Eneco Groep. Duurzaam Vergaderen zorgt bij Eneco voor besparingen en minder CO2 uitstoot

"Duurzaam Vergaderen is meer dan het beschikbaar stellen van een paar tools. Het gaat ook om gedragsverandering."

Kenmerken

Bedrijf:
Eneco Groep
Bedrijfsgrootte:
5001-10000 medewerkers
Branche:
Overig
Producten:
Microsoft Lync (OCS)
Office Live Meeting
Office system
Thema's:
Ecologische Duurzaamheid
Het Nieuwe Werken

Eisen

 • klimaatneutrale bedrijfsvoering

 • besparen op reiskosten

 • verminderen CO2 uitstoot

 

 

Voordelen

 • 18.000 uur minder reis- en afsprakentijd 

 • 929.000 minder gereden kilometers 

 • 186.000 kg minder CO2 uitstoot 

 • 451.000 euro winst op productiviteit 

 • 232.250 euro besparing op reiskosten

Door middel van een pilotproject met Microsoft technologie heeft Eneco aantoonbaar bewezen dat het bedrijf met Duurzaam Vergaderen 232.000 euro kan besparen op reiskosten en de CO2 uitstoot met 186.000 kg kan verminderen. Op basis van deze resultaten maakt Eneco inmiddels gebruik van onder meer Microsoft Office Communications Server 2007 R2.

Gedurende de pilot werd de deelnemers verzocht om maandelijks hun bevindingen en ervaringen te rapporteren door middel van een evaluatieformulier. Daarop werd gevraagd hoeveel besparingen de deelnemer de afgelopen maand had gerealiseerd, hoe men de Digitale Vergadering met de Roundtable had ervaren etc.   Van alle deelnemers had iets minder dan de helft een digitale vergadering met de Roundtable bijgewoond. Ruim tweederde van de respondenten maakte gebruik van het 1-op-1 communiceren. Gerben Meijer: "De waardering voor het 1-op1 communiceren scoorde het hoogst, wat vooral komt door de de beschikbaarheidsindicatie. In Microsoft Office Communicator 2007 is namelijk in één oogopslag te zien of een collega beschikbaar is. Vervolgens kun je met een simpele muisklik contact te maken met die collega. De deelnemers ervaren dat als heel gemakkelijk en tijdbesparend." 

Van álle Eneco-medewerkers vertoont circa 20% (afgerond op 6.000 medewerkers)  een gelijksoortig reis- en overlegpatroon als de deelnemers aan de pilot. Tot die 6.000 behoren directieleden, het management, teamleiders, ondersteuners etc. Door nu de resultaten en cijfers uit de evaluatierapporten van de 200 deelnemers te extrapoleren komen enkele zeer opmerkelijke cijfers naar voren. Gerben Meijer: "Deze cijfers maken de besparingen inzichtelijk die Eneco realiseert, als 6.000 medewerkers op Duurzaam Vergaderen overschakelen."

De inmiddels afgeronde pilot is overgegaan in het project 'Werkplek 2011'. Gerben Meijer: "We stappen over naar Windows 7 en gaan gebruik maken van Microsoft Office 2010 en Microsoft Office Communications Server. Daarmee integreren we de aangetoonde voordelen van het 1-op-1 communiceren en de beschikbaarheidsindicatie in onze bedrijfsvoering."

Gerelateerde referenties

 • Sanoma Uitgevers voorziet honderden medewerkers van effectiever communicatiemiddelen met slimme ‘appliance’
  Lees verder »

 • Orbis Medisch Centrum Voorlichtingsmaterialen altijd actueel
  Lees verder »

 • Parlan Valkuilen en meevallers bij totale migratie van telefonie naar Unified Messaging
  Lees verder »