Suomi ui pikemminkin käsipohjaa kuin surffaa tiedon aallonharjalla

Julkaistu 20.5.2009

Suomalainen tutkii vain 0,1 % osaa netistä, pidättäytyen tutuilla ja turvallisilla sivustoilla.

  • Yli 75 % suomalaisista internet-käyttäjistä vierailee vain korkeintaan kuudella sivustolla tyypillisen selailusessionsa aikana, jättäen yli 231 miljoonaa netissä olevaa sivustoa koskematta

  • Lähes 70 % suomalaisista internet-käyttäjistä sanoo että vain kaksi kymmenestä sivustosta joilla he vierailevat on heille uusia tuttavuuksia

  • Kymmenen prosenttia suomalaisista käyttää yhdestä kolmeen tuntia netissä viikoittain

Microsoftin huhtikuussa teettämän kyselyn mukaan, tyypillinen suomalainen internet-käyttäjä vierailee vain kuudella nettisivustolla internet-sessionsa aikana, jättäen jopa 99,9 % yli 231 miljoonasta tarjolla olevasta nettisivustosta tutkimatta.

"Huolimatta internetin tarjoamasta tiedon runsaudesta ja eduista joita se tarjoaa, takerrumme edelleen tuttuun ja turvalliseen. Olemme ihmeissämme online-maailman tarjoaman runsauden edessä ja pelkäämme tietoturvauhkia ja viruksia, jotka estävät meitä tutkimaan kaikkia vaihtoehtoja," sanoo John Mangelaars, Microsoft EMEAn Consumer ja Online -yksikön johtaja.

Suosikkien suosiminen

Kysely paljastaa että pohjoismaalaisiin verrattuna sveitsiläiset ja belgialaiset ovat online-maailman seikkailijoita, joiden käyttämistä sivuista puolet on heille entuudestaan tuntemattomia. Lähes kolme neljästä suomalaisesta internet-käyttäjästä sanoo että jokaista kymmentä nettisivua kohden jolla he vierailevat, vain yksi tai kaksi on täysin uusia tuttavuuksia.

"Säännöllisesti internetiä käyttävät henkilöt urautuvat helposti vierailemaan vain tuntemillaan sivuilla. Tietoturvahuolet ovat perusteltuja, mutta voi myös olla että ihmiset ovat vain laiskoja tai liian kiireisiä ollakseen seikkailunhaluisia. Mitä tulee erilaisilla nettisivuilla vierailemiseen - olemme pitkälti tapojemme orjia. On tärkeää että selainten uusi sukupolvi tukee käyttäjiä luottavaisin mielin tutustumaan tiedon rikkauksiin ja mielenkiintoisiin sovelluksiin joita netistä löytyy," sanoo professori Dame Wendy Hall, Web Science Researchin perustaja. (http://webscience.org/)

Jatkuva läsnäolo vastaan vähentyvä tutkimusmatkailu

Toinen keskeinen trendi on, että vaikka suomalaiset eivät internet-seikkaile kauas, yhä suurempi joukko meistä on netissä. Yli 80 % suomalaisista on joko jatkuvasti kytkeytyneenä nettiin tai käyttää sitä useammin kuin kahdesti päivässä. Myös Portugali ja Italia nousevat esiin edelläkävijöinä. Jopa 75 % portugalilaisista ja italialaisista netinkäyttäjistä on siihen jatkuvasti yhteydessä.

Viime kädessä sellaiset huolenaiheet kuin tietoturvauhat, altistuminen viruksille, hakuihin käytettävä aika ja tiedon puute parhaista nettisivuista ovat keskeisimmät syyt seikkailunhalun vähentymiselle. Puolet kyselyyn vastanneista hakee suosituksia, joko ystäviltään, lehdistä tai jostain keskitetystä resurssista ennen uusien sivustojen tutkimista.

Suomalaisten eniten selaamat sivustot tyypeittäin

Suomalainen internet-käyttäjä

  • Puolet suomalaisista (47,1 %) käyttää puolesta tunnista kahteen tuntiin yhdessä selailusessiossa

  • Neljännes (23,4 %) on jatkuvasti kytkeytyneenä nettiin, joka on alhaisin määrä kyselyyn osallistuneiden maiden keskuudessa

  • Yli kolmannes (34,9 %) myöntää, että jokaisesta säännöllisesti vieraillusta yhdeksästä sivustosta vain yksi on uusi tuttavuus

  • Suomalaissurffaaja kiinnostavat eniten uutiset, sosiaalisen median palvelut ja viihdesivut

  • 22,8 % myöntää, että työtaukojen hakeminen tai tylsät hetket kotona ovat suurimpia motivaattoreita nettiselailulle

  • Suurin osa suomalaisista arvostaa selainta valitessaan sen nopeutta, turvallisuutta, luotettavuutta ja helppokäyttöisyyttä, tässä järjestyksessä

Internet Explorer 8

Huolimatta siitä että lähes puolet suomalaisista internetin käyttäjistä on tietämätön selainten eroista, monet tietävät mitkä tekijät tekevät selaimesta käyttökelpoisen ikkunan nettiin. Suomalaisten mielestä selaimen tulee olla tasavahvasti nopea, turvallinen, luotettava ja helppokäyttöinen. Juuri näihin vaatimuksiin vastaa uusi Internet Explorer 8, joka on suunniteltu ihmisten nettikäyttäytymisen perusteella. Se pyrkii tekemään jokapäiväisistä asioista helpompia ja nopeampia. Internet Explorer 8 tarjoaa uusia ominaisuuksia ja toiminnallisuutta, joka tekee tuttujen sivustojen selaamisesta helpompaa uuden älykkään osoiterivin ja Web-linkkien avulla. Selain tekee myös yhteistyötä valitun hakupalvelun kanssa ja ehdottaa todennäköisimpiä hakuja sen perusteella mitä selaimen hakulaatikkoon syötetään. Lisäksi se tarjoaa pikatoimintoja joilla voi vähentää tavanomaisiin toimintoihin tarvittavien klikkausten määrää. Esimerkiksi osoitteen kopioimiseksi uuteen ikkunaan tarvitaan nyt vain kaksi klikkausta entisten seitsemän sijaan.

Juhlistaakseen uuden Internet Explorer 8:n julkistusta ja rohkaistaakseen eurooppalaisia internet-käyttäjiä tutkimaan enemmän, Microsoft on julkistanut uuden www.exploreabitmore.com/fi -verkkosivuston. Se toimii leikkimielisenä, interaktiivisena karttapallona nettisivuista ja sisältää omat mantereensa julkkiksille, laitteille ja teknologioille, matkustukselle, muodille, ostoksille, pelaamiselle, rahapeleille, sosiaaliselle medialle, urheilulle, uutisille sekä viihteelle. Mantereet ehdottavat käyttäjille nettisivustoja, jotka auttavat mukavuusalueen ulkopuolelle, tutkimaan muitakin kuin tuttuja sivustoja.

Lisätiedot, kuvat ja kyselytulokset:

Jukka Veräväinen
Microsoft Oy
+358 50 3648 312
jukkav@microsoft.com

Sampsa Koskenalho
GCI Finland
+358 400 858 460
sampsa.koskenalho@gci.fi

Microsoft
Vuonna 1975 perustettu Microsoft on maailman johtava ohjelmistotuotteiden, -ratkaisujen ja -palveluiden toimittaja, joka auttaa yrityksiä, organisaatioita ja ihmisiä hyödyntämään tietotekniikan mahdollisuuksia uusilla innovatiivisilla tavoilla. Suomessa Microsoftin palveluksessa työskentelee 280 henkilöä, joiden visiona on yhdessä yli 3000 yhteistyökumppanin kanssa auttaa asiakasta menestymään Microsoftin ratkaisujen avulla. Maailmanlaajuisesti Microsoftilla on noin 88 000 työntekijää yhteensä 102 maassa. Tilivuonna 2008 Microsoftin liikevaihto oli 60,42 miljardia dollaria.

Sivun alkuun ↑