Welke functies zijn standaard toegewezen aan de knoppen en het wiel van mijn muis?

De volgende tabel bevat de standaardtoewijzingen voor de knoppen van Microsoft Mouse-producten.

Opmerking:
Enkele genoemde functies zijn niet op alle muismodellen beschikbaar.

Knop

Actie

Wijze van gebruik

Links

Klik op

Beweeg de aanwijzer over een item op het scherm en druk vervolgens kort op de linkerknop.

Dubbelklikken

Beweeg de aanwijzer over een item op het scherm en druk tweemaal kort op de linkerknop.

Een object slepen

Beweeg de aanwijzer over een item op het scherm, houd de linkerknop ingedrukt, verplaats de aanwijzer zodat het object naar een nieuwe locatie wordt verplaatst en laat de linkerknop los.

Rechts

Klikken op de rechtermuisknop

Beweeg de aanwijzer over de gewenste schermlocatie en druk op de rechterknop, zodat een snelmenu of een ander programmaspecifieke functie wordt weergegeven.

Wiel

Verticaal scrollen

Draai het wiel in een scrollbaar venster naar je toe om naar beneden te gaan en van je af om naar boven te gaan.

Horizontaal scrollen (alleen bepaalde modellen)

Kantel het wiel in een scrollbaar venster naar links om naar links te gaan en naar rechts om naar rechts te gaan.

Aanraakstrook (alleen bepaalde modellen)

Op apparaten met een aanraakstrook beweegt je je vinger omhoog en omlaag of vooruit en achteruit om te scrollen.

Zoomen

Bij sommige programma's (bijvoorbeeld Microsoft Word en Microsoft Excel) kun je het scherm vergroten of verkleinen door de CTRL-toets ingedrukt te houden tijdens het scrollen.

Wiel

Klikken met de middelste muisknop

Je kunt op het wiel klikken als op een knop, zodat je meer functies kunt gebruiken. Bij sommige programma's kun je op het wiel klikken voor specifieke functies. In Internet Explorer 7 kun je bijvoorbeeld op het wiel klikken om de koppeling op een nieuw tabblad te openen.

Flip, Flip 3D of Instant Viewer

Selecteer hoe je al je geopende programma's wilt weergeven: Met Flip kun je miniaturen van alle geopende programma's weergeven. Met Flip 3D kun je door alle geopende vensters tegelijk bladeren. Als Flip of Flip 3D niet beschikbaar is, open je met deze toets de Instant Viewer en worden alle geopende items in een raster van miniaturen weergegeven.

Overige toewijsbare knoppen

Andere knoppen kunnen standaard geen toewijzing hebben of een standaardtoewijzing, zoals: Met Terug en Verder kun je terug en verder in programma's die de opdrachten Terug en Verder ondersteunen, zoals een webbrowser. Met Vergroten worden tekst en afbeeldingen op een deel van het scherm vergroot.

Specifieke knoppen

Sommige muismodellen hebben knoppen met specifieke functies, zoals presentatieknoppen of gameknoppen, die niet opnieuw kunnen worden toegewezen.

Lijst met alle opties voor knoptoewijzing

Klik hier voor een tabel met een opsomming en beschrijving van de knoptoewijzingen die je op de muis kunt instellen.

Toewijzingen

Beschrijving

Klik op

Selecteert het object waarnaar je wijst, plaatst de cursor en sleept tekst of objecten van de ene locatie naar de andere.

Klikken op de rechtermuisknop

Geeft snelmenu's weer.

Volgend venster

Maakt het volgende venster actief.

Terug

Geeft in een browservenster de laatste pagina weer die je hebt bezocht.

Verder (browser)

Geeft in een browservenster de laatste pagina weer die je hebt bezocht voordat je op de knop Terug klikte.

AutoScroll

Hiermee kun je automatisch scrollen door een document of webpagina op een snelheid die je zelf regelt door de muis naar boven of beneden te bewegen. Met deze functie kun je een document handenvrij lezen.

Klikken met de middelste muisknop

Bij sommige programma's kun je op het wiel klikken voor specifieke functies. In Internet Explorer 7 kun je bijvoorbeeld op het wiel klikken om de koppeling op een nieuw tabblad te openen.

Uitgeschakeld

Schakelt de muisknop uit.

Alt

Werkt hetzelfde als de ALT-toets op het toetsenbord.

Klikvergrendeling aan/uit

Hiermee schakel je klikvergrendeling in of uit. Dit heeft hetzelfde effect als het in- of uitschakelen van klikvergrendeling op het tabblad Activities (Activiteiten).

Sluiten

Sluit het actieve document of venster.

Kopiëren (CTRL+C)

Kopieert de geselecteerde tekst of het geselecteerde item naar het Klembord.

CTRL

Werkt hetzelfde als de CTRL-toets op het toetsenbord.

Knippen (CTRL+X)

Knipt de geselecteerde tekst of het geselecteerde item naar het Klembord.

Verwijderen

Verwijdert de geselecteerde tekst of het geselecteerde item of een ander object.

Digitale inkt aan/uit

Hiermee kun je dia's in een Microsoft PowerPoint-presentatie (in volledig scherm) van notities voorzien.

Dubbelklikken

Hiermee kun je een enkele klik laten werken als een dubbelklik.

Enter

Hiermee start je een opdracht of besturing of voer je een actie uit voor het geselecteerde item.

Programma afsluiten

Sluit het geselecteerde programma.

Flip /Flip 3D

Met Flip kun je miniaturen van alle geopende programma's weergeven. Met Flip 3D worden alle geopende programma's als een drie-dimensionale set tegels weergegeven waarin je snel kunt bladeren. Als Flip of Flip 3D niet beschikbaar is, open je met deze toets de Instant Viewer en worden alle geopende items in een raster van miniaturen weergegeven.

Gameschakelaar

Hiermee kun je maximaal twee favoriete toetsreeksen in een game opnemen en terugspelen.

Instant Viewer

Geeft alle geopende items weer in een raster van miniaturen.

Macro-editor

Hiermee maakt en wijzig macro's.

Macro

Opent de Macro-editor waarmee je een nieuwe macro kunt maken en een bestaande macro kunt toewijzen of wijzigen.

Vergroten

Hiermee vergroot je tekst en afbeeldingen op elk gewenst deel van het scherm.

Maximaliseren

Hiermee maximaliseer je het geselecteerde venster.

Minimaliseren

Hiermee minimaliseer je het geselecteerde venster.

Nieuw

Hiermee maak je een nieuw document of bestand.

Openen

Hiermee open je een bestaand document of bestand.

Plakken (CTRL+V)

Plakt de tekst of het item op het Klembord.

Quick Turn-knop

Hiermee kun je een gamepersonage 180 graden laten draaien.

Opnieuw

Herhaalt de laatste actie.

Shift

Werkt hetzelfde als de SHIFT-toets op het toetsenbord.

Bureaublad weergeven/verbergen

Minimaliseert/maximaliseert alle geopende vensters.

Ongedaan maken (CTRL+Z)

Maakt de vorige actie ongedaan.

Inzoomen

Hiermee vergroot je het scherm.

Uitzoomen

Hiermee verklein je het scherm.

Toetsenbordaanslag

Hiermee wijs je een sneltoets aan een muisknop toe.

Precision Booster

Hiermee kun je de snelheid van de aanwijzer aanpassen voor precisietaken, zoals richten in games of fotobewerking.

Starten (aangepast)

Hiermee start je een programma of game die je opgeeft.