittävästi parantaa ihmisten elämänhallinnan mahdollisuuksia. Annanpura on mainio esimerkki siitä, kuinka teknologia voi tukea erityisryhmien tasavertaista osallistumista", sanoo Microsoftin tietoyhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Max Mickelsson.

Digitaalisuus nopeuttaa potilaskertomusten valmistumista

Tutkimus- ja asianajosektoreiden lisäksi myös terveydenhuollossa on herännyt kiinnostusta Annanpuran tarjoamia palveluita kohtaan. Ympyrä sulkeutuu, kun näkövammaiset tekstinkäsittelijät voivat jälleen tarjota osaamistaan myös sairaaloiden käyttöön.

Microsoftin Vuoden Ratkaisukumppani 2009 -kilpailussa Dicteon-sanelunhallintajärjestelmän myötä menestynyt Arcusys on toimittanut järjestelmänsä jo useammalle suomalaiselle sairaanhoitopiirille. Digitaalisen sanelunhallintajärjestelmän avulla terveydenhuollon sektorin työ tehostuu ja potilaiden pääsy jatkohoitoon nopeutuu ripeämmin valmistuvien potilaskertomusten myötä.

"Microsoftin uusimmat teknologiat mahdollistivat visioidemme toteuttamisen. Annanpuralle rakensimme sanelunhallintajärjestelmäämme tuen pistekirjoitusnäytölle ja ruudunlukusovellukselle. Meille on ollut palkitsevaa päästä mukaan projektiin, joka auttaa vaikeasti työllistyviä ihmisiä löytämään itselleen mielekästä tekemistä", sanoo Arcusys Oy:n kehitysjohtaja Mika Kuikka .

Palveluportaali mahdollistaa työskentelyn täysin virtuaalisessa toimistoympäristössä. Konsepti sopii hyvin näkövammaisille tekstinkäsittelijöille, jotka työskentelevät kotoa käsin. Kotitoimistoilla työskenteleville näkövammaisille työyhteisön puute on ollut aiemmin haaste.

"Annanpuran portaali kokoaa ihmiset tekemään töitä yhdessä. Tekstinkäsittelijät voivat pitää kahvitaukoja jutellen ja kysellä neuvoa toisiltaan vaikkapa pikaviestien avulla. Työ ei ole enää pelkästään yksinpuurtamista", Kuikka kuvailee.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Ari-Pekka Saarela, Annanpura Oy, p. 050 461 8766
Kehitysjohtaja Mika Kuikka, Arcusys Oy, p. 050 552 2581
Johtaja, tietoyhteiskuntasuhteet, Max Mickelsson, Microsoft Oy, p. 050 499 9776

Sivun alkuun ↑