Viktigheten av sunn databruk

Et intervju med Edie Adams, sertifisert profesjonell ergonom

Sp.: Hva er ergonomi?

Sv.: Ergonomi er vitenskapen om menneskelig ytelse og velvære i forbindelse med jobber og aktiviteter, utstyr, verktøy og miljø. Ergonomi bruker en forståelse av de fysiske, sanselige, kognitive og følelsesmessige aspektene ved mennesker for å lage trygge, effektive, komfortable og tiltrekkende produkter.

Sp.: Fortell hvordan du ble ergonom.

Sv.: Jeg har en lavere grad i psykologi, der jeg lærte om menneskelig væremåte og forskning på hva mennesker gjør. Jeg har også en akademisk grad i miljødesign i industridesign, der jeg lærte om hvordan ting vil være i det bygde miljøet gjennom design.

Mens jeg studerte industridesign, virket det som om mine beste ideer kom fra det jeg visste om mennesker, så jeg forsøkte å bruke den kunnskapen i arbeidet mitt. Da jeg fullførte eksamensarbeidet, begynte ergonomi å bli profesjonelt anerkjent. Jeg så verdien i dette, og gjorde det jeg måtte for å bli en sertifisert, profesjonell ergonom (CPE).

Sp.: Hvordan kom du i kontakt med Microsoft?

Sv.: I 1991 arbeidet Microsoft med det skulle bli Microsoft Mouse 2.0. De kontaktet meg for å få hjelp til å forstå menenskelige muligheter og begrensninger relatert til hender. Jeg var allerede i Seattle i forbindelse med ergonomisk opplæring og design, og hadde mulighet til å hjelpe en del. Siden da har jeg arbeidet med ergonomi som en del av produktutforming og brukeropplevelse. Microsoft har lenge vært opptatt av gode databehandlingsopplevelser gjennom eksepsjonell maskinvare.

Sp.: Hvorfor bør vi bry oss om det ergonomiske designet på mus og tastaturer?

Sv.: Mus og tastaturer er verktøyene vi bruker hver dag i våre digitale verdener av produktivitet, sosial samhandling, underholdning og selvutfoldelse. De enorme teknologimulighetene blir i hovedsak tilgjengelige for oss gjennom bruk av mus og tasturer. All vår erfaring med teknologi bygger på dette fundamentet av fysisk komfort. Så hvorfor skulle ikke noen bry seg om å lage et så sterkt fundament som mulig?

Sp.: Hva slags typer skader kan oppstå som et resultat av dårlig ergonomi?

Sv.: Skadekategoriene kalles akkumulerte traumelidelser eller belastningsskader. De er i hovedsak lidelser i bløtvev eller muskler/skjelett som over tid overvinner kroppens naturlige forsvar. Hvis du får en vridning i ankelen mens du er ute og løper, vet du nøyaktig årsaken til stivheten og smerten. Men hvis håndleddet verker, kan det være vanskelig å huske hvilke aktiviteter du har utført med armene og hendene, og du kan feilaktig gi en annen hendelse skylden.

Det er tre hovedfaktorer som bidrar til utvikling av belastningsskader: Stilling (hvordan du holder kroppen, for eksempel vinkelen i håndleddet), kraft (hvor mye muskelkraft du bruker for å holde kroppen i ro eller bevege den) og hyppighet (hvor ofte du finner deg selv i besværlige stillinger eller bruker overdrevne eller langvarige muskelanstrengelser).

Kjennskap til disse faktorene og å gjenkjenne dem når de dukker opp i dine egne aktiviteter, kan bidra til at du foretar gode valg med hensyn til hvordan du kan bruke datamaskinen mest mulig komfortabelt. Prevetive tiltak er så mye mer effektive. Se i ergonomiguiden for å finne tips og triks som på en effektiv måte kan gi bedre komfort når du bruker datamaskinen.

Sp.: Hvorfor utgjør Microsoft Comfort Curve- og Natural-produkter en forskjell når det gjelder å hindre eller unngå slike skader?

Sv.: Den underliggende geometrien i tastaturet og musens struktur er spesielt utformet for å gi kroppen støtte når du bruker datamaskinen. Disse produktene ser annerledes ut fordi de er annerledes. Utformingen er optimalisert for fysisk komfort. Når du legger hendene på dem, vil du merke forskjellen.

Å finne riktig tastatur og mus for din situasjon er nøkkelen til komfort. En mus skal gi støtte for håndflaten slik at fingrene kan draperes over musen og klikke på knappene med svært små fingerbevegelser, og håndleddet skal holdes flatt. På samme måte skal et tastatur la fingrene flyte over tastene uten at håndleddet bøyes.

Sp.: Hvordan utviklet du designene for Microsofts ergonomiske produkter?

Sv.: Utformingen av det nye Sculpt-tastaturet og -musen startet med en god kontakt med kundene våre. Vi startet med å spørre: “Hva vil være den største forskjellen for våre sluttbrukere?” Når svaret var komfort, bygde vi på all forskning og alle undersøkelser som allerede var bygd inn i våre ergonomiske Microsoft Hardware-produkter siden lanseringen av Microsoft Mouse 2.0 og det første Microsoft Natural-tastaturet på midten av 1990-tallet. I løpet av arbeidet har hundrevis av brukere bidratt med tilbakemeldinger om våre ergonomiske produkter gjennom brukerprøver, modellevalueringer, ergonomiske vurderinger og undersøkelser av stilling/ytelse.

Det kreves svært dyktige og engasjerte menensker for å oppfylle kundenes behov i utformingen av våre mus og tastaturer. Enhetenes komfort må kombineres med eksepsjonell konstruksjon og feilfri funksjon. Samarbeid på tvers av disipliner når produktet utformes, produseres og markedsføres, sikrer at brukeren får full nytte av all den komforten!

Microsoft