Microsoft | Volume Licensing

Licențierea produselor tip server Microsoft

Pentru cea mai mare parte a produselor software de tip server de la Microsoft, sunt necesare licențe pentru server și licențe CAL pentru stațiile client sau utilizatorii ce folosesc serviciile acelui server.

Există cazuri în care licențele CAL nu sunt necesare sau pot fi substituite prin alte forme de licențiere. În funcție de configurația rețelei și de scenariile de lucru, alegerea modelului corect de licențiere poate aduce economii importante.

Modelele de licențiere per user sau per device

În cea mai mare parte din scenarii, pentru a folosi în rețea un produs server Microsoft sunt necesare două tipuri de licențe:

  • Licența de server
    Este necesară câte o licență pentru fiecare instalare a produsului sau serviciului de tip server pe o mașină fizică;
  • Licențe de acces la server pentru clienți
    Este necesară câte o licență CAL pentru fiecare stație sau utilizator ce accesează serviciile produsului server.
Schemă ce ilustrează modelul Per Device

per device

Cu licențierea Per Device, o licență CAL este asociată unei anumite stații de lucru. Dispozitivului licențiat i se permite accesul la orice mașină din rețea care rulează produsul server respectiv. Uneori, acest model mai este denumit și Per Seat.

Exemplu: Dacă o stație a fost licențiată cu un CAL pentru SQL Server și un CAL pentru Exchange Server, acea stație poate accesa orice mașină cu SQL Server și orice mașină cu Exchange Server din rețea.

Pont: În companiile ai căror angajați accesează servere folosind mai multe dispozitive - de exemplu, o stație de lucru, un laptop și un PDA - modelul Per User poate fi mai economic decât Per Device.

per user

Schemă ce ilustrează modelul Per User

Licențierea Per User este foarte asemănătoare celei Per Device. Licența CAL va fi asociată nu unei stații, ci unui utilizator. Utilizatorul ce deține o licență CAL poate accesa orice mașină din rețea care rulează produsul server respectiv. De pe orice stație sau dispozitiv - în acest caz, nu mai sunt necesare CAL-uri pentru stații.

Exemplu: Dacă unui utilizator i s-a asociat o licență CAL pentru Windows Server, atunci acel utilizator poate accesa, de pe orice stație, orice server din rețea care rulează Windows Server.

Observație
Licențele CAL Per User și Per Device au același preț. Dar modelele Per User și Per Device sunt mutual exclusive:

  • Dacă o stație are un CAL Per Device, utilizatorii acelei stații nu mai au nevoie de CAL-uri Per User. Ei pot accesa orice server de pe stația respectivă.
  • Dacă un utilizator are un CAL Per User, atunci stațiile de pe care acesta accesează serverele respective nu mai au nevoie de CAL-uri Per Device.

Modelul de licențiere per server

Schemă ce ilustrează modelul Per Server

În cazul licențierii Per Server, un anumit număr de licențe CAL sunt asociate unui server instalat. Numărul de clienți care accesează concurențial serverul este limitat de numărul de licențe CAL asociate.

Exemplu: Dacă o organizație are 70 de licențe CAL pentru un Windows Server, prin modelul Per Server se permite conectarea simultană a maximum 70 de dispozitive client.

Pentru că licențele CAL sunt asociate în acest caz serverului, nu stațiilor, dacă un nou server Windows Server este adăugat în rețea, acesta va avea nevoie separat de alte licențe CAL sau...

Conversie unică: Se poate face trecerea de la licențierea Per Server la cea Per Device/User. Această conversie se poate realiza o singură dată și este ireversibilă - numai pornind de la Per Server către Per Device/User.

Observație: Există servere - de exemplu, Exchange Server - care nu permit modul de licențiere Per Server.

Modelul de licențiere per procesor

Schemă ce ilustrează modelul Per Procesor

Licențierea Per Procesor este valabilă, de exemplu, pentru Microsoft SQL Server. Iar pentru Microsoft Internet Security and Acceleration Server (ISA) este valabil numai acest mod de licențiere.

Folosind această modalitate, accesul clienților este nelimitat și nu mai sunt necesare licențele CAL. În schimb, este necesară câte o licență Per Procesor pentru fiecare microprocesor de pe serverul sau serverele pe care rulează produsul respectiv - SQL Server, ISA Server etc.

Observație: Licența Per Procesor este valabilă pentru întregul procesor fizic (pastila), indiferent câte nuclee core are. Nu trebuie să luați câte o licență Per Procesor pentru fiecare nucleu de procesare.

Licențierea Per Procesor rezolvă un alt aspect al accesului stațiilor la serviciile serverului: accesul unor stații din Internet, caz în care nu se cunoaște numărul de clienți. De aceea, în scenarii în care un Microsoft SQL Server este accesat de un număr necunoscut de stații din Internet, prin intermediul unei aplicații web sau site, se folosește licențierea Per Processor. Observația se aplică însă și altor produse server.


[pagina următoare] Cum alegem modelul optim

Paginile subiectului

Mai jos în pagină

Definiții

CAL
Așa numitele Client Access License - sau licență de acces client - dă unei stații sau unui utilizator dreptul de a folosi serviciile acelui server.
SPLA
Service Provider License Agreement este modelul de licențiere pentru companii ce oferă servicii de găzduire (hosting). detalii

Atenție

Licențele CAL nu trebuie confundate cu licențele sistemelor de operare desktop gen Windows XP sau Windows Vista. Licențele pentru desktop nu includ și dreptul de a accesa serviciile anumitor servere. De aceea, pentru stații trebuie cumpărate separat și licențe CAL.

Recomandare

Apelați la unul din partenerii Microsoft certificați pentru licențiere. Aceste companii au competențele necesare pentru găsirea modelului optim.

Resurse corelate

Furnizați servicii

Dacă oferiți clienților dvs servicii de găzduire a aplicațiilor sau site-urilor web, trebuie să adoptați modelul special de licențiere.