Liikuteltava atk-luokka mahdollistaa tietotekniikan oppimisen erityisryhmille

Julkaistu 30.3.2006

Sujuvasti tietoyhteiskunnassa luoviva ei osaa edes kuvitella, millaisia haasteita erityisryhmillä, esimerkiksi vammaisilla tai syrjäseutujen ikääntyneillä voi olla tietoyhteiskuntaan liittymisessä. Microsoft on tarttunut härkää sarvista yhteistyössä järjestöjen kanssa ja saattaa tietoyhteiskuntaa sekä tietoyhteiskuntavalmiuksia kaikkien ulottuville.


Kuvassa Pasi Holmström, Invalidiliitto ry ja Max Mickelsson, Microsoft Oy sekä Kalle Könkkölä ja Petri Niemelä, Kynnys ry.
(suuremman version kuvasta saat klikkaamalla tästä.)

Erityisryhmien kouluttamista koko Suomen alueella helpottaa juuri valmistunut liikuteltava atk-luokka. Luokka on suunniteltu yhteistyössä järjestöjen kanssa niin, että se palvelee mahdollisimman hyvin erityisryhmien tarpeita. Luokan on rahoittanut Microsoft Oy. Luokassa on 12 kannettavaa tietokonetta, web-kameroineen, ohjelmistoineen ja verkkoyhteyksineen sekä tarvittavine lisävarusteineen. Tarkoituksena on opettaa järjestöjen jäsenistölle tietokoneen käyttöä ja tietotekniikan hyödyntämistä arkielämän tilanteissa.

"Haluamme omalta osaltamme olla viemässä tietoyhteiskuntaa kaikkien ulottuville ja auttaa erityisryhmiä heidän arjessaan. Eri järjestöjen kanssa tehdyn yhteistyön myötä olemme oppineet paljon erityisryhmien tarpeista ja näin voimme edesauttaa helppokäyttöisen tietotekniikan viemistä kaikkien ulottuville jatkossakin", kertoo tietoyhteiskuntajohtaja Max Mickelsson Microsoft Oy:stä.

Luokkaa hallinnoi Kynnys ry ja se on tarkoitettu kaikkien järjestöjen käyttöön ympäri Suomen. Luokka lähtee ensi maanantaina ensimmäiselle, puolitoista kuukautta kestävälle koulutuskiertueelle Invalidiliiton kouluttajien matkassa. Puolentoista kuukauden aikana kouluttajat kiertävät 26 yhdistystä Lohjalta Sodankylään.

"Tämä on ollut erittäin innostava ja mielenkiintoinen projekti, joka auttaa erityisryhmiä tutustumaan tietotekniikan saloihin. Järjestöt ovat olleet alusta asti sitoutuneita projektiin, sillä joukkoomme kuuluu myös paljon sellaisia, joiden on vaikea liikkua. Jo oman paikkakuntatiedon hakeminen ja vaikkapa pankkiasioiminen verkossa helpottavat jokaisen arkea. Lisäksi tietotekniikka mahdollistaa sosiaalisten suhteiden ylläpitämisen aivan uudella tavalla hyödyntämällä web-kameroita ja pikaviestipalveluita", kertoo Kalle Könkkölä Kynnys ry:stä.

"Invalidiliitto ry:hyn kuuluu 162 yhdistystä, joista esimerkiksi vain vajaalla 40 %:lla on käytössään sähköpostiosoite. Liikuteltava atk-luokka tulee juuri oikeaan aikaan meidänkin tarpeisiimme, sillä näin voimme kouluttaa yhdistyksiämme perusasioissa, kuten internetin hakupalveluiden, sähköpostin ja pankkipalveluiden käytössä," iloitsee koulutussuunnittelija Auli Tynkkynen Invalidiliitto ry:stä.

Tietoyhteiskunta kaikille -hankkeessa ovat tässä vaiheessa mukana seuraavat järjestöt: Kynnys ry, Invalidiliitto ry, Suomen MS-Liitto ry, Kuurojen liitto ry, Näkövammaisten keskusliitto ry sekä Samisoster ry.

Sivun alkuun ↑