Προστατεύστε το ιδιωτικό σας απόρρητο στο Internet


Η προστασία της ιδιωτικής σας ζωής στο διαδίκτυο εξαρτάται από την ικανότητά σας να ελέγχετε τόσο τις προσωπικές πληροφοριών που παρέχετε όσο και το ποιος έχει πρόσβαση σε αυτές. Ακολουθώντας τις παρακάτω πρακτικές μπορείτε να αυξήσετε την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων σας.


1. Διαβάστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ιστοσελίδας

Η Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα πρέπει να εξηγεί ποια στοιχεία συλλέγει μια ιστοσελίδα από εσάς, πώς χρησιμοποιούνται, διαμοιράζονται, καθώς και πώς μπορείτε να τα επεξεργαστείτε ή τα διαγράψετε. (Αναζητήστε στο κάτω μέρος κάθε σελίδας) Σε περίπτωση που δεν βρείτε δήλωση προστασίας απορρήτου (privacy statement), καλύτερα να αποφύγετε τον συγκεκριμένο ιστόχωρο.


2. Μην μοιράζεστε περισσότερα από όσα χρειάζεστε όπως:

 • στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αναγνώρηση σας
 • αριθμους του λογαριασμού σας, ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης
 • διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άμεσων μηνύματων (IM) με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζετε ή μη αξιόπιστους οργανισμούς. Αποφύγετε την εισαγωγή διεύθυνσης ή ονόματος σε διαδικτύακούς καταλόγους και ιστότοπους εύρεσης εργασίας.
 • προαιρετικές πληροφορίες, εισάγετε μόνο τις απαιτούμενες που συχνά σημειώνονται με αστερίσκο (*).

3. Παρακολουθείστε τι δημοσιεύουν οι άλλοι

Αναζητήστε το όνομά σας στο Internet χρησιμοποιώντας τουλάχιστον δύο μηχανές αναζήτησης. Αναζητήστε και κείμενο και εικόνες. Αν βρείτε ευαίσθητες πληροφορίες σε μια ιστοσελίδα για τον εαυτό σας, αναζητήστε για στοιχεία επικοινωνίας στην ιστοσελίδα και στείλετε αίτημα για να αφαιρεθούν οι πληροφορίες σας.

Κοιτάζετε τακτικά τι γράφουν οι άλλοι για σας σε blogs και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ζητήστε από τους φίλους σας να μην ανεβάζουν φωτογραφίες δικές σας ή της οικογένειά σας χωρίς άδειά. Αν αισθάνεστε άβολα με υλικό, όπως πληροφορίες ή φωτογραφίες που είναι αναρτημένες στις ιστοσελίδες άλλων, ζητήστε να διαγραφούν.


4. Προφυλάξτε τις πληροφορίες σας και προστατεύστε τον υπολογιστή σας

Μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο κλοπής online ταυτότητας κάνοντας αυτά τα τρία βήματα για να προστατέψετε τον υπολογιστή σας:

 1. Χρήσιμοποιείτε ένα τείχος προστασίας(firewall). Σημείωση τα Windows 7, Vista και XP έχουν ενσωματωμένο τείχος προστασίας.
 2. Επισκεφτείτε το Microsoft Update για να ελέγξετε για τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας. Σημείωση Το Microsoft Update θα ενημερώσει επίσης τα προγράμματα του Microsoft Office.
 3. Χρησιμοποιείστε κάποιο λογισμικό προστασίας από ιούς, όπως το Microsoft Security Essentials που διατίθεται δωρεάν για download για τα Windows 7, Vista και XP.

Προστατευτείτε απο Phising


Το ηλεκτρονικό "ψάρεμα" επιτρέπει σε απατεώνες να λάβουν προσωπικές σας πληροφορίες (όπως τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας) παριστάνοντας ότι εκπροσωπούν ένα νόμιμο οργανισμό, όπως μια τράπεζα.

Ο Internet Explorer συμβάλλει στην προστασία κατά των επιθέσεων αυτών και πολλών άλλων. Η δημιουργία ενός αξιόπιστου προγράμματος περιήγησης σημαίνει παροχή ενός ιδιαίτερα ασφαλούς και αξιόπιστου προγράμματος περιήγησης ενός προγράμματος περιήγησης που σέβεται την επιλογή του χρήστη και συμβάλλει στη διατήρηση του ελέγχου του υπολογιστή και των πληροφοριών από τους χρήστες.


Πώς να καταλάβετε τις απάτες

Όταν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, όπως αγγελίες για πολύ υψηλόμισθες εργασίας που σας προσφέρουν από το πουθενά, διαγωνισμούς που έχετε κερδίσει αν και δεν συμμετείχατε ποτέ, ή αιτήσεις για μεταφορά χρημάτων από ξένους. Άλλα στοιχεία περιλαμβάνουν επείγοντα μηνύματα ("Ο λογαριασμός σας θα κλείσει!"), ορθογραφικά και γραμματικά λάθη.

spam


Προστατεύστε τον εαυτό σας από απάτες

 1. Σκεφτείτε πριν κάνετε κλικ για να επισκεφθείτε ένα δικτυακό τόπο ή καλέσετε έναν αριθμό από ένα ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου ή και τα δύο, ότι θα μπορούσαν να είναι ψεύτικο.
 2. Να είστε προσεκτικοί με links σε βίντεο κλιπ, παιχνίδια, φωτογραφίες, τραγούδια ή άλλα αρχεία, ακόμα κι αν γνωρίζετε τον αποστολέα. Επικοινωνήστε με τον αποστολέα πρώτα.

Ψάξτε για σημάδια ότι μια ιστοσελίδα είναι ασφαλής

Πριν εισάγετε ευαίσθητα δεδομένα, ελέγξτε για στοιχεία που αποδεικνύουν ότι:

 1. η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση, ένα μέτρο ασφάλειας που ανακατεύει τα δεδομένα καθώς διασχίζουν το Διαδίκτυο. Δείκτες ότι ένα site είναι κρυπτογραφημένο είναι το https ("s" από secure),
  https
  καθώς και ένα κλειστό λουκέτο δίπλα του. (Το κλείδωμα θα μπορούσε επίσης να είναι στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου.)
 2. Είστε στη σωστή ιστοσελίδα. Εάν χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer, ένα σημάδι της αξιοπιστίας της σελίδας είναι η πράσινη γραμμή διευθύνσεων, όπως η παραπάνω.
  https

Χρησιμοποιήστε φίλτρο ηλεκτρονικού "ψαρέματος"

Βρείτε ένα φίλτρο που σας προειδοποιεί για τις ύποπτες ιστοσελίδες και μπλοκάρει επισκέψεις όπου έχουν αναφερθεί ως ύποπτες για phishing. Για παράδειγμα, δοκιμάστε το Φίλτρο SmartScreen περιλαμβάνεται στον Internet Explorer.

smartscreen

Πρόγραμμα ελέγχου ισχύς κωδικού


Κωδικός: 

Δύναμη: 
Δημιουργία ισχυρού κωδικού πρόσβασης


Το κλειδί για ένα δυνατό κωδικό πρόσβασης είναι η πολυπλοκότητα

Ένας ιδανικός κωδικός πρόσβασης είναι μια μεγάλη συμβολοσειρά που περιέχει γράμματα, σημεία στίξης, σύμβολα και αριθμούς.

 • Αν είναι δυνατόν κάνετε χρήση τουλάχιστον 14 χαρακτήρων.
 • Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των χαρακτήρων στον κωδικό πρόσβασής σας, τόσο το καλύτερο.
 • Χρησιμοποιήστε ολόκληρο το πληκτρολόγιο, όχι είναι μόνο γράμματα και χαρακτήρες που χρησιμοποιείτε πιο συχνά.


Δημιουργήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης που μπορείτε να θυμηθείτε

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσετε μια περίπλοκο κωδικό πρόσβασης.

Εδώ είναι ένας τρόπος με τον όποίο μπορείτε να φτιάξετε ευκολομνημόνευτο κωδικό:

Τι να κάνετε

Πρότασεις

Παράδειγμα

Ξεκινήστε με μια φράση ή δύο (περίπου 10 λέξεις συνολικά).

Σκεφτείτε κάτι που έχει νόημα για εσάς.

"Long and complex passwords are safest"

Γυρίστε προτάσεις σας σε μια σειρά από γράμματα.

Χρησιμοποιήστε το πρώτο γράμμα κάθε λέξης.

lacpasikms (10 χαρακτήρες)

Κάνετε το πιο περίπλοκο.

Κάντε μόνο τα γράμματα στο πρώτο μισό του αλφαβήτου κεφαλαία.

lACpAsIKMs (10 χαρακτήρες)

Προσθέστε αριθμούς.

Βάλτε δύο αριθμούς που έχουν νόημα για σας ανάμεσα στις δύο πτροτάσεις.

lACpAs56IKMs (12 χαρακτήρες)

Προσθέστε σημεία στίξης.

Βάλτε ένα σημείο στίξης στην αρχή.

?lACpAs56IKMs (13 χαρακτήρες)

Προσθέστε σύμβολα

Βάλτε ένα σύμβολο στο τέλος

?lACpAs56IKMs" (14 χαρακτήρες)Προστατέψτε τους κωδικούς σας από αδιάκριτους

Ο ευκολότερος τρόπος για να "θυμάται" τους κωδικούς πρόσβασης είναι να τα γράψω. Είναι εντάξει να γράψετε τους κωδικούς πρόσβασης κάτω, αλλά να τους κρατήσει ασφαλήΑποφύγετε τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιούν:

 • λέξεις σε οποιαδήποτε γλώσσα.
 • οι λέξεις έχουν γραφτεί, προς τα πίσω κοινά ορθογραφικά λάθη, και συντομογραφίες.
 • Ακολουθίες ή επαναλαμβανόμενες χαρακτήρες. Παραδείγματα: 12345678, 222222, ABCDEFG, ή δίπλα γράμματα στο πληκτρολόγιό σας (qwerty).
 • Προσωπικές πληροφορίες. Το όνομά σας, τα γενέθλια, άδεια οδήγησης, τον αριθμό διαβατηρίου, ή παρόμοιες πληροφορίες.