Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Za novinare 
Saopštenje za javnost
Podgorica, 26. april 2011.
Povodom Svjetskog dana intelektualne svojine Microsoft poziva na podizanje nivoa zaštite intelektualne svojine

Microsoft se pridružio Svjetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu u isticanju koristi od upotrebe originalnog softvera i jačanju zaštite inovacija i intelektualne svojine

Microsoft Korporacija se pridružila Svjetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu (WIPO) u obilježavanju Svjetskog dana intelektualne svojine, dana koji poziva IT industriju, vladu i potrošače da govore o značaju zaštite prava intelektualne svojine. Snažna zaštita intelektualne svojine je od ključnog značaja za uvođenje kulture inovacija, koja pospješuje ekonomski razvoj, otvara radna mjesta i povećava prihod u širem spektru industrije i vladinim organizacijama.

Microsoft vjeruje da globalna arena zahtjeva snažniju zaštitu intelektualne svojine, kako bi se podržala težnja industrije za inovacijama, razvoj manjih preduzeća, te pomogla lokalna vlada da generiše prihode od poreza, kroz legitimnu prodaju i trgovinu originalnim softverom.„Pored jačanja ekonomije, valjane politike intelektualne svojine mogu pomoći u smanjenju softverske piraterije i krivotvorenju, za koje znamo da ugrožavaju legitimna poslovanja i izlažu potrošače riziku od nelegalnog softvera“, kazao je David Finn, generalni savjetnik za anti-pirateriju i anti-krivotvorstvo Microsoft-a. „Prodavci nelegalnog softvera napadaju mjesta sa slabom zaštitom prava intelektualne svojine i tako snažno utiču na globalnu ekonomiju“, ističe Finn.

Shodno studiji Međunarodne Privredne komore u 2011, globalni ekonomski i socijalni uticaji krivotvorstva i piraterije će dostići 1.7 triliona američkih dolara do 2015. godine i ugroziti 2.5 miliona legitimno zaposlenih ljudi svake godine. Nasuprot tome, značajna je ekonomska korist za zemlje koje jačaju zaštitu intelektualne svojine i smanjuju pirateriju. Shodno ekonomskoj studiji Business Software Alliance-a, smanjenje stope svjetske piraterije od 10% u četiri godine, stvorilo bi 142 milijarde američkih dolara za nove ekonomske aktivnosti i otvorilo skoro 500,000 novih visoko-tehnoloških radnih mjesta širom svijeta.

Osim što je zaštita intelektualne svojine ekonomski isplativa, potrošači zahtjevaju da industrija i vlada zauzmu stav protiv nelegalnog softvera. U 2010, Microsoft je uradio istraživanje o percepciji potrošača o nelegalnom softveru – učestvovalo je 38,000 potrošača iz 20 zemalja. Skoro tri četvrtine se izjasnilo da žele veću uključenost vlade i industrije u njihovoj zaštiti od rizika nelegalnog softvera, uključujući identitet preprodavaca i napade virusa. Potrošači su većinom saglasni da nelegalni softver nije bezbjedan kao legalni, pri čemu su istakli gubitak podataka i otkrivanje identiteta preprodavaca kao prioritete.

„Potrošači i legitimne poslovne kompanije traže od nas da preduzmemo mjere i smanjimo rizike izlaganja nelegalnom softveru. Mi smo 100% njima posvećeni i iznalaženju rješenja pomenutih problema“, naglasio je Finn. „Microsoft investira značajna sredstva u tehnologiju, obrazovanje i primjenu programa koji će otežati protok softverske piraterije. Nastavićemo rad na usvajanju efikasnijih regulativa o intelektualnoj svojini u ime potrošača i zdravog poslovanja“.

Više informacija o Microsoftovom licenciranju intelektualne svojine i zakona, možete vidjeti na www.microsoft.com/about/legal/en/us/IntellectualProperty/IPLicensing. Informacije o originalnim Microsoftovim proizvodima, licenciranju i oznakama, pogledajte na www.HowToTell.com.


©2016 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti