Microsoft parantaa roskapostisuodatusta

Julkaistu 25.11.2003

Microsoftin lanseeraa tehokkaamman roskapostisuodattimen Exchange 2003 -ympäristöön. Microsoftin patentoima SmartScreen-suodatustekniikka perustuu oppivaan järjestelmään, jossa sähköpostia käyttävät asiakkaat itse päättävät, mitkä viestit ovat roskapostia. Päätökset muodostavat jatkuvan palautteen, jonka perusteella suodatin harjaantuu tunnistamaan roskapostin.

SmartScreen-tekniikan Intelligent Message -suodatin analysoi sähköpostiviestit heuristisesti ja pyrkii tunnistamaan roskapostin. Suodatin oppii siis kokemuksesta, minkä ansiosta epätoivotut viestit voidaan jatkuvasti tunnistaa paremmin ja estää virheelliset ratkaisut. Palvelimeen asennettuna Intelligent Message -suodatin estää roskapostin saapumasta käyttäjän Saapuneet-kansioon. Intelligent Message -suodatin vaatii Exchange 2003 -ympäristön, ja sitä voidaan hallita samalla tavoin kuin Exchange-tuotteita Exchange Server Management -työkalujen avulla.

Sadat tuhannet Hotmail-palvelun tilaajat ovat osallistuneet hankkeeseen ja vapaaehtoisesti luokitelleet miljoonat sähköpostiviestit joko asiallisiksi viesteiksi tai roskapostiksi. Heidän työnsä ansiosta on voitu määrittää yli 500 000 piirrettä, joiden perusteella SmartScreen voi tunnistaa epäasialliset viestit. Exchange Intelligent Message -suodattimen avulla Exchange 2003 -ympäristöä käyttävät asiakkaat voivat tiettyjen piirteiden perusteella määrittää todennäköisyyden, jolla saapuva sähköpostiviesti on roskapostia, suodattaa viestin ja estää viestiä siten tallentumasta käyttäjän Saapuneet-kansioon.

"SmartScreen-tekniikalla pyritään helpottamaan roskapostiviestien tunnistamista ja säilyttämään sähköposti elinkelpoisena ja arvokkaana viestintämenetelmänä. SmartScreen-tekniikka on johdonmukainen ja tehokas ratkaisu roskapostin estämiseen sadoille miljoonille asiakkaille, jotka käyttävät

Alan asiantuntijoiden viime arvioiden mukaan yli puolet lähetetyistä sähköpostiviesteistä on roskapostia, mikä kuormittaa verkkoja sekä merkitsee asiakkaille ja yrityksille eri puolilla maailmaa ajan, rahan sekä resurssien menetyksiä. Roskapostin vaikutus sähköpostin käyttämiseen on esimerkiksi Pew Internet & American Life -projektin uuden tutkimuksen mukaan merkittävä: 52 prosenttia sähköpostin käyttäjistä kertoi roskapostin vähentäneen heidän luottamustaan sähköpostiin yleensä ja 25 prosenttia ilmoitti jatkuvasti kasvavan roskapostimäärän vähentäneen heidän sähköpostin käyttöään. Roskapostiviestien lähettäjät kohdistavat lisäksi viestit usein tottumattomille sähköpostin käyttäjille, kuten lapsille, ja voivat muodostaa todellisen uhkan henkilöiden tietoturvalle ja yksityisyydelle.

Lisätietoja:
Microsoft Oy, tuotepäällikkö Antti Kirmanen,  sposti: anttik@microsoft.com

Sivun alkuun ↑