Joka toinen pelkää väärennettyjen ohjelmistojen mahdollistavan identiteettivarkauksia

Julkaistu 17.11.2010

Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmiset näkevät selvästi piraattiohjelmistojen vaarat. Puolet 38 000 vastanneesta henkilöstä arvioi väärennettyjen tietokoneohjelmistojen altistavan identiteettivarkauksille sekä tiedon katoamiselle. Microsoftin tänä syksynä 20 maassa teettämä tutkimus kertoo lisäksi, että 82 prosenttia vastanneista suosittelisi ystävilleen vain aitoa ohjelmistoa. Suomen Tulli on pannut myös merkille väärennösten "laadun" parantumisen, eikä väärennöksen tunnistaminen ole enää helppoa.

"Kuluttajat ympäri maailman kertovat meille, että väärennetyt tietokoneohjelmat vaikeuttavat heidän elämäänsä. Erityisesti tämä korostuu nykyisessä online-ajassa, jossa ihmiset käyttävät aktiivisesti internetin sosiaalisia medioita ja kauppapaikkoja", Microsoft Oy:n piratismin vastaisesta työstä vastaava Päivi Kolkkanen-Mäenpää kertoo.

Tutkimus paljastaa myös, että vaikka kuluttajat ovat tietoisia väärennetyistä ohjelmistoista ja niiden tuomista ongelmista, on paljon työtä vielä tekemättä. Esimerkiksi vastanneista 73 % suosii aitoja ohjelmistoja ja 70 % katsoo aidon ohjelmiston takaavan paremman tietoturvan ja käytettävyyden sekä ajantasaiset päivitykset.

Suomen Tulli on hereillä

Viimeisen viiden kuukauden aikana Suomen Tulli on pysäyttänyt yli sata Microsoftin tekijän- tai tavaramerkkioikeuksia loukkaavaa tuotetta. Näiden joukossa on mm. iranilainen "Royal"-versio Microsoftin Office -ohjelmistopaketista, Kiinan Shanghaista tulleita Windows 7 -pakkauksia sekä XBox-pelikonsolin kiintolevyjä. Osa tuotteista on ollut korkealaatuisia tuoteväärennöksiä, jotka päätyessään markkinoille olisivat helposti harhauttaneet kuluttajaa.

"Viime vuosina tuoteväärentäjät ovat laajentaneet väärennösten kohteena olevaa tavarakatettaan ja lisäksi varsin monissa tapauksissa tuoteväärennösten laatu on parantunut, ainakin ulkoisesti. Enää ei voi pelkästään tuotteen pakettia katsomalla sanoa, että kyseessä on tuoteväärennös. Tehokkaan valvontatyön edellytyksenä onkin toimiva yhteistyö oikeudenhaltijoiden kanssa", kertoo tulliylitarkastaja Jarkko Keskinen Tullihallituksesta.

Väärennöksien tunnistaminen vaikeaa

Väärennykset ovat usein ulkoasultaan erittäin korkeatasoisia. Tämä tekee väärennysten tunnistamisen kuluttajalle vaikeaksi. Tutkimuksen mukaan alle puolet kuluttajista uskoi, että pystyisit tunnistamaan ohjelmiston väärennökseksi, jos heillä olisi sellainen käytössä. Tämä haaste näkyy päivittäin myös Microsoftin How to Tell -sivustolle tulevissa palautteissa.

Microsoft investoi vuosittain merkittävästi taisteluun ohjelmistopiratismia vastaan. Yhtiö panostaa niin kuluttajien koulutukseen kuin parempaan teknologiaan sekä yhteistyöhön paikallisten viranomaisten kanssa. "Paras tapa suojella kuluttajia on antaa heille työvälineitä väärennöksien paljastamiseksi", Kolkkanen-Mäenpää jatkaa.

* Lue TNS:n tekemä tutkimus kokonaisuudessaan www.microsoft.com/presspass/presskits/antipiracy/materials.aspx

* Alla vinkkilista ohjelmistöväärennösten välttämiseksi sekä suomalaisten kuluttajien kertomuksia

10 keinoa välttää verkossa myytävät ohjelmistoväärennökset

1. Aidon ohjelmiston tunnistaa aktivointi- ja tarkistuskäytännöistä. Ennen kuin hankit ohjelmiston, pyydä jälleenmyyjää vahvistamaan, että ohjelmisto läpäisee Windowsin aktivointitestin. Kun saat ohjelmiston, aktivoi se heti ja varmista, että se on aito ja sinulla on siihen asianmukainen käyttöoikeus. Jos ohjelmisto ei ole aito, ota yhteys jälleenmyyjään tai kauppiaaseen ja pyydä rahasi takaisin. Voit myös tiedustella korvausvaihtoehdoista luottokorttiyhtiöltä.

2. Tunnista online piratismin riskit. Sähköisestä väärentämisestä on muodostunut maailmanlaajuinen ongelma, joka altistaa käyttäjät vakoiluohjelmille, haittaohjelmille ja viruksille. Nämä voivat johtaa esimerkiksi identiteettivarkauksiin ja tietojen menettämiseen. Kuluttajien kannattaa suhtautua varoen seuraaviin kanaviin:
• sivustot, joissa korostetaan esimerkiksi ohjelmistojen edullisuutta ja jotka myyvät Microsoft-ohjelmistoja ladattavina tiedostoina
• verkkohuutokaupat, joissa on linkkejä ohjelmistoväärennöksiä tarjoaviin lataussivustoihin
• vertaisverkot (P2P) ja muita tiedostonjakomenetelmiä.

3. Osta luotettavasta lähteestä. Aito Microsoft-ohjelmisto on Microsoftin julkaisema ja Microsoftin tai luotetun kumppanin tukema ohjelmisto, johon on hankittu asianmukainen käyttöoikeus. Ennen kuin ostat ohjelmiston verkossa, tutustu vaihtoehtoihin. Sinun kannattaa myös lukea myyjän sivuston palauteosiosta muiden ostajien kommentteja.

4. Vertaile hintoja. Vertaa verkkokaupan hintoja ohjelmiston arvioituun jälleenmyyntihintaan. Jos tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti olekaan. Tällaiset kaupat kannattaa välttää. Tietyt myyjät mainostavat jakavansa Microsoftin tuotteita ilmaiseksi. Tämä yleensä tarkoittaa, että ohjelmisto on väärennetty ja sisältää luultavasti haittaohjelmia ja viruksia, jotka saattavat aiheuttaa sinulle satojen tai jopa tuhansien eurojen menetyksen.

5. Tarkista tuotetiedot, pakkaus ja levyt. Suhtaudu varoen ohjelmistotuotteisiin, joiden mukana ei toimiteta todisteita aitoudesta, kuten hologrammilla merkittyä CD- tai DVD-levyä, palautuslevyä, käyttöoppaita ja Microsoftin ohjelmiston käyttöoikeussopimusta (Microsoft Software License Terms, MSLT). Aidon Microsoft-ohjelmiston tunnistaa muunmuassa siitä, että sen levy on enimmäkseen kuparinvärinen ja sen hologrammissa on aaltokuviointi.

6. Suhtaudu varoen kansainvälisiin kauppoihin. Ole varovainen, kun teet kauppoja muista maista käsin toimivien myyjien kanssa. Maantieteellinen etäisyys, oikeusjärjestelmien erot ja muut alueelliset tekijät voivat hankaloittaa tilannetta, jos kaupassa on ongelmia.

7. Pidä virustorjuntaohjelmasi ajan tasalla. Virustorjuntaohjelmisto suojaa ja vähentää koneesi riskiä altistua viruksille ja haittaohjelmille, kun lataat ohjelmistoja. Asenna myös palomuuri suojaamaan tietokonettasi luvattomalta käytöltä. Microsoft tarjoaa aitoja ohjelmistoja käyttäville asiakkailleen maksuttoman virustorjuntaohjelmiston osoitteessa http://www.microsoft.com/security_essentials/default.aspx?mkt=fi-fi

8. Kieltäydy ohjelmistojen varmuuskopioiden kaupasta. Älä osta myyjiltä, jotka tarjoavat ohjelmistojen varmuuskopioita tai useiden ohjelmistojen paketteja.

9. Hanki avuksesi tietoa ohjelmistoväärennöksistä. Tutustu Microsoftin http://www.howtotell.com-sivustoon, jossa on lisätietoja siitä, miten voit välttää ohjelmistoväärennökset ja suojautua piratismilta.

10. Ilmoita piratismista. Microsoft kannustaa ohjelmistoväärennösten uhriksi joutuneita raportoimaan väärennöksistä. Voit tehdä ilmoituksen sivustossa http://www.howtotell.com englanniksi tai suomeksi osoitteessa http://www.microsoft.com/howtotell/reports/report.aspx?displaylang=fi

Lisätietoja

Microsoft Oy, Anti-Piracy Lead Päivi Kolkkanen-Mäenpää, p. 050 5900 721

Tullihallitus, tulliylitarkastaja Jarkko Keskinen, p. 09 6141

Kertomuksia suomalaisten kuluttajien kokemuksista

Yhä useammin kuluttajat raportoivat Microsoftille sekä suomalaisissa että ulkomaisissa nettihuutokaupoissa myydyistä tuotteista, jotka ovat myöhemmin paljastuneet huijauksiksi. Tässä kaksi suomalaiskuluttajan tarinaa:

"Ostin 31.10.2009 g2play.net nimisestä nettikaupasta Windows 7 -käyttöjärjestelmän. Lueskelin netistä ennen ostamista ihmisten kokemuksia kaupasta ja ihmisten kokemukset olivat suurimmaksi osaksi hyviä. Jopa hinta oli sen verran korkea, 119,99 €, että kuvittelin asioiden olevan kunnossa. Sain avaimen välittömästi maksun jälkeen ja latauslinkin levykuvaan, joka osoitteesta päätellen oli Microsoftin palvelin. Asensin Windowsin ja kaikki pelasikin hienosti noin 8 kuukautta, jonka jälkeen Windows ilmoitti ohjelmani olevan laiton versio. Taas nettiä selattuani huomasin, etten ole ainoa kenen Windows oli lakannut toimimasta. Vasta tällöin huomasin tehneeni huonot kaupat. Ensi kerralla ostan tarvitsemani ihan oikeasta kaupasta", Raimo Nokialta kertoo.

"Windows 7:n ilmestyttyä etsin käyttöjärjestelmää ja löysin suomalaisesta nettihuutokaupasta edullisesti pelkkiä lisenssejä. Tarina koodien takana tuntui uskottavalta ja myyjä oli saanut vain positiivista palautetta kaupoistaan, joten ajattelin lisenssien olevan kunnossa. Muutaman kuukauden käytön jälkeen ilmaantui kuitenkin ilmoitus, siitä että lisenssi on piraatti ja soitto Microsoftin asiakaspalveluun vahvisti asian. Asia harmitti minua siinä määrin, että ilmoitin asiasta Microsoftille ja aloin itse käyttää toista käyttöjärjestelmää, koska hävityt rahat harmittivat", Mikko Forssasta puolestaan muistelee.

Sivun alkuun ↑