Importanţa utilizării sănătoase a computerului

Un interviu cu Edie Adams, specialistă în ergonomie certificat

Î: Ce este ergonomia?

R: Ergonomia este ştiinţa care are ca obiect performanţele şi bunăstarea fiinţei umane raportate la sarcini şi activităţi, echipamente, instrumente şi mediul înconjurător. Ergonomia presupune înţelegerea aspectelor fizice, senzoriale, cognitive şi emoţionale ale oamenilor în vederea creării unor produse sigure, eficiente, confortabile şi dezirabile.

Î: Descrieţi modul în care aţi devenit specialist în ergonomie.

R: Am absolvit o facultate de psihologie, la care am învăţat despre comportamentul uman şi am cercetat activităţile umane. De asemenea, sunt licenţiată în design ambiental şi design industrial; în acest domeniu am învăţat cum lucrurile iau naştere într-un mediu artificial prin proiectare.

Atunci când am studiat pentru a deveni proiectant industrial, mi s-a părut că cele mai bune idei despre produse au avut ca sursă de inspiraţie cunoştinţele mele despre oameni; prin urmare, mi-am dat silinţa să folosesc într-o mai mare măsură cunoştinţele respective în activitatea mea. În perioada în care îmi finalizam lucrarea de licenţă, ergonomia începea să fie recunoscută ca profesie. Mi-am dat seama că studiile mele pot fi valorificate în acest sens şi am făcut tot ce a fost nevoie pentru a deveni o specialistă certificată în ergonomie (CPE).

Î: Cum aţi luat legătura cu Microsoft?

R: În 1991, Microsoft proiecta ce avea să devină Microsoft Mouse 2.0. Au apelat la mine căutând ajutor în privinţa înţelegerii capacităţilor şi limitelor umane legate de folosirea mâinilor. Eu mă aflam deja în Seattle unde făceam instruire şi proiectare ergonomică şi am putut să le ofer puţin ajutor. Din acel moment, mă ocup de ergonomie ca parte integrantă a proiectării produselor şi experienţei utilizatorului. Microsoft are o tradiţie îndelungată în a oferi o experienţă extraordinară în utilizarea computerului prin intermediul unor echipamente hardware extraordinare.

Î: De ce ar trebui să acorde oamenii importanţă designului ergonomic al mouse-urilor şi al tastaturilor lor?

R: Mouse-urile şi tastaturile sunt instrumentele pe care le folosim zilnic pentru a accesa universul nostru cotidian al productivităţii, interacţiunilor sociale şi exprimării personale. Nenumăratele avantaje ale tehnologiei ne sunt puse la dispoziţie în primul rând prin intermediul interacţiunii noastre cu mouse-urile şi tastaturile. Toate experienţele noastre pe care le avem cu tehnologia au la bază această fundaţie a confortului fizic. Nu văd de ce consolidarea la maximum a acestei fundaţii nu ar fi de interes.

Î: Ce tipuri de vătămări pot fi provocate de caracteristicile ergonomice slabe?

R: Cele două categorii de vătămări sunt tulburările cauzate de traume cumulative sau microtraumatismele repetate. În principal, acestea sunt traumatisme la nivelul ţesutului moale sau la cel musculoscheletal care, de-a lungul timpului, afectează mecanismele naturale de apărare a organismului. Dacă vă răsuciţi glezna atunci când alergaţi, puteţi identifica cu exactitate cauza inflexibilităţii şi durerilor resimţite. Dar dacă vă dor încheieturile mâinilor, este greu până şi să vă amintiţi toate activităţile pe care le-aţi făcut cu braţele şi mâinile şi puteţi atribui în mod eronat cauza unei întâmplări simultane.

Există trei factori principali care contribuie la apariţia tulburărilor cauzate de traume cumulative: poziţia (postura corpului, de exemplu, unghiul în care ţineţi încheietura), forţa (efortul muscular pentru ţinerea nemişcată sau pentru deplasarea corpului) şi frecvenţa (cât de des vă surprindeţi în posturi incomode sau folosind un efort muscular excesiv sau prelungit).

Cunoaşterea acestor factori şi recunoaşterea manifestării lor în activităţile dvs. vă pot ajuta să luaţi decizii bune în privinţa folosirii într-un mod cât mai confortabil a computerului. Prevenirea are o eficienţă covârşitoare. Consultaţi Ghidul de utilizare sănătoasă a computerului pentru a afla sfaturi şi trucuri pentru îmbunătăţirea eficientă a nivelului de confort în timpul folosirii computerului.

Î: De ce produsele Microsoft din seria Comfort Curve şi Natural au un rol important în prevenirea sau evitarea acestor tipuri de vătămări?

R: Geometria care stă la baza tastaturii şi structura mouse-ului sunt proiectate în mod special pentru a ajuta organismul uman în timpul folosirii computerului. Aceste produse arată diferit pentru că sunt diferite. Designul lor este optimizat pentru confort fizic. Când puneţi mâne pe ele, simţiţi diferenţa.

Găsirea tastaturii şi mouse-ului potrivite pentru situaţia dvs. sunt elemente cheie ale confortului. Un mouse trebuie să susţină partea superioară a palmei, astfel încât degetele să acopere mouse-ul şi să fie deplasate foarte puţin pentru a ajunge la butoanele de clic, în timp ce încheietura trebuie să rămână la acelaşi nivel. La fel, o tastatură trebuie să le permită degetelor să parcurgă tastele, fără ca încheietura să fie îndoită.

Î: Cum aţi creat designurile pentru produsele Microsoft ergonomice?

R: Designurile pentru noua tastatură şi noul mouse Sculpt au la bază o legătură strânsă cu clienţii noştri. Totul a plecat de la întrebarea „Ce element va face cea mai mare diferenţă pentru utilizatorii noştri finali?” Deoarece răspunsul a fost „confortul”, ne-am bazat pe întreaga activitate de cercetare şi investigare pe care am depus-o pentru produsele ergonomice Microsoft Hardware de când am lansat Microsoft Mouse 2.0 şi prima tastatură Microsoft Natural Keyboard la mijlocul anilor '90. Pe parcurs, sute de utilizatori au contribuit cu feedbackul lor la produsele noastre ergonomice, participând la încercări de produse, evaluări de modele, evaluări din punctul de vedere al ergonomiei şi studii privind poziţia corpului raportată la performanţe.

Pentru îndeplinirea cerinţelor utilizatorilor noştri în privinţa aspectului mouse-urilor şi tastaturilor este nevoie de o echipă incredibil de talentată şi dăruită. Confortul oferit de dispozitive trebuie să fie completat de o proiectare de excepţie şi de o funcţionare ireproşabilă. Colaborarea interdisciplinară pe parcursul proiectării, fabricării şi plasării pe piaţă a unui produs asigură obţinerea de către utilizator a tuturor avantajelor oferite de confortul suprem!

Microsoft