Artikkeli: Tikittääkö nettiselaimessasi aikapommi?

Julkaistu 6.4.2010

Milloin olet viimeksi päivittänyt tietokoneesi nettiselaimen? Kerrotko esimerkiksi kavereillesi käyttäjätunnuksiasi ja salasanojasi sähköpostin välityksellä? Seikkailetko nettisivuilla, joiden ylläpitäjästä et tiedä mitään? Liiallinen huolettomuus on koneenkäyttäjien yleisin synti, mitä tulee tietoturva-asioihin. Tietoturvallisuustietämys ei välttämättä ole ajan tasalla, vaikka konetta käytettäisiinkin päivittäin. Oikotie turvallisempaan netinkäyttöön on säännöllinen päivittäminen.

Tietokoneen käyttöä vasta opettelevat pienet lapset ja ikäihmiset tarvitsevat ohjausta netissä pyöriessään. Erityisesti tekemistä on tietoturvallisuuden saralla, sillä verkon vaarat tulevat monelle yllätyksenä. Tiedot ja taidot eivät kuitenkaan välttämättä ole ajan tasalla työikäisillä tai nuorillakaan, vaikka monet heistä käyttävät tietokonetta päivittäin.

- Aktiivisenkin seniorin on vaikea pysyä tietotekniikassa ajan tasalla, ja lasten ja nuorten netin käyttöä tulisi aina valvoa. Kuitenkin myös tähän väliin jäävien ikäryhmien tulisi panostaa tietoturvallisuuteen, pitää sekä käyttöjärjestelmä että käytettävät ohjelmat päivitettynä, ja ymmärtää, mitä turvalliseen netinkäyttöön liittyvät tekniset apuvälineet ovat, muistuttaa Microsoftin Windows-kuluttajaliiketoiminnan vetäjä Jukka Veräväinen.

Suurin synti tietoturvallisuuden saralla on useimmiten liika huolettomuus, sillä esimerkiksi käyttäjätunnuksia ja salasanoja luovutetaan varomattomasti sähköpostitse. Netissä tulisi aina käyttää omaa harkintaa muun muassa sen suhteen, mitä verkkopalveluita käytetään tai mitä työkaluohjelmia koneelle asennetaan.

- Palveluiden valitsemisessa on kyse luottamuksesta. Esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmaa tai taulukkolaskentaohjelmaa asennettaessa kannattaa miettiä, luottaako ohjelmistovalmistajaan, onko se tunnettu, ja löytyykö ohjelmalle tuettu tapa jakaa tietoturvapäivityksiä.

Muista päivittää myös selain

Jotta internetin käyttäminen olisi turvallista, tietokoneessa on hyvä olla toimiva palomuuri ja virustorjuntaohjelma. Sen jälkeen avainsana on päivittäminen. Ohjelmien lisäksi on syytä muistaa päivittää myös nettiselainta, sillä se on merkittävässä roolissa nettiturvallisuudessa.

- Tietoturvaan on tarjolla myös maksuttomia ohjelmia, joten koneen turvaamisen ei pitäisi jäädä siitä kiinni. Tietoturvapäivitysten ja selaimen pitäminen ajan tasalla onnistuu helpoiten hyväksymällä automaattiset päivitykset. Ja jos nettiä käyttäessä tietoturvaohjelma antaa varoituksia, ne pitäisi ottaa vakavasti, Veräväinen neuvoo.

Ikäihmiset perillä turvallisuusasioista

Ikäihmiset ovat tänä päivänä nopeimmin kasvava netinkäyttäjäryhmä, ja internetiin liittyvät turvallisuusasiat ovat hyvin tiedossa. Viruksia saatetaan jopa pelätä niin paljon, että koko koneen avaamista arastellaan.

- Tietoturva on yksi olennainen asia, johon törmätään usein. Me autamme kertomalla, minkä asioiden pitää olla kunnossa, jotta nettiä voi käyttää turvallisesti. Istumme vieressä ja neuvomme askel askeleelta. Kaikki kyllä oppivat, kunhan jaksetaan olla tarpeeksi kärsivällisiä, vakuuttavat vertaiskouluttajat Marjatta Miettinen ja Timo Puska. He ohjaavat yhteistyössä Microsoftin kanssa ikäihmisiä turvalliseen netin käyttöön Kalliolan Setlementin Tietotuvassa Senioritalo Sandelsissa Töölössä.

Monella seniorilla on uusi tietokone, jonka kanssa opetellaan sähköpostin, internetin hakukoneiden ja monen muun asian saloja.

- Toiset tarvitsevat apua siitä lähtien, miten nettiin oikein mennään, miten haluttu osoite kirjoitetaan ruudulle, ja mitä kaikkea sieltä löytyy. Verkossa luetaan lehtiä, käytetään pankkipalveluita, ostetaan teatteri- tai oopperalippuja ja etsitään kaikenlaista tietoa ruokaresepteistä lähtien. Jotkut haluavat myös pitää yhteyttä tietokoneen avulla esimerkiksi ulkomailla asuviin omaisiin, kertovat vertaiskouluttajat Pirkko Seppälä ja Ritva Wahlström-Puska.

Lisätietoja

Kuuntele radiotiedote.
Katso video.

Jukka Veräväinen, Microsoft Oy, p. 050 364 8312

Sivun alkuun ↑