Westfriesgasthuis. Slagvaardig sturen met business intelligence

Kenmerken

Bedrijf:
Westfriesgasthuis
Bedrijfsgrootte:
1001-5000 medewerkers
Partner:
Performation
Branche:
Gezondheidszorg
Product:
SQL Server
Thema:
Applicatieplatform
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • Inzicht in bedrijfsvoering op zowel financieel als zorgverlenend gebied
 • Inzicht in proceskwaliteit
 • Sturen op decentraal niveau

Voordelen

 • Helder KPI/performance-dashboard
 • Hoge performance en lage complexiteit voor gebruiker
 • Laagdrempeligheid stimuleert gebruik
 • Migratie naar Microsoft BI financieel voordelig
 • Per focusgebied ‘datamarts’ voor analyse en rapportage op maat
 • Cijfers over doorliggen (decubitus), ondervoeding (SNAQ) en pijnmeting (VAS) etc. 

De kwaliteit van de managementinformatie is bepalend voor het inzicht in de totale bedrijfsvoering op zowel financieel als zorgverlenend gebied. Zeker in een heterogene omgeving als een ziekenhuis moet dit goed gefaciliteerd worden. Bij het kunnen sturen op decentraal niveau en het inzicht hebben in de proceskwaliteit is de business intelligence (BI)-omgeving één van de succesfactoren.

Behoefte aan goede managementinformatie
Hiertoe werd een data warehouse en rapportageomgeving ontwikkeld. In 2008 werd duidelijk dat de prestaties van Microsoft BI op diverse fronten de bestaande tools bij het Westfriesgasthuis overschaduwden. Met name de laagdrempeligheid van de Microsoft-rapportageomgeving geeft een enorme verbetering in het gebruik door met name de medische staf en verplegend personeel. Daarnaast bleek de migratie naar Microsoft BI ook financieel een aantrekkelijke stap voor het ziekenhuis.

Hoe ziet de oplossing eruit?
Performation heeft voor het Westfriesgasthuis de migratie naar Microsoft BI verzorgd en heeft hierbij het data warehouse herontworpen naar de laatste inzichten. Er is een vernieuwde architectuur toegepast en per focusgebied zijn ‘datamarts’ gerealiseerd in een structuur die geoptimaliseerd is voor rapportage en analyse. De adviseurs binnen het ziekenhuis kunnen op basis van deze ‘datamarts‘ analyses uitvoeren en van daaruit voor de organisatie interessante rapportages beschikbaar stellen aan de organisatie. Voor de Raad van Bestuur van het Westfriesgasthuis is een KPI/performance dashboard gerealiseerd.

Hogere performance en verminderde complexiteit
De migratie naar een nieuw BI-platform was een goed moment om de architectuur/structuur van het data warehouse naar een hoger niveau te tillen. Speerpunten bij de nieuwe BI architectuur waren hogere performance en een lagere complexiteit voor de gebruiker. Een hogere snelheid voor de eindgebruiker is bereikt door het verkleinen van de datastromen, het reduceren van het aantal databaselagen en de toepassing van nieuwe functionaliteit van SQL server 2008. De complexiteit is verminderd door datastromen te separeren en onder te brengen in logische stappen. Hierdoor kunnen de datastromen tot in detail gevolgd worden.

Sturen met informatie
Met de gebouwde oplossing heeft het Westfriesgasthuis volledig inzicht in de kosten van afdelingen en DBC’s. Er is sprake van een kostenbesparing omdat er geen aanschaf noodzakelijk is van verschillende rapportage omgevingen op de bronsystemen. Middels een web-based platform is voor iedere geautoriseerde gebruiker in de organisatie de juiste informatie snel beschikbaar en combineerbaar.

Zo is het onder handenwerk inzichtelijk en kan er op alle lagen gestuurd worden. Zeer specifieke efficiency informatie en kwaliteitsindicatoren zoals cijfers over doorliggen (decubitus), ondervoeding (SNAQ) en pijnmeting (VAS) kunnen direct uit de gebouwde oplossing gerapporteerd worden. Met de geleverde informatie kan het ziekenhuis ook organisatorisch en financieel gezond gehouden worden.

Gerelateerde referenties

 • ApplicationNet Nieuwe BI-omgeving van ApplicationNet is waardevolle bron van informatie voor facturatie, rapportages, kostenbesparing en marketing
  Lees verder »

 • Sint Lucas Andreas Ziekenhuis halveert haar SQL Server park en maakt applicaties sneller na ‘health check’ van Microsoft Premier Support
  Lees verder »

 • Zonnehuis Groep Integrale zorgverlening: hogere kwaliteit en efficiënte bedrijfsvoering
  Lees verder »