2 page Case Study - Posted 9/10/2012
Views: 22
Rate This Evidence:

Croon

Elektrotechnisch bedrijf virtualiseert datacenter met Hyper-V

Uit kostenoverwegingen migreerde Croon, het grootste in elektrotechniek gespecialiseerde bedrijf van ons land, naar Hyper-V. Inmiddels blijkt die keus een enorme sprong voorwaarts te zijn. “Vanuit ons volledig gevirtualiseerde datacenter bouwen we nu aan een private cloud.”

Situatie

Croon Elektrotechniek heeft een indrukwekkende klantenkring: van de Coentunnel en de Westerscheldetunnel tot en met fabriekshallen, kantoren, ziekenhuizen en zelfs het koningshuis. Het bedrijf bouwt allerhande elektrotechnische installaties, van toegangscontrole en beveiligingssystemen tot en met windmolens in zee. “De elektrotechnische installaties op een OK zijn van een iets andere orde dan die op een baggerschip”, lacht ICT-manager Jhon Megens. “Een ziekenhuis verlangt van ons dan ook een heel andere dienstverlening dan Rijkswaterstaat, niet alleen in de offertefase en tijdens de installatie, maar ook in de periode van onderhoud.”

ICT speelt in de meeste projecten een cruciale rol. “Bij complexe offertetrajecten worden wij daarom aan de voorkant al betrokken om een inschatting te maken wat er systeemtechnisch nodig is om aan de vraag van de klant te voldoen, hoe snel we dat in de lucht kunnen krijgen en wat dat kost”, schetst Megens. Time-to-market is daarbij een sleutelwoord.

Croon levert maatwerk. Dat betekent dat ook de ICT-dienstverlening maatwerk moet zijn. “Klanten dragen ons soms op met welke software we moeten werken, denk bijvoorbeeld aan het projectmanagementpakket. En het hangt ook af van de onderaannemers waar we mee moeten samenwerken”, illustreert systeembeheerder Richard Meeuwisse. “We hebben daarom zo’n 20.000 verschillende applicaties in gebruik, waarvan zo’n 250 tot 300 als bedrijfskritisch beschouwd kunnen worden.”

Oplossing

Dit alles vraagt om een flexibele ICT-omgeving die snel kan worden aangepast aan de wensen van de klant. Croon had daarom zijn datacenter jaren geleden al gevirtualiseerd. Toen vorig jaar door een grote groei van de organisatie de storage moest worden uitgebreid, is de hele datacenteromgeving opnieuw onder de loep genomen. De keus voor storage viel op HP 3PAR. Op het gebied van virtualisatie kon Croon een behoorlijke kostenbesparing realiseren door VMware te vervangen door Hyper-V. “De hele TBI Groep, waar wij onderdeel van uitmaken, draait op VMware. Dat was destijds een logische keus. Maar ondertussen zijn er andere alternatieven, waaronder Hyper-V”, meent Megens.

Deze software had weliswaar op het moment van aanschaf iets minder functionaliteit, maar dat was functionaliteit die voor Croon nice-to-have is. Bovendien was al duidelijk dat dat met de volgende versie van Hyper-V zou worden opgelost. “We hebben een uitgebreide kosten-batenanalyse gemaakt en daarbij ook de toekomstplannen van de verschillende leveranciers meegenomen.

De keus viel op Microsoft Hyper-V vanwege de naadloze integratie met System Center Operations Manager en Configuration Manager. Daardoor is de virtualisatie-omgeving voor ons veel eenvoudiger te beheren. In plaats van allemaal losse stukjes hebben we nu één geïntegreerde omgeving”, zegt Meeuwisse. Megens vult aan: “We hebben het idee dat we weliswaar tijdelijk een klein stapje terug hebben gezet door op nice-to-have functionaliteit in boeten, maar Microsoft werkt zo hard en klantgericht aan zowel Hyper-V als System Center dat we het gevoel hebben dat we nu in een hogesnelheidstrein zitten. De functionaliteit die wij nu missen is in de nieuwe versie van Hyper-V al meegenomen.”

De visie en werkwijze van Microsoft spreken Croon aan. “Ze staan dicht bij de business, praten veel met klanten en weten die wensen heel goed te vertalen in nieuwe functionaliteit. Hun toekomstplannen sluiten precies aan bij waar wij met ons bedrijf naar toe willen.”

Voordelen

Croon bouwt nu aan een hybride omgeving van public en private cloud. Dit geldt zowel voor infrastructuur als voor platforms en applicaties. Alle standaardprocessen zullen op termijn middels software uit de cloud worden geautomatiseerd, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van bestellingen, boekhouding en HR. Voor de maatwerkprocessen zullen de applicaties zoveel mogelijk via de private cloud worden aangeboden. “We denken op termijn uit te komen op 20/80: 20 procent maatwerkapplicaties die we vanuit ons eigen datacenter aanbieden en 80 procent standaardapplicaties uit de public cloud.”

Megens haast zich te zeggen dat niet alle 20.000 applicaties in de private cloud zullen worden ondergebracht. “We focussen ons op de bedrijfskritische software en op applicaties die we flexibel moeten kunnen aanbieden. Neem een projectmanager. Gedurende de looptijd van een project moet hij toegang hebben tot één van de projectplanningspakketten waar wij mee werken. Bij het ene project zal dat pakket A zijn, bij het andere pakket B, afhankelijk van waar de klant en onderaannemers mee werken. Je wilt niet voor alle projectleiders voortdurend betalen voor licenties op alle pakketten. Je wilt alleen betalen voor dat specifieke pakket waar hij mee werkt gedurende de looptijd van dat project. Bovendien moet de projectmanager de software zelf eenvoudig in gebruik kunnen nemen op het moment dat het project van start gaat. Bij dit type software voegt het dus echt waarde toe om het vanuit een private cloud aan te bieden. Maar andere software wordt misschien maar door twee mensen gebruikt. Dan heeft de cloud nauwelijks meerwaarde.”

Hij vergelijkt de cloud met huishoudelijke apparaten: je wilt de stekker in het stopcontact kunnen steken en dan doet het apparaat het. Maar heb je het niet meer nodig, dan moet de stekker er ook meteen weer uit kunnen. “En dan moet de klant ook meteen ophouden daarvoor te betalen”, wijst Megens op een belangrijk aspect.

Hogere flexibiliteit, lagere kosten en een kortere time-to-market, dat is waar het bij Croon om draait. Microsoft helpt ze bij het verwezenlijken van die visie. “Ze zijn een goede sparring partner. Ze dragen ideeën aan, wijzen ons op nieuwe ontwikkelingen en denken met ons mee. Misschien wel het belangrijkste: ze luisteren goed. Ze snappen daardoor wat wij bedoelen en spelen daarop in. Je ziet vaak dat leveranciers met zevenmijlslaarzen over de échte problemen van hun klanten heen stappen. Het is prettig dat Microsoft op die momenten juist doorvraagt om tot de kern te komen”, vindt Megens.

Moederbedrijf TBI ziet dat ook. Primair geïnteresseerd in mogelijke kostenbesparingen komen diverse werkmaatschappijen nu in Rotterdam kijken hoe het Croon lukt zo snel de ICT-omgeving te flexibiliseren om zo sneller op de wensen van de business in te spelen. “Natuurlijk zijn kostenbesparingen belangrijk, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om het goed, flexibel en snel ondersteunen van de business. Daar helpt de cloud ons bij.”

This case study is for informational purposes only. MICROSOFT MAKES NO WARRANTIES, EXPRESS OR IMPLIED, IN THIS SUMMARY.
Solution Overview
Organization Profile
Croon is al meer dan 130 jaar actief op het gebied van elektrotechnische installaties. Ze implementeerden hun oplossingen in gebouwen, schepen en industriële complexen.

Software and Services
 • Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2008 R2
 • Microsoft System Center Operations Manager 2007 R2
 • Windows Server 2008 R2 Enterprise
 • Opalis 6.3

Vertical Industries
Professional Services

Country/Region
Netherlands

Business Need
 • Mission Critical
 • Business Critical
 • Cloud & Server Platform
 • Enterprise Project Management

IT Issue
 • Virtualization
 • Private Cloud
 • High Availability

Languages
Dutch

RSS