CIBG - Min VWS . Het CIBG ervaart hogere kwaliteit met applicatieontwikkeling in Microsoft Visual Studio 2010

Met Visual Studio 2010 hebben we een verhoging van de kwaliteit geconstateerd

Kenmerken

Bedrijf:
CIBG - Min VWS
Bedrijfsgrootte:
251-1000 medewerkers
Partner:
Sogeti Nederland BV
Branche:
Overheid
Product:
Visual Studio
Thema:
Applicatieplatform
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • krachtigere ontwikkelomgeving
   
 • automatisering testprocedures
   
 • reproduceerbare testresultaten
   
 • betere interactie tussen ontwikkelaar en tester 
 

Voordelen

 • duidelijke meerwaarde Visual Studio 2010 ten opzichte van voorganger
   
 • meer transparantie en begrip tussen ontwikkelaar en tester
   
 • gebruiksvriendelijk, dus breed in te zetten in de organisatie
   
 • betere kwaliteit opgeleverde applicaties

De applicaties die het CIBG in gebruik heeft worden in huis ontwikkeld met Microsoft Visual Studio. Tot die applicaties behoren onder andere het Donorregister en het BIG-register (register voor zorgverleners). Voor dat een applicatie in de productieomgeving wordt vrijgegeven, wordt deze uitvoerig getest.

Martijn Peters, ICT-adviseur bij CIBG: "Hoewel het testen een discipline op zich is, blijkt steeds vaker dat het niet los gezien kan en mag worden van het ontwikkelproces. Een punt daarbij is dat je heel veel stappen moet nemen om een beginsituatie te creëren van waaruit het daadwerkelijke testen kan beginnen. Een tweede punt is dat er bij onze ontwikkelaars behoefte bestaat, om testroutines te automatiseren. Bovendien is het voor de ontwikkelaars lastig om bepaalde testresultaten te reproduceren, daarvoor zijn de verschillen tussen de test- en ontwikkelomgeving gewoon te groot."

Voor de ontwikkelomgeving werkt CIBG met Visual Studio 2008, maar inmiddels is Microsoft Visual Studio 2010 op de markt met o.a. Microsoft Test Manager. "Dit product  zou ons de mogelijkheid moeten bieden om onze testprocedures te automatiseren,” aldus Martijn Peters. "Ook zouden testresultaten gemakkelijker te reproduceren zijn. Om daar ervaring mee op te doen, hebben we een pilot opgestart.
 
 
De resultaten van de pilot tekenden zich al vrij snel af. Martijn Peters: “Onze systeemontwikkelaar en architect zijn enthousiast over de ontwikkelmogelijkheden van Microsoft Visual Studio 2010. Zo biedt VS2010 uitgebreide tools voor Application Lifecycle Management (ALM), waarmee we kwaliteitstoepassingen kunnen leveren, van ontwerp tot uitvoeringsfase.”
 
De pilotresultaten tonen aan dat VS2010 waarde heeft voor het CIBG. Martijn Peters: “Naar aanleiding van de positieve resultaten van de pilot gaan we Visual Studio 2010 gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe applicaties én voor onderhoud op de bestaande applicaties. Kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid staan, net als in de applicaties die het CIBG ontwikkelt, ook in VS2010 hoog in het vaandel. VS2010 is degelijk, betrouwbaar en gemakkelijk in gebruik.”
 
Clemens Reijnen: "Testroutines van andere partijen werken dikwijls vanuit een flow, je moet dit, dan moet je dat, heel sterk stap voor stap dus. Microsoft Test manager biedt meer flexibiliteit en laat bijvoorbeeld zien wat je bereikt of verbetert, als je dit of dat doet. Voor een developer is dat heel verrijkend, het werkt sneller en je krijgt er beter werkende applicaties mee."
 
Martijn Peters over Test Manager: “Test Manager is laagdrempelig en eenvoudig te gebruiken, eigenlijk net zo eenvoudig als Excel. Daardoor is het breed in te zetten in onze organisatie.” Vooruitlopend op de pilotresultaten met betrekking tot het testen zegt Martijn Peters: "Door middel van Team Foundation Server 2010 staan testcoördinators en ontwikkelaars dichter bij elkaar. De tester heeft inzicht in wat de ontwikkelaar doet en gedaan heeft, terwijl de ontwikkelaar de resultaten van de testers volledig kan reproduceren. Het begrip naar elkaar neemt toe, ze communiceren beter met elkaar en er is meer transparantie. In het testtraject zien we een verbetering van de kwaliteit en dat is voor ons als overheidsorganisatie van groot belang."
 

Gerelateerde referenties

 • DBV Verzekeringen bouwt SOA-implementatie met ontwikkelstraat op basis van Microsoft .NET FrameWork 3.5
  Lees verder »

 • Stichting Transmurale Zorg Ligdagen onder controle
  Lees verder »

 • Het Nederlandse Rode Kruis Gebrek aan informatie een ramp
  Lees verder »