Uniserver. IT-infrastructuur als cloudservice: “Het beste van twee werelden”

Kenmerken

Bedrijf:
Uniserver
Bedrijfsgrootte:
1-25 medewerkers
Partner:
IT Services Nederland
Branche:
Zakelijke dienstverlening
Product:
Cloud computing
Thema's:
Beheer
Cloud computing

Eisen

 • betrouwbare IaaS-oplossing
 • grote flexibiliteit
 • hoogste uptime

Voordelen

 • altijd de nieuwste technologie
 • transparante manier van werken
 • verbeterde performance van de infrastructuur

De vraag naar een IT-infrastructuur als cloudservice neemt sterk toe. Om hun klanten de beste cloudoplossing te kunnen bieden, is IT Services Nederland een samenwerkingsverband aangegaan met Uniserver, koploper in Nederland op het gebied van cloudhosting. Ook bij IT Services Nederland vroeg men zich af: hoe gaan we voldoen aan de groeiende vraag naar infrastructure as a service (IaaS)? Gaan we zelf een hostingomgeving neerzetten of samenwerken met een bestaande cloudprovider?

“Zelf bouwen, dat gaan we niet doen”, zegt Hans Hendrikx, commercieel directeur van IT Services Nederland. “Dat past niet in onze visie. We schuiven steeds meer op van de technische naar de functionele kant van IT. We zien onze rol in de markt meer als integrator en vertaler van technologie.” Bovendien wil IT Services Nederland een A-merk zijn. “We willen onze klanten de beste dienstverlening bieden en dat kan niet als we vanaf scratch zelf een hostingomgeving moeten opzetten.” IT Services Nederland ging daarom op zoek naar een bewezen, robuuste cloud-oplossing en kwam uit bij Uniserver.

 

Oplossing
“Dit is wel even wat anders!” Zo reageren volgens Hugo van Diepen, commercieel directeur van Uniserver, de meeste klanten als ze voor het eerst een datacenter van Uniserver bezoeken. De hosting-oplossingen van Uniserver zijn hypermodern, ISO-gecertificeerd en voldoen aan de allerhoogste performance-eisen. Drie datacenters heeft Uniserver nu, een vierde is in aanbouw. Het bedrijf uit Heerhugowaard – van oorsprong een leverancier van webhosting - zag enkele jaren geleden de ontwikkelingen in cloud computing en besloot haar business te focussen op het hosten van complete cloudinfrastructuren.

“Zaken doen in de cloud draait om volume”, zegt Van Diepen. “Voor de meeste IT-bedrijven is het niet rendabel om zelf een hostingplatform neer te zetten. Zij kunnen beter dicht bij hun core business blijven en met hun kennis van klanten, markten en applicaties het verschil maken. Ieder zijn expertise. Zij zijn goed met klanten, wij in cloudhosting.”

De tijd van alles zelf doen is voorbij. “Je moet als IT-bedrijf ergens de beste in zijn”, zegt Van Diepen. Dat betekent ook dat IT-bedrijven meer met elkaar moeten samenwerken voor complete klantoplossingen. Daarom heeft Uniserver nu een kanaal van ruim zestig IT-partners. “We doen samen deals, helpen elkaar met nieuwe klanten – de combinatie van hun expertise en de onze is het beste van twee werelden.”

Voordelen
Wat levert deze samenwerking IT Services Nederland op? “Waar we eerder onze omzet haalden uit de eenmalige levering van hard- en software, halen we nu dankzij de samenwerking met Uniserver onze omzet uit langlopende cloudcontracten”, zegt Hans Hendrikx van IT Services Nederland. “Hiermee verhogen we niet alleen onze omzet, maar vergroten we ook onze marges. Want de marges uit hard- en software worden steeds kleiner. “ Bovendien hoeft IT Services Nederland niet meer te investeren in specifieke hostingtechnologie. “We kunnen onze competenties richten op andere dingen”, zegt Hendrikx. “Onze expertise is vooral het beheren van de infrastructuur en het aan elkaar knopen van cloudomgevingen, on-premise-omgevingen en hybride omgevingen.”

Door slim samen te werken met partijen als Uniserver kan IT Services Nederland de wensen van haar klanten altijd vertalen in de nieuwste technologie. “We bieden klantspecifieke implementaties van verschillende oplossingen, maar voor de klant zijn wij het enige aanspreekpunt, en dat is een groot voordeel.”

IT Services Nederland vertelt klanten altijd meteen welke partij hun infrastructuur gaat hosten en laat ze meestal kennis maken met de mensen van Uniserver. “Dat zegt iets over de transparante manier waarop ze werken”, zegt Frank Heijnen, IT-manager van glasproducent Scheuten Glas en een van de klanten van IT Services Nederland.

Scheuten Glas kwam bij IT Services Nederland terecht omdat ook zij zich alleen nog met haar core business wilde bezighouden. “Ons doel is zoveel mogelijk hoogwaardige vierkante meters glas te produceren en te verkopen voor glas- en solarproducten of voor complete projecten. Eigen beheer van IT- infrastructuur is geen core-activiteit en laten we graag over aan een professionele partij.” Met de uitbesteding van haar IT-infrastructuur beschouwt Heijnen de subcontracting vooral als een eerste verantwoordelijkheid van IT Services Nederland, maar hij wil wel degelijk gekend worden in de keuze van de betrokken partijen. “Je kijkt, naast de geoffreerde services, uiteindelijk ook of de bedrijven goed bij elkaar passen.”

Via het portaal van hun cloudomgevingen ziet Heijnen de services die Scheuten afneemt. Hij merkt dat de performance van de infrastructuur beter is geworden, omdat alles op de nieuwste technologie draait. “Voor ons is IT-infrastructuur een commodity geworden, net als water. Als er geen water uit de kraan komt, bel ik ons servicenummer op. Meer zouden we eigenlijk niet hoeven te weten.”

Maar dat maakt de relatie met IT Services Nederland zeker niet onpersoonlijk. Integendeel. “Meerdere partijen kunnen leveren wat wij willen”, zegt Heijnen. “Naast harde criteria speelt bij de keuze voor de IT-partner ook het buikgevoel mee. In het keuzetraject bleek IT Services Nederland een goede ‘klik’ te geven. Onze culturen passen goed bij elkaar. Dat is de basis voor een hopelijk lange samenwerking.”

Gerelateerde referenties

 • GITP HRD-adviesbureau verbetert productiviteit met oplossing in de cloud
  Lees verder »

 • Truckland Bedrijfswagendealer verlicht IT-werklast met cloudgebaseerde oplossing
  Lees verder »

 • Orthopedisch Centrum Annatommie bespaart jaarlijks € 43.000 op IT-kosten met Microsoft Business Productivity Online Suite
  Lees verder »