Eredivisie Live. Eredivisie Live tackelt marketingactie met servers in de cloud

"Mega-marketingacties als de Eredivisie Live dvd-actie zijn alleen succesvol uit te voeren met een clouddienst als Windows Azure."

Kenmerken

Bedrijf:
Eredivisie Live
Bedrijfsgrootte:
1-25 medewerkers
Partner:
i-Company
Branche:
Overig
Product:
Microsoft Azure
Thema's:
Beheer
Cloud computing
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • Piekbelasting van de bestelomgeving kunnen opvangen
 • IT-kosten geen spelbreker bij marketingacties

Voordelen

 • Beheersbare IT-kosten
 • Flexibel in gebruik, afrekening per uur
 • Eigen technische resources niet nodig
 • Snel en efficiënt inzetbaar
 • Gemakkelijk op te schalen

Voetbal kijken wanneer en waar je dat wilt wordt steeds populairder. Ter promotie laat Eredivisie Live voetballiefhebbers regelmatig kennis maken met het voetbalkanaal Eredivisie Live. Zo organiseerde Eredivisie Live september jl. haar grootste promotie-actie ooit: met de vrijdageditie van De Telegraaf werden een miljoen dvd’s plus actievoucher verspreid. Daarmee konden voetballiefhebbers twee maanden lang gratis kennismaken met Eredivisie Live via de kabel.

Verwacht werd dat de meeste lezers hun voucher in het weekend zouden verzilveren, wat - gezien het grote aantal vouchers - tot enorme piekbelastingen zou leiden op de bestelomgeving van Eredivisielive.nl. Er zouden 20 extra servers nodig zijn om die piekbelastingen aan te kunnen, maar aanschaf en configuratie daarvan zou duurder zijn dan de opbrengst van de marketingactie.

Om de piekbelasting op te vangen heeft IT-partner I-Company het bestelsysteem overgezet naar de cloud van Windows Azure. Via Windows Azure waren de benodigde servers snel beschikbaar en inzetbaar. Met als voordeel: slechts afrekenen over de periode dat de extra bandbreedte, processoren en servers nodig waren.

Situatie

Om een miljoenenpubliek te bereiken bedenkt Eredivisie Live geregeld marketingacties. Zo werd afgelopen september een gratis dvd met Eredivisie hoogtepunten bij de vrijdageditie van de Telegraaf gevoegd. Daar zat ook een promotionele actievoucher bij. Daarmee konden de toekomstige kijkers de eerste twee maanden lang kosteloos kennismaken met het voetbalkanaal.

Voetballiefhebbers moesten de actiecode op hun voucher invullen op een specifieke actiepagina op de website van Eredivisie Live. Voor de techniek achter deze megaoperatie werd de hulp ingeroepen van I-Company. Frank Schuyer van I-Company over de dienstverlening aan Eredivisie Live: "I-Company beheert al sinds 2009 de online-bestelomgeving van Eredivisie Live. Los van speciale acties kunnen we het bezoekersverkeer gemakkelijk aan met drie of vier drie of vier eigen servers.

Maar met het verspreiden van één miljoen vouchers komt er nogal wat op je af. We moesten er rekening mee houden dat de website gedurende het weekend door tienduizenden extra bezoekers zou worden bezocht. Als de site als gevolg van zo'n piek onbereikbaar wordt, dan wordt het moeilijk om de abonnementen te verwerken en mislukt de actie.

Je kunt dat voorkomen door het aantal servers uit te breiden, maar dat vergt een investering in hardware; bovendien ben je een flinke tijd bezig om die servers te configureren. Temeer omdat die uitbreiding alleen gedurende de actieperiode nodig is, is dat geen optie. De uitvoering van een marketingactie van deze omvang is dan gewoon te duur." De aanschaf van een flink aantal extra servers was vanuit kostenoogpunt geen optie voor I-Company en Eredivisie Live. In feite was er behoefte aan een tijdelijke additionele servercapaciteit om alle aanmeldingen te kunnen verwerken. "Tijdens acties moet je je platform tijdelijk kunnen opschalen, zodat je grotere bezoekersvolumes kunt verwerken.”

Oplossing

I-Company besloot voor de actie van Eredivisie Live gebruik te maken van Windows Azure, de cloudoplossing van Microsoft. "Het sleutelwoord bij extra webverkeer is schaalbaarheid. Windows Azure is door de flexibele inzet van extra servers een gemakkelijk opschaalbare dienst. Bij een te verwachten piek dien je een inschatting te maken van de hoogst mogelijke belasting van het bestelsysteem, daarop baseer je namelijk je servercapaciteit. Wij kwamen uit op twintig extra servers in de Windows Azure cloud."

I-Company koos voor Windows Azure vanwege eerdere positieve ervaringen en omdat het bedrijf veel ontwikkelt in .NET software van Microsoft.

Schuyer: "Met het simpel aanvinken van extra servers op het Windows Azure management panel kun je een tijdelijke extra belasting gemakkelijk en snel opvangen. Zodra de belasting een kritische waarde overstijgt dan volgt een automatische melding, desgewenst ook als sms-bericht. Om alles goed te laten verlopen hebben we vooraf diverse 'crash tests' uitgevoerd." Toen het eenmaal zover was keek I-Company gedurende het bewuste weekend 'live' mee op het management panel.

Voordelen

Lezers van De Telegraaf konden de gehele maand september hun voucher verzilveren. Schuyer: “Het eerste weekend was de volledige topcapaciteit van 20 servers noodzakelijk. Op maandagochtend konden we een groot aantal extra servers in de Azure cloud uitvinken en hadden we voldoende aan zes servers.”

Qua kosten valt de gekozen Azure-oplossing gunstig uit. “Het voordeel voor Eredivisie Live en I-Company is dat de gekozen Azure oplossing flexibel is omdat de klant voor het meergebruik van servers per uur betaalt. Je betaalt nooit teveel en alleen voor de capaciteit die je daadwerkelijk nodig hebt."

Een kosten/batenanalyse, waarbij de aanschaf en inrichting van extra hardware wordt afgezet tegen de hostingkosten in de cloud van Windows Azure gedurende de actieperiode, valt uit ten voordele van de laatste. Schuyer: "Wil een actie als deze plussen, dan moeten de kosten zo laag mogelijk zijn en moeten er zoveel mogelijk betaalde abonnementen worden afgesloten. Een extra server aanschaffen en configureren kost al gauw een paar duizend euro. En in dit geval keer 20. Door te kiezen voor Windows Azure hoef je die kosten niet te maken en zullen de IT-kosten dus geen spelbreker zijn."

Eredivisie Live had een goed idee en kon snel schakelen dankzij de inzet van de Windows Azure cloud. Tegen lage en beheersbare IT-kosten. I-Company zorgde er mede dankzij Windows Azure voor dat de Eredivisie Live actie soepel verliep. "Met de flexibiliteit van het betalen per uur kan Eredivisie Live vaker promotieacties houden en dat gaat ook gebeuren. Onze klant heeft namelijk al laten weten dat zij zeer tevreden zijn en dat dit soort acties voor herhaling vatbaar zijn op dit platform. Het lijkt erop dat Windows Azure het online bestellen een extra dimensie geeft.”

Gerelateerde referenties

 • Gemeente Ridderkerk - Bewegende Beelden Seneca creĆ«ert schaalbare webapplicatie in de cloud voor symposium Bewegende Beelden
  Lees verder »

 • AgentschapNL Migratie van bodemapplicatie naar Windows Azure levert Agentschap NL een besparing op de exploitatiekosten van 40%
  Lees verder »

 • Gasunie verhoogt veiligheid monteurs met ManDown-app
  Lees verder »