Kuurojen liitto avasi viittomakielen mobiilisanakirjan

Julkaistu 27.2.2004

Suomalaisen viittomakielen verkkosanakirja Suvi mahtuu nyt taskuun ja kulkee entistä helpommin käyttäjiensä mukana. Samalla se on viittomakielisten mobiilipalvelujen edelläkävijä koko maailmassa. Perinteisestä matkasanakirjasta Suvin erottavat videomateriaali ja monipuoliset hakutoiminnot.

Kuurojen Liitto ry on avannut viittomakielen mobiilisanakirjan. Sanakirjan videomateriaali sisältää kaikki Suomalaisen viittomakielen perussanakirjan viittomien perusmuodot sekä keskimäärin neljä viitottua esimerkkilausetta jokaista viittomaa kohden.

Videokuva helpottaa viittomakielen liikkeiden, ilmeiden ja rytmin ymmärtämistä. Mobiilisanakirjassa myös hakumahdollisuudet ovat monipuolisia: viittomaa voi etsiä määrittelemällä sanakirjan valikoista viittoman käsimuodon, yksi- tai kaksikätisyyden, paikan ja liikkeen tai käyttämällä haussa viittoman suomenkielistä vastinetta.

Suvin palvelimeen saa yhteyden nyt Microsoftin käyttöjärjestelmällä varustetuilla älypuhelimilla ja taskutietokoneilla sekä uusimmilla Nokian valmistamilla kommunikaattoreilla. Samaa aineistoa voi tutkia internet-palvelussa tavallisilla tietokoneilla. Sanakirjassa on hyödynnetty .NET-teknologiaa, jonka ansiosta myös uusien päätelaitteiden ja käyttöliittymien lisääminen palveluun on mahdollista.

Palvelun tuottaa Kuurojen Liitto ry. Yhteistyökumppanina on ollut Microsoft Oy, joka on tukenut hanketta teknisen osaamisen, ohjelmistojen ja avustuksien muodossa. Palvelun teknisestä toteutuksesta on vastannut Microsoft-teknologioihin erikoistunut Sininen Meteoriitti Oy.

Suviin voit tutustua internet-osoitteessa http://suvi.viittomat.net, josta löydät myös lisätietoja mobiiliversioiden käytöstä. Osoitteet näille päätelaitteille ovat:

Lisätiedot mobiilisanakirjan ominaisuuksista ja viittomakielestä:
tutkimuspäällikkö Anja Malm, Kuurojen Liitto (26.-27.2. ja 7.3.-) puh. 09-580 3460, 040-707 1687 anja.malm@kl-deaf.fi

Teknologiakysymykset:
toimitusjohtaja Aki Antman, Sininen Meteoriitti puh. 040-743 2377, aki.antman@meteoriitti.com

Microsoft-yhteistyö:
markkinointipäällikkö Tiina Vuorio, Microsoft Oy puh. 09-525 501, tiinav@microsoft.com

Sivun alkuun ↑