GGz Breburg. GGz Breburg ontwikkelt proactief IT-beheer met behulp van SCOM 2012

Eventuele IT-problemen zijn we nu ruimschoots vóór en dat geeft rust.

Kenmerken

Bedrijf:
GGz Breburg
Bedrijfsgrootte:
1001-5000 medewerkers
Partner:
Icento
Branche:
Overheid
Product:
System Center Operations Manager
Thema's:
Beheer
Beveiliging
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • inzicht in performance van IT-omgeving
 • einde maken aan ad hoc oplossingen
 • pro-actief beheer

Voordelen

 • meer grip op IT-omgeving
 • van reactief naar proactief beheer
 • meer tijd voor andere projecten
 • betere mogelijkheden voor network monitoring
 • rust op de IT-afdeling dankzij automatische checks

GGz Breburg zocht een oplossing voor het geregeld down gaan van een van de Citrix servers en voor de matige WAN/LAN-prestaties op de 30 locaties van GGz Breburg. Een structurele oplossing zou zijn om over te schakelen naar proactief beheer, zodat dreigende problemen tijdig gesignaliseerd zouden kunnen worden.

System Center Operation Manager 2012 bleek het instrument waarmee GGz Breburg de problemen kon oplossen. SCOM werd succesvol geïnstalleerd en nu zijn de GGz Breburg systeembeheerders in staat om vanaf één enkele console de fysieke én de virtuele omgeving te overzien en daarin alle noodzakelijke beheertaken uit te voeren.

 

Situatie

De IT-omgeving bij GGz Breburg functioneerde niet naar wens. In de Citrix-omgeving ging nogal eens een server 'down', terwijl de oorzaak daarvan nauwelijks te achterhalen was. Jeroen van Halen, netwerkspecialist bij GGz Breburg: “Telkens als een Citrix-server down ging waren allerlei noodgrepen nodig om hem weer in de lucht te krijgen. Ook was er geen goed inzicht in de 'performance' op de 30 locaties van GGz Breburg: zodra de performance op een bepaalde locatie op orde was gebracht, ging die op andere locaties achteruit."

 

Wilde de situatie verbeteren dan diende GGz Breburg te stoppen met ad hoc maatregelen. Jeroen van Halen: "Het was duidelijk dat er een structurele oplossing moest komen. Een oplossing, die ons ook meer inzicht kon geven in de netwerk¬performance. De uitdaging is echter, dat onze IT verspreid is over meerdere vestigingen. Met traditionele monitoring- en beheertools is zo’n verdeelde omgeving lastig te beheren."

 

Om een idee te geven van het IT-landschap: verspreid over 30 vestigingen telt GGz Breburg 1.700 werkplekken en circa 700 thuiswerkers. In Etten-Leur is een centrale serverruimte waar bedrijfs-kritische diensten draaien, verdeeld over 100 servers (60 fysieke en 40 virtuele VMWare servers) en ruim 100 netwerkcomponenten. Het geheel wordt beheerd door een redelijk klein team van vier IT-beheerders.

 

Jeroen van Halen wil graag een gemakkelijk te gebruiken oplossing, die de IT-omgeving dagelijks controleert, zodat proactief maatregelen te treffen zijn. "Dan kunnen onze IT'ers namelijk ook tijd besteden aan andere projecten."

 

Oplossing

Om de situatie te verbeteren werd advies ingewonnen bij Microsoft Gold Certified Partner Icento. Technical manager Carlo Schaeffer van Icento: "Reactief beheer komen we nog steeds in heel veel organisaties tegen. Heb je daarentegen in de gaten wat er aan de hand is en word je bijtijds gealarmeerd, dan kun je maatregelen treffen. Dat geeft rust en daarmee creëer je tijd, die je aan andere projecten kunt besteden. Onze uitdaging was dan ook om het reactieve beheer bij GGz Breburg om te buigen naar een meer proactief beheer."

 

Om erachter te komen welke beheer-acties bij GGz Breburg frequent nodig waren, heeft Icento een workshop georganiseerd. Carlo Schaeffer: "Daaruit kwam naar voren, dat GGz Breburg over instrumenten diende te beschikken, die de tijdrovende incidenten konden voorkomen. Instrumenten die de componenten in de IT-omgeving 'monitoren' en die het voor GGz Breburg mogelijk maken om over te schakelen van reactief naar proactief beheer." Microsoft System Center Operation Manager beschikt over deze instrumenten.

 

Schaeffer geeft een simpel voorbeeld: “Als je harde schijf volloopt met bestanden dan ontstaan er problemen: het systeem loopt vast en wil zelfs niet meer opstarten. Je kunt dit voorkomen door in je systeem een 'trigger' te plaatsen, die bijvoorbeeld een melding geeft zodra een harde schijf voor 80% vol is. Als beheerder kun je dan bijtijds in actie komen en de harde schijf opscho-nen of een extra harde schijf bijplaatsen. Simpel gezegd is dat precies wat System Center Operation Manager van Microsoft doet. En het doet nog veel meer dan alleen dat.”

 

Volgens Jeroen van Halen is ook naar een alternatief beheerpakket van HP gekeken: "Vooral omdat GGz Breburg al sterk vertrouwd is met de Microsoft technologie, viel de keuze op System Center Operation Manager. Van Microsoft hebben we al veel kennis in huis dus is SCOM een logische keus."

 

System Center Operation Manager 2007 leek aanvankelijk het instrument te worden waarmee GGz Breburg de problemen kon oplossen. Schaeffer: “Dat zou evenwel betekenen dat we een door derden ontwikkeld Management Pack hadden moeten toevoegen, om ook de netwerkomgeving te kunnen monitoren. Dat is namelijk een functie, die niet standaard in SCOM 2007 aanwezig is. Vlak voordat er daadwerkelijk aan de slag gegaan werd, kwam SCOM 2012 op de markt. Deze nieuwe versie beschikt 'out of the box' over alle vereiste functies om een netwerk te monitoren. Dat was een groot voordeel, want de aanvullende software van derden werd daarmee overbodig."

 

Samen met de beheerafdeling van GGz Breburg heeft Icento SCOM 2012 geïmplementeerd. GGz Breburg beschikt nu over een volledig virtueel ingerichte SCOM infrastructuur, die bestaat uit twee managementservers en een dedicated SCOM databaseserver. Om ook de VMWare omgeving te monitoren is Veeam nWorks ingezet.

 

Voordelen

De GGz Breburg systeembeheerders zijn nu in staat om vanaf één enkele console de fysieke én de virtuele omgeving te overzien en daarin alle noodzakelijke beheertaken uit te voeren. Zo kan de bron van een dreigend probleem snel en in één oogopslag gelokaliseerd worden. Carlo Schaeffer: "Zonder SCOM was dat zoeken naar de bekende speld in de hooiberg, nu – mét SCOM – komt GGz Breburg heel snel bij de kern van een dreigend probleem.” Nog vóórdat er iets misgaat in de IT-omgeving stuurt System Center Operations Manager tijdig een signalering naar de beheerder.

 

Carlo Schaeffer: “De signalering en het heldere inzicht leveren GGz Breburg enorme tijdwinsten op bij het uitvoeren van de beheertaken." Jeroen van Halen bevestigt dat: "Het beheer van onze IT is dankzij SCOM 2012 voortaan meer controle- dan herstelwerk. Eventuele IT-problemen zijn we nu ruimschoots vóór en dat zorgt voor rust op de IT-afdeling. Met mijn collega's heb ik nu de gelegenheid om tijd aan andere taken te besteden."

 

Ook de gebruikers profiteren van de voordelen. "Zij merken de vooruitgang tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Storingen worden voorkomen en daardoor is het systeem vaker en langer beschikbaar dan voorheen. Bovendien is de performance van het netwerk op de vestigingen nu veel beter en stabieler."

 

SCOM 2012 werd afgelopen zomer geïmplementeerd en inmiddels heeft GGz Breburg er de nodige positieve ervaringen mee opgedaan. In de nabije toekomst wil GGz Breburg gebruik maken van de uitgebreide rapportage- en trendanalyse-mogelijkheden van SCOM 2012.

Gerelateerde referenties

 • Gemeente Zeist Hyper-V en System Center zorgen voor flexibiliteit én besparingen
  Lees verder »

 • Virtuele applicatieomgeving juiste oplossing voor The British School in The Netherlands
  Lees verder »

 • Vrije Universiteit Amsterdam Nu de VU met Visio 2010 visueel inzicht heeft in de status van haar IT, nemen de prestaties en uptime toe
  Lees verder »