OVO Zaanstad . Forefront Identity Manager als oplossing voor het identiteitsbeheer van duizenden leerlingen en leraren bij OVO Zaanstad

“Forefront Identity Manager scheelt ons talloze handelingen bij het aanmaken van gebruikeraccounts”

Kenmerken

Bedrijf:
OVO Zaanstad
Bedrijfsgrootte:
251-1000 medewerkers
Partner:
Wortell
Branche:
Onderwijs
Product:
Forefront
Thema:
Beheer
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • toekennning en beheer van toegangsrechten via Active Directory en SAS leerlingenadministratie
   
 • verlaging werkdruk op IT-beheer
   
 • alle leerlingen automatisch een e-mail account op Live@Edu

Voordelen

 • geautomatiseerde aanmaak van gebruikeraccounts
   
 • geautomatiseerde aanmaak van e-mail account
   
 • centraal beheer
   
 • vrijwel geen onderhoud
   
 • kostenbesparing
   
 • single sign-on
   
 • perspectief voor de cloud 

OVO Zaanstad heeft al geruime tijd een schooladministratiesysteem of 'SAS' in gebruik, waarin alle gegevens van leerlingen en docenten staan geregistreerd.
De externe toegang tot het IT-netwerk van de school werd bijgehouden in Active Directory (AD).
Jan Zonneveld, hoofd van de ICT-afdeling: "Het mooiste zou zijn als de gebruikeraccounts automatisch en integraal vanuit Active Directory gegenereerd zouden worden en via SAS beheerd kunnen worden. Daarmee verminderen de werkzaamheden rond het beheer van de gebruikeraccounts en neemt de werkdruk op IT-beheer af."

Om hier een oplossing voor te vinden, stelde de schoolorganisatie een business case op met als eis dat toekenning van de toegangsrechten geregeld wordt vanuit Active Directory, waarna deze beheerd kunnen worden via de SAS leerlingenadministratie. Een tweede eis die werd meegenomen was dat geregistreerde gebruikers automatisch een e-mail account krijgen op de onderwijssite van Microsoft: Live@edu."
 
Die standaardoplossing kwam van Microsoft. Jan Zonneveld: "Omdat we al heel veel Microsoft-technologie in huis hebben zou het niet handig zijn om met software van een andere partij aan de slag te gaan. Bovendien heeft Microsoft een panklare oplossing voor onze situatie: Microsoft Forefront Identity Manager, kortweg FIM. FIM laat zich gemakkelijk integreren in onze bestaande Windows Server en Active Directory omgeving. Daarmee werkt zo'n integrale oplossing niet alleen beter, hij is ook goedkoper in onderhoud.”
 
Alle gebruikersnamen, wachtwoorden en de daaraan gekoppelde toegangsrechten worden nu centraal opgeslagen in de virtuele directory van Microsoft Forefront Identity Manager. Die zorgt voor het gecentraliseerde toegangsbeheer, het dynamisch bepalen en toekennen van toegangsrechten en de controle en verificatie van die toegangsrechten.
 
De grootste verbetering voor OVO Zaanstad is de verlichting van de werkdruk bij de IT-afdeling:
“Het beheer van de accounts zit nu niet meer in een aparte applicatie, maar integraal in Active Directory en dat scheelt tal van handelingen als je bijvoorbeeld een nieuw account wilt aanmaken. De werkdruk op onze IT-afdeling is daardoor flink afgenomen,” aldus Jan Zonneveld. Door het verminderen van handmatige taken en de daarmee behaalde hogere efficiëntie, realiseert hij ook enkele kostenbesparingen, hoewel dat niet het hoofddoel was van het project. Een van de kostenbesparingen betreft het zojuist genoemde aanmaken van de accounts. Voor het handmatig aanmaken van een live account gaat Jan Zonneveld uit van vijf minuten werk. “Voor grofweg 1.000 accounts per jaar kost dat 5.000 minuten. Ofwel twee manweken werk. Dat komt neer op circa 2.000 euro per jaar per 1.000 accounts, wanneer we dit intern uitvoeren.”

Jan Zonneveld: “De applicaties zullen steeds meer richting de cloud gaan, en dan moet je de externe toegang tot je netwerk goed op orde hebben. Met FIM kunnen we de toegangsrechten en beveiliging tot onze applicaties en gegevens goed regelen en zijn we klaar voor de toekomst."

Gerelateerde referenties

 • Microsoft System Center ondersteunt North Sea Group om te groeien in dynamische en grillige oliemarkt
  Lees verder »

 • Zorginstelling Amsta bespaart 10% op operationele kosten en vereenvoudigt externe toegang
  Lees verder »

 • Vrije Universiteit Amsterdam Nu de VU met Visio 2010 visueel inzicht heeft in de status van haar IT, nemen de prestaties en uptime toe
  Lees verder »