Nieuwe mogelijkheden

Nieuwe mogelijkheden in Excel

Alle gewenste functies binnen handbereik

Met het nieuwe lint in Microsoft Office voor Mac vind je gemakkelijk de functies en opdrachten waarmee je taken snel kunt uitvoeren.

Je vindt opdrachten waarmee je al vertrouwd bent in een intuïtieve, eenvoudig te gebruiken interface, direct boven aan het programmavenster. Je startpunt is het tabblad Start, dat de meest gebruikte functies bevat, zoals lettertype- en alineaopmaak. Andere veelgebruikte functies, zoals opties voor paginalay-out, tabellen, diagrammen en SmartArt, vind je op hun eigen tabbladen.

Er worden bovendien speciaal afgestemde functies op het lint weergegeven op het moment dat je ze nodig hebt. Wanneer je een diagram opmaakt, wordt het tabblad Diagramindeling weergegeven met functies waarmee je het diagram kunt aanpassen en je werkmap een professionele uitstraling geeft. Klik op een willekeurige cel om de functies op het tabblad Start weer te tonen.

Wil je het lint aanpassen aan je eigen specifieke werkstijl? Je kunt de lintinterface wijzigen door tabbladen opnieuw te ordenen en groepstitels op een tabblad te tonen of te verbergen.

Lees meer: Vertrouwd raken met het lint
Interactieve handleiding voor het lint:ontdek waar alle opdrachten zich bevinden
Bekijk de video

Gegevens beheren met Excel-tabellen

Met Microsoft Excel voor Mac 2011 kun je gegevens eenvoudig beheren. Je kunt snel een Excel-tabel creëren, opmaken en uitvouwen of stijlen van hoge kwaliteit toepassen om je tabellen een professionele uitstraling te geven. Ook het opschonen van gegevens in tabellen gaat heel eenvoudig. Je kunt bijvoorbeeld dubbele tabelrijen met een enkele klik verwijderen.

Lees meer: Een Excel-tabel maken of verwijderen
Bekijk de video

Gegevens samenvatten met draaitabellen

Dankzij draaitabelrapporten besteed je minder tijd aan het doorspitten van gegevens en meer tijd aan daadwerkelijke analyses. In de nieuwe gebruikersinterface met draaitabellen kun je snel inzichten en relaties in je gegevens herkennen. In Excel kun je snel aan de slag met draaitabellen omdat je met een enkele klik automatisch een tabel kunt creëren. Nadat je een draaitabel hebt gemaakt, kun je functies gebruiken voor het samenvatten, analyseren en opmaken van je draaitabelgegevens. Gebruik stijlen en volledig opgemaakte rapporten om je gegevens een professionele en aantrekkelijke uitstraling te geven.

Lees meer: Informatie over draaitabellen
Bekijk de video

alleen weergeven wat je wilt zien

Met het verbeterde Excel-filter kun je grote hoeveelheden gegevens schiften en sorteren en alleen gegevens weergeven die van belang zijn. Behalve sorteer- en filterfuncties op basis van waarden kun je ook gegevens zoeken op basis van celkleur, lettertypekleur of celpictogrammen. Je kunt ook criteria combineren om precies die gegevens te filteren die essentieel zijn. Heb je lange lijsten aan gegevens? Geen probleem. De verbeterde zoekfunctie vindt precies wat je zoekt.

Lees meer: Een lijst gegevens filteren

Haal de betekenis van gegevens naar boven met duidelijke zichtbare aanduidingen

Je kunt je gegevens visueel annoteren voor analyse- en presentatiedoelen met behulp van voorwaardelijke opmaak. Met Microsoft Excel voor Mac 2011 vind je eenvoudig uitzonderingen en herken je belangrijke trends in je gegevens. Pas verloopkleuren, gegevensbalken en pictogramsets toe op waarden in de celtabel. Met één klik op het nieuwe Excel-lint kun je de populairste opties voor voorwaardelijke opmaak toepassen.

Lees meer: Patronen en trends markeren met voorwaardelijke opmaak
Bekijk de video

Trends herkennen met behulp van sparklines

Sparklines zijn kleine grafieken die binnen een cel passen. Ze bieden in één oogopslag inzicht in je gegevens. Sparklines maken patronen zichtbaar waardoor je trends herkent, zoals verhogingen of verlagingen per seizoen, economische cycli of maximale en minimale waarden. Met sparklines worden gegevens niet domweg gepresenteerd, ze helpen onderscheiden wat je gegevens werkelijk betekenen.

Lees meer: Informatie over sparklines
Bekijk de video

Een professionele uitstraling voor al je documenten

De Excel-werkmapgalerie biedt sjablonen van professioneel niveau die je kunt aanpassen door eigen tekst, afbeeldingen en favoriete thema's toe te voegen. Met sjablonen kun je eenvoudig veelvoorkomende taken in Excel uitvoeren, zoals het maken van budgetten en agenda's, en meer.

In de Excel-werkmapgalerie worden sjablonen in een groot formaat weergegeven zodat je lay-outs, afbeeldingen en lettertypen in één oogopslag kunt bekijken. En je hoeft je niet te beperken tot de kleuren en lettertypen van de ingebouwde ontwerpen. De menu's voor kleuren en lettertypen binnen de sjablonengalerie bieden keuzemogelijkheden voor aanpassingen waarmee je documenten met je eigen stijl maakt.

Kun je niet vinden wat je zoekt? Met de zoekfunctie ga je snel naar het type document dat je wilt maken. Bekijk een voorbeeld met de gewenste kleuren en lettertypen zonder zelfs het document te hoeven openen.

Lees meer: Aan de slag met een sjabloon om een nieuw document te maken

Overal toegang tot je bestanden

Met de aanschaf van Microsoft Excel voor Mac 2011 beschik je over een professionele, creatieve en krachtige toepassing voor de desktop. Maar wist je ook dat je met Excel voor Mac nu overal en altijd toegang hebt tot je bestanden? Microsoft Excel Online, een online extensie van Excel op je computer, breidt je werkruimte uit naar internet. Met Microsoft Excel Online kun je eenvoudig je documenten posten, openen, bewerken en delen op dezelfde locatie, ongeacht of je op kantoor, thuis of onderweg bent. Je kunt documenten met iedereen delen op elke locatie, zelfs als hij of zij niet over Excel beschikt. Je hebt hiervoor alleen een computer met internetverbinding en een ondersteunde browser nodig.

Je kunt vanuit de browser spelling controleren tijdens het typen, lettertype- en alineaopmaak toepassen en andere vertrouwde functies gebruiken, zoals AutoCorrectie. Breng wijzigingen aan en sla je werk op. Dat is alles!

Lees meer: Een document opslaan naar SharePoint of OneDrive
Bekijk de video

Werk sneller afhandelen

Verhoog efficiëntie en bespaar tijd met Visual Basic, beschikbaar in Excel voor Mac 2011. Of je nu thuis of op kantoor werkt. Maak macro's om taken te automatiseren en voeg aanpassingen (menu's, dialoogvensters, enzovoort) toe aan Office-documenten, zodat je je kunt richten op creatieve zaken, niet op herhalende taken.

Lees meer: Een macro maken, uitvoeren, bewerken of verwijderen
Bekijk de video

Waardevolle informatiebronnen beschermen

Bescherm nog beter waardevolle digitale informatie, zoals financiële rapporten, productspecificaties, klantgegevens en e-mailberichten tegen onbevoegden met behulp van IRM (Information Rights Management) waarmee toestemmingen worden beperkt. Je kunt uit een reeks beleidsopties voor toestemmingen kiezen om te bepalen wie informatie kan openen, wijzigen, afdrukken, doorsturen of andere acties kan uitvoeren. Met IRM kun je toegang beperken tot alleen die personen voor wie de informatie is bestemd.

Inhoud met beperkte toestemmingen kan alleen worden gemaakt met Microsoft Office voor Mac Standard 2011.

Lees meer: Informatie over het beperken van toegang met IRM

Onbevoegde toegang tot belangrijke informatie voorkomen

Excel voor Mac biedt verbeterde wachtwoordbeveiliging waarmee onbevoegde toegang tot belangrijke informatie wordt voorkomen. Je beschikt over verschillende beveiligings- en beschermingslagen om te bepalen wie gegevens in een werkmap kan openen en wijzigen:

  • Voor optimale beveiliging kun je je gehele werkmapbestand beveiligen met een wachtwoord. Hiermee zorg je dat alleen geautoriseerde gebruikers je gegevens kunnen bekijken of wijzigen.
  • Voor aanvullende beveiliging van specifieke gegevens kun je bepaalde blad- of werkmapelementen met of zonder wachtwoord beveiligen. Gebruik elementbeveiliging om te voorkomen dat iemand per ongeluk of met opzet belangrijke gegevens wijzigt, verplaatst of verwijdert.

Lees meer: Een wachtwoord vereisen voor het openen of wijzigen van een werkmap