Turun koulut vakioivat työasemansa modernin palvelinympäristön päälle

Julkaistu 21.6.2006

Turun kaupungin kouluissa halutaan antaa sekä oppilaille että opettajille työkalut, jotka tarjoavat parhaat eväät oppimiseen, opettamiseen sekä oppilaiden menestymiseen myös myöhemmissä opinnoissa ja työelämässä. Turussa panostetaan myös tietotekniikan turvallisuuteen ja ylläpidon tehokkuuteen. Kaupungin kouluissa päädyttiin työasemaympäristön vakiointiin sekä Microsoftin uusimpien käyttöjärjestelmien ja ohjelmistojen käyttöönottoon.

Turun koulujen it-ratkaisut perustuivat aikaisemmin sekä palvelinten että työasemien osalta sekaympäristöön. Konekannan mittavan uusimisen myötä Turussa päästiin vihdoin suunnittelemaan koko työasema- ja palvelinympäristön nostamista tämän päivän tasolle.
- Halusimme kustannustehokkaan ja luotettavan kokonaisratkaisun, joka minimoisi järjestelmien hallintaan kuluvat resurssit ja tarjoaisi parhaat mahdolliset työkalut sekä oppilaille että opettajille, Turun kouluympäristöstä vastaava tietohuoltopäällikkö Joni Ilmanen kertaa.

Turussa päädyttiin työasemaympäristön vakiointiin sekä Microsoftin uusimpien käyttöjärjestelmien ja ohjelmistojen käyttöönottoon. Turun vakiointisopimus on kolmivuotinen ns. "koulusopimus", joka on räätälöity erityisesti koulujen tarpeisiin.
- Koulusopimus tarjosi selvästi edullisimman tavan ohjelmistolisenssien hankintaan. Kouluja palveleviin erityispiirteisiin kuului mm. opettajia koskeva työasematuotteiden kotikäyttöoikeus. Kun opettajat voivat käyttää sekä kotona että koulussa samoja ohjelmistoja, opetustyö sujuu entistä paremmin, Ilmanen kuvailee.

Vakioinnin myötä työasemissa siirryttiin puhtaaseen Windows XP SP2 -ympäristöön sekä Office 2003 Professional ohjelmistojen käyttöön. Samalla palvelinkanta yksinkertaistettiin ja modernisoitiin kokonaan Windows Server 2003 R2 -tasolle. Myös palvelinten määrä voitiin vähentää alle puoleen.

Työasemien käyttöjärjestelmien asennukset ja virustorjunta toteutettiin keskitetyllä Remote Installation Service (RIS) -asennusautomatiikalla. Ohjelmistojen asennuksissa puolestaan käytettiin System Management Server (SMS) palvelua. SMS palvelee työasemia jatkuvasti mm. tietoturvapäivitysten keskitetyssä jakelussa. Palvelinten hallintaa ja valvontaa hoitaa myös "automaatti", eli Microsoft Operations Manager (MOM).
- Keskitetyt hallintatyökalut ovat säästäneet merkittävästi tietohallinnon resursseja. Olen myös tyytyväinen uuden ympäristömme huimasti parantuneeseen tietoturvaan, skaalautuvuuteen, joustavuuteen ja käytettävyyteen sekä järjestelmän vakauteen, Ilmanen summaa.

Sivun alkuun ↑