IFrame-haavoittuvuus Internet Explorerissa

Julkaistu 26.11.2004

Microsoftin Internet Explorer-selaimesta on löytynyt haavoittuvuus, joka koskee selaimen tapaa käsitellä HTML-koodissa olevia IFRAME-tägejä. Haavoittuvuus antaa vihamieliselle hyökkääjälle mahdollisuuden suorittaa haluamaansa ohjelmakoodia käyttäjän koneella.

Seuraavassa on ohjeita kotikäyttäjälle siitä, miten haavoittuvuudelta voidaan suojautua:

1. Haavoittuvuus koskee Internet Explorerin versiota 6.0. Saat selville, onko käytössäsi IE:n versio 6.0, tekemällä seuraavat toimet:
- Avaa Internet Explorer.
- Valitse Ohje-valikosta (Help) vaihtoehto Tietoja Internet Explorerista (About Internet Explorer).
- Mikäli Versio-kohdassa lukee 6.0.xxxx, on käytössäsi Internet Explorerin versio 6.0.

HUOMAUTUS: Haavoittuvuus ei koske Windows XP -käyttöjärjestelmällä varustettuja järjestelmiä, joihin on asennettu syksyllä julkistettu Service Pack 2 -päivityspaketti. Saat selville, onko koneesi Windows XP -käyttöjärjestelmään asennettu Service Pack 2 tekemällä seuraavat toimet:
- Avaa Käynnistä-valikko (Start) ja valitse sieltä Oma tietokone (My Computer).
- Valitse Oma tietokone -ikkunan Ohje-valikosta vaihtoehto Tietoja Windowsista (About Windows).
- Mikäli ikkunassa näkyvä Versio-rivi (Version) päättyy tekstiin Service Pack 2, on Service Pack 2 asennettu koneeseen. Mikäli käytössäsi on Windows XP -käyttöjärjestelmä, mutta et ole vielä asentanut Service Pack 2:ta, katso lisätietoja osoitteesta http://www.microsoft.fi/windowsxp/sp2.

Muille haavoittuvuuden sisältäville IE-selaimille Microsoft on tekemässä korjausta, joka julkistetaan normaalien päivityskanavien kautta.

2. Varmista, että käytössäsi on ajan tasalla oleva virustorjuntaohjelmisto. Lisätietoja löytyy virustorjuntaohjelmistoja käsitteleviltä sivuilta. Useimmat virustorjuntaohjelmistot tunnistavat ja estävät osan haavoittuvuutta hyödyntävistä haittaohjelmista.

3. Ole varovainen napsauttaessasi sähköpostiviesteissä olevia linkkejä. Haavoittuvuutta hyödynnetään tällä hetkellä esim. Bofra-sähköpostimadon kautta (lisätietoja Bofra-sähköpostimadoista löytyy F-Securen sivuilta osoitteesta http://www.f-secure.com/v-descs/bofra.shtml). Bofra-madot lähettävät lyhyitä sähköpostiviestejä, jotka sisältävät linkin ja lyhyen englanninkielisen tekstin, jossa houkutellaan käyttäjää napsauttamaan kyseistä linkkiä. Jos linkkiä napsautetaan, se ottaa yhteyden Web-palvelimeen, josta ladataan haittaohjelmakoodin sisältävä tiedosto, ja käyttäjän kone saastuu.

Kannattaa myös muistaa, että sähköpostiviestin lähettäjä voidaan väärentää: viestin lähettäjänä saattaa lähettäjätietojen perusteella olla joku tuttusi, eli henkilö johon luotat. Lisätietoja sähköpostien tietoturvasta on sähköpostia käsittelevillä sivuilla. Hyvä merkki matoviestistä kuitenkin on sen kieli; haavoittuvuutta hyödyntäviä matoviestejä ei vielä toistaiseksi ole ollut liikkeellä suomenkielisinä.

4. Voit myös tiukentaa Internet Explorerin tietoturva-asetuksia. IE jakaa Web-sivustot niin sanottuihin vyöhykkeisiin (Zone) ja kullekin vyöhykkeelle voidaan määrittää erilaiset tietoturva-asetukset. Vyöhykkeitä ja niiden tietoturva-asetuksia voidaan määrittää Internet Explorerissa seuravalla tavalla:
- Valitse Työkalut-valikosta (Tools) Internet-asetukset (Internet Options).
- Valitse Internet-asetukset-ikkunassa Suojaus-välilehti.
- Määritä Internet-nimisen vyöhykkeen suojaustasoksi Suuri (High). Tämä estää mm. Active Scripting -toiminnallisuuden käytön ja samalla eräät tavat hyödyntää IFRAME-havoittuvuutta. On huomattava, että tietoturva-asetusten tiukentaminen (mm. Active Scripting -toiminnallisuuden estäminen) vaikuttaa joidenkin sivustojen toimintaan. Jos kyseessä on sivusto, johon voit luottaa (esim. Pankkien online-sivustot), voit lisätä kyseisen sivuston osoitteen Internet-asetukset-ikkunassa Luotetut sivustot -vyöhykkeeseen, ja sen jälkeen määrittää luotetut sivustot -vyöhykkeen suojaustasoksi Normaali.

Sivun alkuun ↑