Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ziekenhuis zet patiënten centraal, verlaagt kosten en wint 50 procent ROI met intelligent systeem

Kenmerken

Bedrijf:
Jeroen Bosch Ziekenhuis
Bedrijfsgrootte:
1001-5000 medewerkers
Partner:
Patientline
Branche:
Gezondheidszorg
Product:
Windows Embedded
Thema:
Communicatie & samenwerken
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • Interactieve terminals bij de bedden met touchscreen
 • Single-sign-on toegang tot IP-netwerk
 • Maaltijdkeuze-technologie 
 • Toegang tot medische dossiers
 • Integreerbaar met bestaande IT-omgeving
 • Vertrouwde interface

Voordelen

 • Bekrachtiging van patiënten door verbinding met arts en ziekenhuis
 • Groei van 50 procent ROI met additionele diensten en kostenbesparingen
 • Besparing van ruim € 75.000 voor elke 500 bedden per jaar
 • Time-to-market met de helft gereduceerd; daardoor IT-kosten 40 procent minder

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) had de wens interactieve terminals te installeren bij de nachtkastjes van patiënten; terminals die naadloos patiënten met artsen zouden verbinden. JBZ koos voor Microsoft partner Patientline, een toonaangevende leverancier van  oplossingen direct aan het ziekenhuisbed, voor de levering van 800 touch-screen terminals voorzien van een intelligent systeem: Windows Embedded. De geïntegreerde oplossing wordt beheerd door Patientline en geeft patiënten en medewerkers toegang tot multimedia-entertainment, communicatie-instrumenten en digitale medische dossiers. Daarnaast wist Patientline de time-to-market met de helft te verminderen, alsmede de bijbehorende IT-onderhoudskosten met 40 procent, terwijl het ziekenhuis verwacht 50 procent ROI (return on investment) te krijgen door het aanbieden van aanvullende diensten. Volgens het ziekenhuis is de vertrouwde interface gemakkelijk te gebruiken en worden patiënten mondiger en gezonder in een meer samenwerkende, verbonden omgeving.

Situatie

In 2011 verhuisde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) naar een nieuwe, robuuste faciliteit in 's-Hertogenbosch. JBZ is één van de grootste niet-academische ziekenhuizen in Nederland en is gespecialiseerd in oncologie, cardiovasculaire behandelingen en endoscopische chirurgie. Het ziekenhuis bedient jaarlijks ongeveer 66.000 patiënten.

De beheerders van JBZ spendeerden enige jaren aan de planning van de nieuwe ziekenhuislocatie en hielden daarbij niet alleen rekening met klinische mogelijkheden maar ook met de patiëntomgeving. Het ziekenhuis beoogde intelligente systemen die de gezondheidszorg zouden verbeteren en ziekenhuispersoneel en patiënten efficiënter laten communiceren en informatie  delen. In plaats van het installeren van conventionele televisies en telefoons op en rond nachtkastjes, wilde JBZ bijvoorbeeld interactieve terminals die patiënten voor meerdere doeleinden kunnen gebruiken, zoals internet, multimedia-entertainment, communicatie en maaltijdselectie. JBZ wilde daarnaast een systeem waarmee ziekenhuispersoneel en patiënten kunnen samenwerken aan gezondheid. "We zien de patiënt als partner in ons nieuwe ziekenhuis", zegt Cor-Jan van der Wal, facilitair manager van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. "We willen gepersonaliseerde informatie aan het bed van de patiënt leveren, zodat we de behandeling samen kunnen plannen. "

Bij het zoeken naar een oplossing had JBZ meerdere eisen, waaronder een touch-screen, single-sign-on toegang tot een Internet Protocol (IP)-netwerk, maaltijdkeuze-technologie en toegang tot elektronische medische dossiers (EMD). Het systeem moest goed te integreren zijn met de bestaande  IT-omgeving van het ziekenhuis en moest voorzien in een aansluiting op de medische dossiers, op gespecialiseerde toepassingen en op opkomende technologieën. Al net zo belangrijk  was een interface die comfortabel en vertrouwd zou zijn, zodat patiënten een actieve partner in hun behandeling kunnen worden.

Oplossing

Na een uitgebreid selectie-en testproces koos het ziekenhuis voor Patientline, een wereldwijd erkend marktleider in ziekenhuisbed-oplossingen en entertainmentproducten om de implementatie te verzorgen. Patientline werkte al met 50 ziekenhuizen in Nederland samen om meer dan 17.000 conventionele televisies en telefoons te vervangen door terminals op het nachtkastje;  gevoed door het Windows Embedded Standard 7 besturingssysteem, Windows Server, Microsoft SQL Server-software, Internet Information Services (IIS), en het Microsoft. NET Framework.

Patientline koos voor Microsoft-technologie om verschillende redenen, waaronder een optimale connectiviteit met meerdere systemen, betere beheersbaarheid en een superieur gebruiksgemak met een vertrouwde interface. Patientline geloofde ook dat het sneller en betaalbaarder service-georiënteerde applicaties zou kunnen ontwikkelen in een Windows-gebaseerde omgeving dan met concurrenten zoals Linux. "Er zijn meerdere voordelen aan het ontwerpen van service-georiënteerde toepassingen op basis van Windows Embedded", zegt Marco van Kouwen, Product Manager bij Patientline. "Zo kunnen we softwarecomponenten hergebruiken en is het makkelijker om oudere, bestaande systemen te integreren in het ziekenhuis met een state-of-the-art oplossing."

De terminals sluiten aan op een landelijk IP-netwerk dat toegang tot het internet, telefonie, medische dossiers, horecadiensten en multimedia-inhoud biedt. Patientline beheert centraal de terminals in zijn datacenter, wat ziekenhuizen helpt de kosten te beheersen en de administratie te vereenvoudigen. "We hebben een infrastructuur gebouwd die op afstand onze installaties beheert, diemomenteel worden gebruikt in de helft van de ziekenhuizen in Nederland, inclusief JBZ", zegt Knol. "We kozen voor deze infrastructuur met Microsoft-technologie vanwege zijn rijke ondersteuning voor multimedia, de stabiliteit en de diepte van het partner-ecosysteem."

De nieuwe terminals werden geïnstalleerd bij meer dan 800 bedden voordat JBZ in juni 2011 de deuren opende. De web-based applicaties, toegankelijk via de terminals, draaien op IIS-servers en de gegevens worden opgeslagen in SQL Server. De gehele back-end-oplossing draait op Windows Server in het Patientline datacenter.

Terwijl de oplossing het beheer vereenvoudigt, is het net zo gemakkelijk te gebruiken door patiënten. "We wilden een naadloze ervaring van de woning naar het ziekenhuis", zegt Knol. "Als patiënten internet op ons systeem gebruiken, moet het lijken op de interface die ze thuis gebruiken."

Media-inhoud kan worden aangepast aan de unieke eisen van elke ziekenhuisafdeling. Wanneer patiënten zich aanmelden bij hun terminal, krijgen ze direct toegang tot televisie, radio en andere entertainment. Daarnaast kunnen patiënten de terminals gebruiken om maaltijden te selecteren, om verpleegkundigen op te roepen of om de buitenwereld via e-mail en instant messaging te bereiken. Skype functionaliteit is ook ingeschakeld.

Het platform geeft ook toegang tot het EMD. In de nabije toekomst zal de oplossing in staat zijn om een uitgebreid overzicht van de ziektegeschiedenis van de patiënt aan te bieden, van de zorg door de lokale zorgverleners tot aan de meest recente behandeling in het ziekenhuis. En door het gebruik van een radiofrequentie-identificatie (RFID)-tag, kunnen artsen en verpleegkundigen direct toegang krijgen tot relevante medische dossiers, met inbegrip van diagnostische beelden.

Voordelen

Met interactieve ziekenhuisbedterminals gebaseerd op Windows Embedded, verbindt JBZ patiënten met het zorgverlener-ecosysteem en met een communicatie-omgeving die verder gaat dan de ziekenhuismuren. IT-partner Patientline reduceerde de time-to-market- en onderhoudskosten en het ziekenhuis verwacht verder haar inkomsten te verhogen en op operationele kosten te besparen. Het belangrijkste is dat het een eenvoudig te gebruiken oplossing betreft, die gebaseerd is op de bekende Microsoft-interface, en patiënten in staat stelt samen te werken met hun verzorgers.

Transformatie dienstverlening
Bij JBZ maken patiënten deel uit van een intelligent systeem dat verder reikt dan de ziekenhuismuren. Patiënten kunnen profiteren van een zorgcontinuüm dat lokale zorgverleners, het ziekenhuis en de woning van de patiënt omvat. Daarnaast hebben ze meerdere communicatie-instrumenten tot hun beschikking die hen helpen verbonden te blijven met zowel het ziekenhuispersoneel als de buitenwereld. "Als je profiteert van een dergelijk intelligent systeem aangedreven door Windows Embedded, is het fysieke gebouw niet zo belangrijk", zegt Van der Wal. "Het gaat niet om het ziekenhuis, het gaat niet over een bed, het gaat over het concept van een partnerschap met de patiënt."

Acceleratie Time-to-market en reductie IT-onderhoudskosten met 40 procent
De uitbreidbare oplossing is voor Patientline ook makkelijker te implementeren en te beheren. "De flexibiliteit en de veiligheid van het Windows Embedded-platform speelde een belangrijke rol in de realisatie van deze veelzijdige, multimedia oplossingen maakt het mogelijk om deze continu  te beheren en te upgraden ", zegt Knol. "Verder hebben wij onze time-to-market met 50 procent verkort en de IT-onderhoudskosten voor de JBZ-oplossing met 40 procent teruggebracht."

Groei ROI met 50 procent
In plaats van tijd en geld uit te geven aan een in-house oplossing en  onderhoud van een IT-infrastructuur back-end, kan het ziekenhuis zich richten op het verbeteren van een intelligent systeem door meer toepassingen en diensten eraan te verbinden. Het ziekenhuis ziet ook uit naar een hogere winstgevendheid en lagere onderhoudskosten. "We verwachten dat JBZ ongeveer 50 procent rendement op investeringen in de komende jaren realiseert door het aanbieden van extra opties via de door Windows Embedded aangedreven terminals", zegt Knol. "Patiënten kunnen bijvoorbeeld kiezen om te betalen voor meer entertainmentfuncties, zoals toegang tot speciale programma's of live sportevenementen."

Kostenreductie
Het ziekenhuis verwacht ook kosten te besparen door handmatige processen te verminderen. "Door te kiezen voor een Windows Embedded-platform, kunnen ziekenhuizen processen automatiseren, zoals het verzamelen van gegevens, maaltijdselectie, en de patiëntcommunicatie", zegt Knol. "Als gevolg daarvan kunnen ze jaarlijks gemiddeld ongeveer € 75.000 per 500 bezette bedden besparen."

Door het gebruik van de terminals voor zowel de gezondheidszorg als de hospitalitymogelijkheden, kan JBZ  zowel het welzijn van patiënten verbeteren, als haar eigen resultaten. "Deze oplossing, verankerd door Windows Embedded, is een prachtige combinatie van een positieve business case en een betere patiëntenzorg", zegt Peter Langenbach, Chief Financial Officer van Jeroen Bosch Ziekenhuis. "Kwaliteit van de gezondheidszorg en winstgevendheid gaan daarbij hand in hand."

Een bekende interface
JBZ meldt dat patiënten van alle leeftijden gemakkelijk werken met de oplossing. "We leven in een mobiele wereld met online oplossingen, dus het gebruik van een terminal gebaseerd op Windows Embedded voelt natuurlijk aan voor patiënten", zegt Corine van Buren, Senior Communicatieadviseur bij Jeroen Bosch Ziekenhuis. "Ze kunnen in het ziekenhuis blijven doen wat ze thuis doen – en verbonden blijven is ook onderdeel van een herstelproces."

Verbeterde gezondheid patiënt
Het ziekenhuis is van mening dat samenwerking in de gezondheidszorg effectiever is. Met toegang tot meer informatie en betere communicatiemogelijkheden, voelen de patiënten zich minder geïsoleerd en zijn ze mondiger. "Met de informatie van de Patientline-terminals met Windows Embedded hebben patiënten meer controle, en ze kunnen ook familie en vrienden bij hun behandeling betrekken", zegt Van der Wal. "Wij geloven dat het resultaat een gezondere patiënt is en minder bezoeken aan het ziekenhuis. Dat is uiteindelijk ons doel.”

Gerelateerde referenties

 • Office 365 biedt wijkverpleegkundigen en ziekenverzorgers van Buurtzorg Nederland meer tijd voor zorgverlening
  Lees verder »

 • KNMG flexibel en klantgericht met Dynamics CRM en SharePoint
  Lees verder »

 • Dr. Leo Kannerhuis Betere sturing door adequate informatie
  Lees verder »