Poliisi vakioi lähiverkkopalvelunsa
uusimmalle Microsoft-alustalle

Julkaistu 24.4.2006

Poliisi vakioi tietohallintostrategiansa mukaisesti lähiverkkopalvelunsa yhtenäiselle keskitetylle teknologia-alustalle. Ratkaisu perustuu Microsoftin uusimpiin työasema- ja palvelintuotteisiin, jotka muodostavat luotettavan, yhteensopivan ja kustannustehokkaan kokonaisratkaisun. Tällä hetkellä poliisi on ottamassa käyttöön lisäarvopalveluja, jotka soveltuvat esimerkiksi organisaation sisäisen läsnäolotiedon valvontaan ja pikaviestintään.

Vuoden 2005 lopulla uusitun kolmivuotisen vakiointisopimuksen piiriin kuuluu poliisin koko organisaatio eli noin 10 000 työasemaa. Sopimus kattaa työasemien käyttöjärjestelmät, Office Pro -toimistosovellukset sekä System Management Server (SMS) -työkalut työasemien keskitettyyn hallintaan. Sopimus tarjoaa mahdollisuuden lisäarvoa tuottavien uusien tuotteiden ja teknologioiden nopeaan ja joustavaan käyttöönottoon. Aiemmin poliisi on käyttänyt Microsoft-teknologioiden lisäksi muun muassa Novellin lähiverkkoratkaisuja.

- Halusimme tarjota samanlaiset palvelut ja sovellukset jokaiselle poliisille miltä tahansa työasemalta. Tavoitteenamme oli myös säästää resurssejamme työasemien ja palvelinten keskitetyn hallinnan ja ylläpidon avulla, erikoissuunnittelija Johan Ekström poliisin tietohallintokeskuksesta kertoo.

Työasemien keskitetyssä hallinnoinnissa työkaluna toimii Systems Management Server eli SMS. Ohjelmiston avulla sovellukset ja tietoturvapäivitykset voidaan jaella keskitetysti ilman työasemakohtaista asennustyötä.

Palvelinten hallinnassa apuvälineenä puolestaan toimii Microsoft Operations Manager eli MOM. Sovelluksen valvoessa palvelimia ja ilmoittaessa mahdollisista ongelmista tietohallinnon ei tarvitse käyttää henkilötyötä järjestelmien seurantaan.

- SMS ja MOM ovat vapauttaneet resurssejamme laitekohtaisista asennuksista ja valvontatehtävistä tuottavampaan ja enemmän asiantuntemusta vaativaan suunnittelutyöhön, Ekström painottaa.
Seuraavaksi otetaan käyttöön lisäarvopalvelut

Kun perusasiat ovat kunnossa, päästään vähitellen myös hyödyntämään Officen lisäarvopalveluja, kuten esimerkiksi operatiivisiin tietojärjestelmiin integroitavia XML-lomakkeita.

- Office-tuotteiden avulla olemme sähköistäneet kaikki lomakkeemme, kuten esimerkiksi kuulustelulomakkeet, Ekström keroo.

Toinen edistyksellinen lisäarvoratkaisu on Microsoft Live Communication Server, joka soveltuu organisaation sisäisen läsnäolotiedon valvontaan ja pikaviestintään. Ohjelmistossa kiinnostavat etenkin sen tarjoama tuki työryhmien entistä tehokkaampaan ja joustavampaan työskentelyyn. Tuote otetaan käyttöön vuoden 2006 aikana.

Poliisin tietohallintokeskus (PTHK) vastaa kokonaisvaltaisesti poliisin tietohallinnosta, tietoteknisestä infrastruktuurista ja tietojärjestelmäpalveluista. PTHK voi ottaa hoitaakseen myös muita julkishallinnon tietotekniikkatehtäviä. PTHK:n palveluksessa on 140 tietotekniikan asiantuntijaa, jotka vastaavat noin 10 000 työaseman ja 20 000 käyttäjän IT-ympäristöstä. Poliisin tietohallintokeskuksen pääpaikka on Rovaniemellä; lisäksi PTHK:lla on 17 toimipistettä ympäri Suomea. Lisätiedot http://www.poliisi.fi/pthk .

Vuonna 1975 perustettu Microsoft on maailman johtava ohjelmistotuotteiden, -ratkaisujen ja -palveluiden toimittaja, joka auttaa yrityksiä ja ihmisiä hyödyntämään tietotekniikan mahdollisuuksia uusilla innovatiivisilla tavoilla. Suomessa Microsoftin palveluksessa työskentelee 200 henkilöä, joiden visiona on yhdessä yli 3000 yhteistyökumppanin kanssa auttaa asiakasta menestymään Microsoftin ratkaisujen avulla. Maailmanlaajuisesti Microsoftilla on noin 63 000 työntekijää yhteensä 102 maassa. Tilivuonna 2005 Microsoftin liikevaihto oli 39,79 miljardia dollaria.

Sivun alkuun ↑