Slik gjør du det: Webkameraer

Hvordan foretar jeg en videosamtale?

En videosamtale er en direkte videosamtale ansikt til ansikt over et nettverk eller Internett. En videosamtale er mer en e-post, tekstmeldinger og fjernsamtaler. Den forbedrer personlig kommunikasjon og fører mennesker nærmere hverandre ved at de både kan se og høyre personen på den andre siden i sanntid.
Det er like enkelt å foreta en videosamtale som å sende en direktemelding, med et webkamera, datamaskinen, Internett og programvare for direktemeldinger (for eksempel Windows Live Messenger eller Skype). Du kan bruke videosamtaler til å vedlikeholde nære og fjerne forhold til familie, venner og kollegaer uten å forlate huset.
Det er vanligvis ikke knyttet noen ekstra fjernsamtalekostnader til videosamtaler, fordi direktemeldingsprogrammer bruker en bredbåndstilkobling til å overføre tale og video.

Gruppevideosamtaler
En gruppevideosamtale er en direkte videosamtale mellom flere over et nettverk eller Internett.
I de fleste tilfeller foregår videosamtaler mellom to parter eller datamaskiner: Du og personen som du ringer til, eller som ringer til deg. Men noen direktemeldingsprogrammer (for eksempel Skype) har mulighet for gruppevideosamtaler mellom flere parter/datamaskiner på ulike steder.
Se dokumentasjonen til direktemeldingsprogrammet til å finne ut om gruppevideosamtaler støttes.

Forutsetninger
For å foreta en videosamtale må hver deltaker ha følgende:

 • datamaskin med høyhastighetstilkobling til Internett
 • webkamera
 • hodetelefoner eller høyttalere og mikrofon koblet til datamaskinen
 • en direktemeldingsklient som støtter video, for eksempel Windows Live Messenger, Skype, iChat eller Google Talk,

Du og den eller de andre deltakerne kan ha forskjellige typer webkameraer, datamaskiner og høyhastighetstilkoblinger til Internett. Men dere bør alle bruke den samme direktemeldingsklienten, og påse at dere er med i hverandres venne- eller kontaktlister. Dette gjør det enklere for dere å finne den andre personen på nettet og starte en videosamtale.

Starte en videosamtale

 1. Installer direktemeldingsprogrammet på datamaskinen.
 2. Opprett en kontakt- eller venneliste.
 3. Finn personen du vil ringe til.
 4. Start en videosamtale

Hvis du allerede har en pågående direktemeldingssamtale (tekst) med en annen bruker, kan du velge alternativet for å starte en videosamtale. Når personen i den andre enden godtar videosamtalen, er dere klare.

Obs!
Du vil ikke kunne foreta en videosamtale hvis personen du vil ringe til

 • ikke har et webkamera installert
 • ikke har det samme direktemeldingsprogrammet installert
 • er frakoblet

Microsoft