RDW. Dienstverlening van overheid sterk verbeterd met Berichtenbox dankzij voortrekkersrol van de RDW

Het mooie van de Berichtenbox is dat er één plek is, Mijn.Overheid.nl, waar je alle informatie kunt vinden.

Kenmerken

Bedrijf:
RDW
Bedrijfsgrootte:
1001-5000 medewerkers
Branche:
Overheid
Producten:
BizTalk Server
SQL Server
Thema:
Beveiliging
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 

 • Betere dienstverlening aan burgers
 • Lagere kosten

Voordelen

 

 • Kostenbesparing op porti
 • Minder papierverbruik
 • Betere service door middel van herinneringsbrieven 
 • Makkelijk opschaalbaar 
 • 24x7 beschikbaarheid

Om burgers te informeren stuurt menig overheidsinstantie een traditionele brief. Zo verstuurt de RDW jaarlijks zo'n 6 miljoen geautomatiseerde brieven aan voertuigeigenaren om hen aan de vervaldatum van de APK te herinneren. Met de huidige stand van de techniek is die herinnering veel goedkoper digitaal te versturen.
 
Zeger Baelde, manager van de divisie Registratie en Informatie (R&I) van de RDW: "De RDW is voorloper en innovator op het gebied van een digitale overheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de RDW vanaf het begin nauw betrokken is geweest bij de ontwikkeling van de Nederlandse Berichtenbox en de integratie daarvan in de overheidsportaal Mijn.Overheid.nl.    De Berichtenbox is een beveiligde elektronische mailbox waarmee overheidsinstanties  persoonlijke informatie kunnen versturen aan burgers. Aangesloten burgers krijgen een notificatie dat er in de Berichtenbox nieuwe informatie voor ze is. Zij kunnen dan met DigiD inloggen en zo toegang krijgen tot de alleen voor hen bestemde informatie. "

Vanwege de hoge eisen aan betrouwbaarheid en beveiliging is voor de achterliggende technologie gekozen voor het Microsoft platform. Zo wordt de correspondentie opgeslagen in een Microsoft SQL Server database, verwerkt door Microsoft Biztalk Server en beheerd via Microsoft SharePoint Server. Voor het presenteren van de correspondentie in de vorm van webpagina's wordt ASP.Net technologie gebruikt. 

Via de portal worden inmiddels steeds meer overheidsberichten verspreid. Zeger Baelde: "Het mooie van de Berichtenbox is dat er één plek is, Mijn.Overheid.nl, waar je alle informatie kunt vinden. Je hoeft dus niet allerlei websites van verschillende overheidsinstanties te raadplegen."
De Berichtenbox geeft de overheid de kans om haar dienstverlening aan burgers te verbeteren en goedkoper te maken. Zo is de dienst 24x7 beschikbaar. De APK-herinneringsbrief is daar een goed voorbeeld van. Sinds kort verstuurt de RDW via de Berichtenbox ook brieven naar rijbewijsbezitters om hen eraan te herinneren hun rijbewijs te verlengen.

Het grootste voordeel van de Berichtenbox is de besparing op papier en porti. Zodra  het overgrote deel van de Nederlandse overheidsinstellingen gebruik maakt van de Berichtenbox betekent dat een besparing van 800 miljoen brieven, ofwel 150 miljoen euro. Voor gemeentes ligt de besparing tussen de 15 en 20 miljoen euro. Zeger Baelde: "Op korte termijn moet rekening gehouden worden met aansluit- en aanloopkosten, waardoor de echte baten pas later volgen."

Gerelateerde referenties

 • FMO Ontwikkelingsbank versnelt rapportagetijden met BI-oplossing
  Lees verder »

 • Zonnehuis Groep Integrale zorgverlening: hogere kwaliteit en efficiënte bedrijfsvoering
  Lees verder »

 • Business Intelligence oplossing geeft Philips Healthcare nauwkeurig en betrouwbaar inzicht in de status van duizenden medische apparaten
  Lees verder »