Universitair Medisch Centrum Utrecht. Regie over eigen behandeling

Kenmerken

Bedrijf:
Universitair Medisch Centrum Utrecht
Bedrijfsgrootte:
5001-10000 medewerkers
Partner:
Leones
Branche:
Gezondheidszorg
Product:
Visual Studio
Thema:
Applicatieplatform
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • Ondersteunen van de patiënten en hun hulpverleners in het gebruik van de medicatie
 • Beter beheersen van de stroom stollingsfactoren binnen het ziekenhuis en apotheken

Voordelen

 • Patiënt beheert zijn thuisvoorraad medicijnen
 • Artsen hebben toegang tot gegevens in het elektronische logboek
 • Betere begeleiding patiënt
 • Waardevolle onderzoeksinformatie
 • Scherper inspelen op uiterste houdbaarheiddatum levert grote besparing
 • Recall-procedure is eenvoudig in gang te zetten

Om ervoor te zorgen dat het gebruik van medicatie geregistreerd wordt, houden patiënten een eigen (papieren) logboek bij. Het logboek wordt 1 of 2 keer per jaar door de behandelend arts bekeken en overgenomen in het medicatiesysteem of ziekenhuisinformatiesysteem.

De mogelijkheid voor de behandelend arts om het medicijngebruik bij te sturen tijdens de behandeling is hierdoor beperkt. Doordat het papieren logboek vaak ongestructureerde data bevat, zijn de mogelijkheden voor het doen van onderzoek met deze gegevens beperkt. Bij problemen met de kwaliteit van stollingsfactoren moet handmatig bekeken worden bij welke patiënten deze medicatie in het bezit is om een foutieve batch terug te roepen.

Iedere patiënt heeft een eigen voorraad medicatie die snel of minder snel verbruikt wordt. Daardoor komt het regelmatig voor dat medicatie over de uiterste houdbaarheiddatum gaat en ongebruikt verloren gaat. De stollingsfactoren zijn een duur medicijn, waarbij herverdeling van batches voordat de houdbaarheidsdatum verstrijkt een grote besparing kan opleveren.

Def@cto
De Van Creveldkliniek heeft een door Leones ontwikkelde webapplicatie voor hemofiliepatiënten in gebruik genomen, genaamd Def@cto. Het systeem is samen met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) ontwikkeld, waar de Van Creveldkliniek deel van uitmaakt. Deze webapplicatie heeft een tweeledig doel:

 • Het ondersteunen van de patiënten en hun hulpverleners in het gebruik van de medicatie
 • Het beter beheersen van de stroom stollingsfactoren binnen het ziekenhuis en de aangesloten apotheken
Def@cto werkt als volgt: een groep patiënten krijgt toegang tot een afgeschermde gebruikersomgeving, waar zij in staat gesteld worden hun medicijnverbruik te registreren. Deze registratie kan zowel uitgevoerd worden via een pc, PDA of smartphone. De patiënt hoeft zijn verbruiks- en bloedingsgegevens niet meer te registreren in een papieren logboekje en is op een eenvoudige manier in staat zijn thuisvoorraad medicijnen te beheren door het bijhouden van deze elektronische registratie.

De Van Creveldkliniek heeft direct beschikking over de gegevens uit het elektronische logboek waardoor de patiënt beter begeleid kan worden door zijn artsen. Daarnaast is de kliniek in staat het voorraadbeheer in de gehele keten te optimaliseren en kan indien noodzakelijk relatief eenvoudig een recall procedure in gang gezet worden. Tenslotte wordt waardevolle onderzoeksinformatie vergaard door de registratie van bloedingen en verbruik van stollingsfactoren waardoor de behandeling van patiënten verder verbeterd kan worden.

Uitgekiende webapplicatie voor medicatieondersteuning en controle op medicijnen
Leones heeft deze applicatie ontwikkeld op basis van Microsoft .NET-technologie. De applicatie heeft HL7 koppelingen met het ziekenhuisinformatiesysteem en het financiële systeem van het UMCU.

Gerelateerde referenties

 • SDB Groep Hogere efficiëntie en lagere kosten door zorg op maat met nieuwe roostermodule op basis van SQL Server 2008
  Lees verder »

 • Zonnehuis Groep Integrale zorgverlening: hogere kwaliteit en efficiënte bedrijfsvoering
  Lees verder »

 • ABN AMRO ABN Amro klanten krijgen inzicht in hun financiële situatie met de overzichten en grafieken van het Financieel Dagboek, een volledig geïntegreerde .NET-webapplicatie
  Lees verder »