Microsoft.md

Despre Windows Live ID, identitatea dumneavoastră electronică

Contul Windows Live ID poate fi privit ca fiind identitatea dvs electronică pentru multiple site-uri de Web sau aplicații. În acest articol, veți afla câteva detalii despre această tehnologie.

Ce este un Windows Live ID

Pe scurt, este un mecanism de autentificare sau o identitate electronică. Un identificator prin care site-uri sau aplicații ne pot recunoaște.

Cu toții am văzut site-uri Web care necesită username și password pentru login. Sau e-mail și parolă pentru conectare. Site-urile au nevoie de cont pentru a ne putea recunoaște - nu neapărat ca persoană cu nume și prenume, dar măcar ca "identitate de vizitator". Site-urile asociază acestor identități diverse informații: preferințe, grupa de vârstă, sau date personale. O fac pentru a putea furniza servicii "personalizate".

Windows Live ID este un asemnea cont, o asemenea identitate electronică. Diferența este că Windows Live ID este făcut pentru a funcționa pe orice site. Cu alte cuvinte, folosind același cont Windows Live ID, cel puțin potențial, pot fi "recunoscut" de către mai multe site-uri sau aplicații.

Protecția datelor personale

La ora actuală, Microsoft a făcut publice specificațiile prin care orice site, indiferent de platformă, poate folosi mecanismul de autentificare Windows Live ID. De vreme ce acest mecanism de autentificare funcționează pe mai multe site-uri, este perfect justificată întrebarea: datele mele personale poti fi culese de orice site ce folosește Windows Live ID? Ei bine, nu!

Când un site vrea să "identifice" un vizitator folosindu-i contul Windows Live ID, acel site nu primește toate detaliile contului, ci doar un număr de identificare. Serviciul Windows Live ID nu divulgă nici numele, nici adresa de e-mail folosită, nici alte detalii.

Dacă doriți să furnizați acelui site date personale din contul Windows Live ID, pentru a nu le tasta mereu iar și iar, aceasta se face printr-un mecanism de delegare. Fără "împuternicire", site-ul nu obține decât un cod scurt indescifrabil.

Să facem o analogie: Windows Live ID este ca un buletin electronic, un card de identitate. Buletinul cuprinde datele personale și acel CNP - Cod Numeric Personal. Când mergi pe un site iar site-ul vrea să te identifice, spui că vrei să folosești "buletinul" Windows Live ID, dar site-ul nu "vede" decât CNP-ul! Dacă vrea mai multe date, trebuie vi le ceară. Dacă vrea mai multe date din "buletinul" dvs Windows Live ID, trebuie să vă ceară permisiunea.

Unde să-mi creez un cont Windows Live ID

Este destul de simplu. Ca adresă de pornire, sugerăm account.live.com. Dar iată câteva ponturi preliminare:

 • Dacă aveți deja un cont .NET Passport, Windows Messenger, Windows Live Messenger, MSN sau Hotmail, atunci aveți deja cont Windows Live ID. Toate aceste servicii folosesc autentificarea Windows Live ID.
 • De fapt, .NET Passport este părintele Windows Live ID, iar Hotmail este "bunicul" :-)
  Serviciile Passport și modalitatea de funcționare au fost îmbunătățite, deschise spre utilizarea de către alte site-uri și redenumite cu Windows Live ID.
 • Înainte de a vă înscrie, puteți opta ca toate paginile să fie afișate în limba română. Mai toate serviciile Windows Live folosesc preferința de limbă setată în browser. Pentru Internet Explorer, mergeți în MenuToolsInternet Options → tab-ul General → butonul Languages din partea de jos → adăugați Romanian și mutați pe primul loc.

Sunt WebMaster: cum pot folosi Windows Live ID pe site-ul meu?

Această secțiune este destinată celor care dețin un site de web ce folosește o formă sau alta de identificare a vizitatorilor. În mod particular, ne adresăm dezvoltatorilor de site-uri Web, indiferent de platforma ce găzduiește acel site.

Spuneam mai sus că orice site poate implementa mecanismul de autentificare Windows Live ID. Adoptarea este un proces relativ simplu, documentat pe site-ul dev.live.com. Există câteva aspecte ce trebuie clarificate, întrucât aceste generează cele mai multe întrebări:

 • Identificarea utilizatorilor
  În foarte multe sisteme, vizitatorii unui site sunt identificați actualmente după cheia primară e-mail+parolă sau username+parolă. Adoptare Windows Live ID înseamnă introducerea unei noi chei de identificare în baza de date și asocierea acesteia cu conturile pe care le aveți deja. Un site poate rula în paralel cele două scheme de autentificare: Windows Live ID și cea consacrată - forms cu username+parolă. Utilizatorul poate alege cu care din mecanisme vrea să se conecteze.
 • Adresa de e-mail a vizitatorului
  Adoptând Window Live ID, serviciul de autentificare nu furnizează site-ului dvs adresa de e-mail a unui vizitator, ci o cheie de identificare. Obținerea altor date personale se efectuează ca proces separat sau, dacă aveți acceptul vizitatorului, prin delegare. Datele personale astfel obținute se asociază cheii în baza de date.
 • Independența de platformă
  Mecanismele Windows Live ID presupun folosirea iframe, cookies și token pasat ca parametru FORM POST. Toate acestea nu depind de platformă - serverul de Web. Urmăriți arhitectura și exemple de implementare în diferite limbaje și procedurile.

Dacă adoptați Windows Live ID, vizitatorul site-ului dvs are o mai mare libertate de a alege: să-și facă un alt cont, cu încă o parolă, sau să-l folosească pe cel de care dispune deja. Pentru multe din scenarii, site-urile nu au nevoie de datele personale, ci numai de identificare ca vizitator - de exemplu, pe forumuri. Pentru celelate scenarii, colectarea datelor personale păstrează aceleași provocări, dar cel puțin vizitatorul nu mai trebuie să rețină o parolă în plus...


pagina principală

În această pagină

Legături corelate

.NET Passport?

Mecanismul de autentificare .NET Passport a fost îmbunătățit și redenumit ca Windows Live ID. Toate conturile existente .NET Passport au devenit automat conturi Windows Live ID.

Pont

Profilul dvs de vizitator pe site-urile Microsoft.com este corelat cu contul dvs Windows Live ID. Dacă nu aveți un astfel de cont, vă puteți crea unul chiar acum: clic aici. Conturile Hotmail sau Windows Messenger sunt deja Windows Live ID.

Înscrierea la evenimentele sau buletinele Microsoft, folosirea serviciilor Windows Live, gestionarea licențelor prin MVLS - toate sunt exemple de aplicații ce folosesc conturi Windows Live ID pentru autentificare.