Vuoden päästä Euroopassa käytetään internetiä enemmän kuin TV:tä

Julkaistu 8.4.2009

Internet tulee ohittamaan Euroopassa television eniten kulutettuna mediana ensi vuoden kesäkuussa, mikäli nykyinen kehitystrendi jatkuu. Tuolloin internetin käytön ennakoidaan olevan 14,2 tuntia viikossa verrattuna TV:n 11,5 tuntiin3.

Tänään julkistettu Microsoftin Europe logs on: Internet trends of today & tomorrow -raportti kuitenkin muistuttaa, ettei tämä tarkoita perinteisen TV:n kuolemaa, vaan sitä, että television sisältöä kulutetaan jatkossa eri tavalla kuin nyt. TV:n katselu ei enää ole vain yksisuuntaista lähetyksen vastaanottamista, vaan siitä tulee kaksisuuntainen kokemus laajakaistayhteyden ja useiden eri päätelaitteiden (TV, PC ja matkapuhelin) ansiosta.

Tietokoneen näytöstä on nopeaa vauhtia tulossa väline, jolla hyödynnetään sekä internetin sisältöä että live- ja tallennettuja TV-lähetyksiä. Joissakin kohderyhmissä, esimerkiksi 18-24 -vuotiaissa, tietokoneen näyttö saattaa olla ainoa käytössä oleva TV-näyttö. 42 % nuorista aikuisista katsookin säännöllisesti televisiota tietokoneellaan6.

Raportissa huomataan myös, että siinä missä televisiota katsotaan enenevässä määrin tietokoneelta, samalla internetiä aletaan käyttää enemmän myös muilla päätelaiteilla kuin tietokoneella. Viiden vuoden päästä internetin käytöstä vain puolet tapahtuu tietokoneella kun luku on nyt 95 %. Käyttö siirtyy entistä enemmän muihin laitteisiin kuten televisioon, kännyköihin ja pelikonsoleihin.5

"Sen sijaan, että televisio menettäisi merkitystään, se tulee kasvattamaan rooliaan. TV ei vain enää ole iso ruutu kotona, vaan audiovisuaalista sisältöä, jota voi katsoa missä tahansa ja milloin tahansa usealla eri päätelaitteella. Tämä kehitys näkyy myös meillä Suomessa", mediatoimisto Dagmarin tutkimus- ja kehitysjohtaja Tero Tiainen arvioi.

Microsoft ennakoi, että seuraavan viiden vuoden aikana täysipitkät videot ja IPTV kasvattavat niin voimakkaasti suosiotaan, että tarve katsoa reaaliaikaisia TV-lähetyksiä vähenee. Kuluttajat lukevat kirjoja, sanoma- ja aikakausilehtiä WI-FI yhteydellä varustettujen elektronisten laitteiden välityksellä. 3D-internetistä tulee arkipäivää, minkä avulla esimerkiksi lomakohteeseen voi etukäteen tutustua virtuaalisesti. Myös kohtuuhintaisten älypuhelinten esiinmarssi voimistuu ja niistä tulee luontevia väyliä nettiselailuun, sosiaaliseen vuorovaikutukseen, kuvien jakamiseen, musiikin kuunteluun ja videoiden katsomiseen.

Laajakaista mahdollistaa muutoksen

Perinteisen TV:n katselun vähenemisen ja internetin käytön lisääntymisen voidaan pitkälti selittää laajakaistayhteyksien lisääntymisellä. Laajakaista ei ainoastaan ole muuttanut ihmisten internetin käyttötottumuksia, mutta mahdollistanut myös rikkaamman sisällön. Laajakaistan yleistymisen myötä tietokone on siirtynyt työhuoneesta olohuoneeseen ja siitä on tullut luonteva osa kaikkea meidän tekemistä.

Internetin leviäminen on Euroopassa jakautunut kuitenkin varsin epätasaisesti. Pohjoismaissa internet-penetraatiotaso on 76 % verrattuna Etelä-Euroopan 45 prosenttiin2. Ero tasoittuu kuitenkin pikkuhiljaa, kun markkinat pohjoisessa saturoituvat ja etelässä laajakaista alkaa valtamaan jalansijaa.

Saumaton digitaalinen kokemus tavoitteena

Microsoft osoittaa raportissaan, kuinka internet on luonut sosiaalisen median vallankumouksen - ei ainoastaan yhteisöllisten verkkojen muodossa, vaan myös koko online-median sosialisaation myötä. Raportti osoittaa, että online-uutissivustojen kuvasisällöstä 59 %, videoista 18 % ja yksittäisistä artikkeleista 15 % on käyttäjien tuottamia.

Internetin kasvavasta roolista huolimatta digitaalisessa elämässä on myös paljon haasteita jäljellä. Vaikka teknologia kehittyy, on kaikkien laitteiden ja sisältöjen saumaton käyttö useimmalle haastavaa. Käyttämämme ohjelmistot ja palvelut ovat liian hajanaisia ja joudumme muistamaan liikaa salasanoja ja opettelemaan liian monta käyttöliittymää. Microsoftin tavoitteena on vähentää näiden eri teknologisten "muurien" vaikutuksia, jotta ihmiset pystyisivät saamaan internetistään parhaan hyödyn irti.

"Kun Windowsia käyttää yli miljardi ihmistä ympäri maailman ja meillä on samalla vahva alusta mobiililaitteille sekä kattava valikoima online-palveluja, uskomme olevamme hyvässä asemassa tämän haasteen ratkaisemiseksi", Microsoft Advertising:in markkinointipäällikkö Jani Savolainen kertoo.

"Windows Live on hyvä esimerkki digitaalisen elämän saumattomasta yhdistämisestä. Se kokoaa internetin käytetyimmät asiat yhteen kuten sähköpostin, pikaviestinnän, blogit, valokuvat, videot ja sosiaalisten verkkojen päivitystiedot. Tällaisten palveluiden eteen me haluamme jatkossakin tehdä työtä", Savolainen jatkaa.

  • Liki puolella eurooppalaisista on nyt internet-yhteys

  • Eurooppalaiset käyttivät inernetiä yhdeksän tuntia viikossa vuonna 2008, kasvua vuodesta 2004 27 % - mikä on enemmän aikaa kuin, mitä ihmiset käyttävät printtimedian lukemiseen, elokuvien katsomiseen tai videopelien pelaamiseen1

  • Pohjoinen ja etelä eroavat suuresti Euroopassa: Pohjoismaissa internet-penetraatio on keskimäärin 76 %, kun taas Etelä-Euroopassa vastaavasti vain 45 % 2

  • Internetin käytön odotetaan ylittävän perinteisen TV:n käytön kesäkuussa 2010 - 2,5 pv/kk verrattuna perinteisen TV:n 2 pv/kk3: tämä ei kuitenkaan tarkoita TV:n käytön vähenemistä, vaan muutosta tavassa, miten sitä käytetään

  • Online-videot ovat suosituin audiovisuaalinen online-viihdesovellus, 28 % eurooppalaisista ja yli 300 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti katsoo joko lyhyt- tai täysimittaisia videoita internetistä4

  • Tietokone ja mobiililaitteet ovat kasvattaneet suosioitaan vaihtoehtoisina näyttöinä TV:lle ja muulle digitaaliselle sisällölle: kuluttajat yhä useammin menevät internetiin IPTV:n , pelikonsoleiden ja kännyköiden kautta. Tämän takia tietokoneen rooli väylänä internetiin tulee putoamaan seuraavan viiden vuoden aikana nykyisestä 95 prosentista 50 prosenttiin5.

Lisätietoja:

Microsoft Oy:
Markkinointipäällikkö Jani Savolainen, puh. 050 330 6509
Viestintäpäällikkö Liisa Kivelä, puh. 0400 308 484

Dagmar:
Tutkimus- ja kehitysjohtaja Tero Tiainen, puh. 040 573 2223

Europe Logs On -raportti kokonaisuudessaan http://download.microsoft.com/documents/uk/finland/press/europe_logs_on.pdf

Lähdeluettelo:
1. Forrester Research, "A Deep Dive into European's Online Behaviour", June 2008
2. Internet World stats, internet usage in Europe, December 2008 -http://internetworldstats.com/stats4.htm
3. Microsoft analysis on media consumption levels, January 2009 (hours spent on different media). Projections based on 2004-07 Forrester Internet trend data.
4. Jupiter, European Media Consumption Oct 2008
5. Microsoft internal data, March 2009
6. Young Adults revealed, The lives and motivations of 21st Century Youth, Microsoft 2008
7. Microsoft internal data, January 2009
8. Five Digital Trends to watch for 2009, Edelman, January 2009

Sivun alkuun ↑