Welkom op de website van Microsoft - het Nieuwe Werken

Voor mij is keuzevrijheid de essentie van het Nieuwe Werken

De maand augustus is voor mij, Fabian Benschop, het begin geweest van een nieuw tijdperk. Ik was net afgestudeerd en ging aan de slag bij Microsoft Nederland als project coördinator. Een flinke verandering ten opzichte van studeren maar ik keek er naar uit.

Fabian -benschop

De maand augustus is voor mij, Fabian Benschop, het begin geweest van een nieuw tijdperk. Ik was net afgestudeerd en ging aan de slag bij Microsoft Nederland als project coördinator. Een flinke verandering ten opzichte van studeren maar ik keek er naar uit. Eén van de redenen was het Nieuwe Werken (HNW). Geen vaste tijden en werken waar en wanneer ik wil, klonken mij als 'net-student-af' goed in de oren. Al snel leerde ik dat je HNW geen recht aan doet wanneer je het op die manier omschrijft.

HNW gaat over veel meer dan thuiswerken

fabian-image01Mijn eerste project kende een grote hoeveelheid to-do's, de tijdslijn was kort, we misten executiekracht en de verwachtingen waren hoog. Kortom, een uitdaging waar veel lezers hun eigen baan vast in herkennen. Ik ben 4 ½ van de 5 dagen op kantoor, ik werk meestal gewoon tussen 8 en 6 en ik zit vaak aan dezelfde tafel als mijn teamgenoten. Ik zoek namelijk een sterke sociale binding en ik presteer simpelweg beter als ik in een werkomgeving zit. Dat is niet bepaald volgens de HNW stijl, maar het is wel mijn eigen keuze om zo te werken. Het is die eigen keuze, die HNW in mijn ogen typeert. Van Microsoft krijg ik het vertrouwen om die keuze te maken en zij vertrouwen erop dat ik de juiste keuze maak.

HNW gaat over stimulatie, niet over controle

fabian-image02Tijdens mijn eerste project zijn twee vormen van stimulering cruciaal geweest: positieve stimulatieen het stellen van kleine doelen. Ik ben positief gestimuleerd door het feit dat mijn team mijn insteek op project management omarmde. De technologie die ik heb ingezet ( Sharepoint 2013 en Project)  is in de praktijk veelvuldig gebruikt. Dit stimuleert mij om te blijven ondernemen binnen de organisatie. Deze stimulering geeft positieve energie en dat werkt bij mij veel beter dan de negatieve energie die vaak voortkomt uit controle.

Controle is ook niet per se nodig. Ik werk in ons team met kleine doelen, kleine mijlpalen en haalbare taken. Niks voelt beter dan je taak op voldaan zetten en niks stoort meer dan taken die op rood staan vanwege vertraging. Door taken te groot te maken creëer je bergen die moeilijk zijn om te beklimmen.

HNW is leren en experimenteren

fabian-image03Als starter kreeg ik de vrijheid om mijn eigen weg te vinden. Vaak heb ik fouten gemaakt, uren gestopt in werk waar uiteindelijk niks mee werd gedaan en ideeën geïnitieerd en opgevolgd die vruchteloos waren. Met het gehele team hebben we deze situaties meegemaakt. De leercurve is daardoor heel stijl. Zo kwamen we er snel achter dat de productiviteit het hoogst is als je een dag naast elkaar zit. Dat je elkaar pas echt kan vertrouwen als je ziet dat taken daadwerkelijk voltooid worden. En dat je soms buiten de gebruikelijke processen moet treden om activiteiten gedaan te krijgen.

Ten slotte, HNW is in perspectief plaatsen

Ik zou mijzelf categoriseren als een kenniswerker. Ik verschil enorm van iemand die werkt in de zorg of in de industrie. Hoe ik HNW toepas is dus ook volledig anders dan hoe andere werknemers dat zouden doen. Ik geloof dat iedereen zijn eigen keuzes wil maken en dat iedereen het beste uit zichzelf wil halen. Bij Microsoft kan ik dat, daarom ben ik hier op mijn best en uiteindelijk word ik daar het meest gelukkig van.

Fabian Benschop

Delen via: Stuur een e-mail

Gerelateerde blogs

Meer blogs