Het belang van gezond werken met de computer

Een interview met Edie Adams, gecertificeerd ergonomiedeskundige

V: Wat is ergonomie?

A: Ergonomie is de wetenschap die zich bezighoudt met het menselijk functioneren en welzijn in relatie tot werk en activiteiten, apparatuur, hulpmiddelen en de omgeving. Ergonomie brengt de kennis van de fysieke, zintuiglijke, cognitieve en emotionele aspecten van de mens in praktijk voor de ontwikkeling van veilige, effectieve, comfortabele en aantrekkelijke producten.

V: Hoe bent u ergonomiedeskundige geworden?

A: Ik heb een bachelordiploma in de psychologie, waarin ik het menselijk gedrag heb bestudeerd en onderzoek heb gedaan naar wat mensen doen. Ik beschik daarnaast over een bachelordiploma duurzaam ontwerp in de industriële vormgeving, waarin ik heb geleerd hoe een gebouwde omgeving tot stand komt op basis van een ontwerp.

Tijdens mijn studie als industrieel ontwerper leken mijn beste ideeën voor producten voort te komen uit wat ik wist over mensen. Daarom heb ik geprobeerd die kennis meer toe te passen in mijn werk. Toen ik mijn bachelorstudie afrondde, kreeg ergonomie juist meer erkenning als professioneel vak. Ik zag de waarde in van een kwalificatie en besloot vervolgens om een gecertificeerd ergonomiedeskundige (CPE) te worden.

V: Hoe bent u in contact gekomen met Microsoft?

A: In 1991 was Microsoft bezig met het ontwerp van wat later de Microsoft Mouse 2.0 zou worden. Ze kwamen bij mij voor inzicht in menselijke capaciteiten en beperkingen met betrekking tot handen. Op dat moment was ik al in Seattle voor ergonomietraining en ontwerp, en zodoende kon ik ze helpen. Sindsdien heb ik mij beziggehouden met ergonomie als onderdeel van productontwerp en gebruikerservaring. Microsoft heeft zich altijd ingezet voor goede computerervaringen door middel van buitengewone hardware.

V: Waarom moeten mensen belang hechten aan de ergonomische vormgeving van hun muizen en toetsenborden?

A: Muizen en toetsenborden zijn de hulpmiddelen die we dagelijks gebruiken voor toegang tot onze onlinewereld van productiviteit, sociale interactie, entertainment en zelfexpressie. De talloze voordelen van technologie zijn voor ons primair toegankelijk door het gebruik van muizen en toetsen. Alle ervaringen met technologie waarover we beschikken, zijn gebaseerd op dit fundament van fysiek comfort. Waarom zouden we dan niet zorgen voor een zo sterk mogelijk fundament?

V: Tot welke letsels kan een slechte ergonomie leiden?

A: De letselcategorieën worden 'cumulative trauma disorders' (CTD; cumulatieve traumastoornissen) of 'repetitive strain injuries' (RSI; klachten door herhaalde bewegingen) genoemd. Het gaat hierbij voornamelijk om letsels aan het zachte weefsel of het bewegingsapparaat, die na verloop van tijd de natuurlijke afweer van het lichaam aantasten. Als je je enkel verstuikt tijdens het hardlopen, weet je precies waar de oorzaak van de stijfheid en pijn ligt. Maar als je pols pijn doet, kunt je je vaak niet precies meer herinneren wat je met je armen en handen hebt gedaan, en als gevolg hiervan leg je de oorzaak mogelijk bij een verkeerde gebeurtenis.

Er zijn drie belangrijke factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van een CTD: positie (hoe houd je je lichaam, zoals de hoek van je pols), kracht (hoeveel spierkracht gebruik je om stil te zitten of je lichaam te bewegen) en frequentie (hoe vaak zit je in een rare houding of gebruik je overmatige of langdurige spierspanning).

Als je deze factoren kent en herkent wanneer ze zich voordoen tijdens je eigen activiteiten, ben je beter in staat om goede keuzes te maken over het comfortabel gebruik van je computer. Voorkomen is beter dan genezen. Raadpleeg de Gids voor gezond computerwerk voor tips en advies over het doeltreffend verbeteren van je comfort tijdens het gebruik van je computer.

V: Hoe kunnen de Comfort Curve- en Natural-producten van Microsoft het verschil maken om dergelijke letsels te verhinderen of te vermijden?

A: De onderliggende geometrie van het toetsenbord en de structuur van de muis zijn speciaal ontwikkeld om het menselijk lichaam te ondersteunen terwijl je je computer gebruikt. Deze producten zien er anders uit omdat ze anders zijn. Het ontwerp is geoptimaliseerd voor fysiek comfort. Wanneer je je handen erop legt, voel je dat verschil.

Waar het om draait bij het ervaren van comfort, is het vinden van een geschikt toetsenbord en muis voor jouw specifieke situatie. Een muis moet het bovenste gedeelte van de palm van je hand ondersteunen zodat je vingers ontspannen over de muis liggen en je de knoppen met weinig vingerbewegingen kunt indrukken terwijl je je pols vlak houdt. Met een toetsenbord moet je op dezelfde manier je vingers boven de toetsen kunnen laten zweven terwijl je je polsen vlak houdt.

V: Hoe kwam het ontwerp van ergonomische Microsoft-producten tot stand?

A: Het ontwerp van de nieuwe Sculpt-toetsenbord en -muis is begonnen met een uitgebreid contact met onze klanten. We hebben als eerste gevraagd: “Wat is het allerbelangrijkste voor onze eindgebruikers?” Toen het antwoord 'comfort' bleek, zijn we gaan voortbouwen op alle studies en onderzoeken die zijn uitgevoerd voor onze ergonomische Microsoft Hardware-producten sinds de introductie van de Microsoft Mouse 2.0 en het eerste Microsoft Natural Keyboard halverwege de jaren 90. Tijdens dit proces hebben honderden gebruikers hun feedback gegeven over onze ergonomische producten door middel van proefversies, evaluatiemodellen, ergonomiebeoordelingen en studies naar houding/prestaties.

Een zeer getalenteerd en toegewijd team houdt zich bezig met de behoeften van gebruikers in het ontwerp van onze muizen en toetsenborden. Het comfort van de apparaten moet aansluiten bij de uitzonderlijke technieken en het probleemloos functioneren. De multidisciplinaire samenwerking tijdens het ontwerp, de productie en de marketing van het product zorgt ervoor dat de gebruiker optimaal kan profiteren van all dat comfort!

Microsoft