Westfriesgasthuis. Westfriesgasthuis consolideert vrijwel ál haar ICT-processen in twéé pakketten: ZIS en Dynamics AX

"Rekening houdend met alle kosten voor uitrol, onderhoud, licenties en beheer is de Microsoft-oplossing een factor 2 goedkoper uit dan de concurrent!"

Kenmerken

Bedrijf:
Westfriesgasthuis
Bedrijfsgrootte:
1001-5000 medewerkers
Partner:
Avanade
Branche:
Gezondheidszorg
Product:
Dynamics AX
Thema:
ERP
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 

 • Gemakkelijk te onderhouden ERP-platform
 • Meerdere productdatabases, meerdere inkoopafdelingen
 • Passend bij de processen van een ziekenhuis
 • Lage TCO

Voordelen

 

 • Aafgestemd op de rol van verschillende gebruikersgroepen
 • Flexibel en snel aanpasbaar
 • Herkenbaar voor de gebruikers
 • Koppeling van processen verhoogt de efficiency
 • Met één druk op de knop BI-functionaliteit

"Veel ziekenhuizen hanteren voor hun ICT dezelfde filosofie: voor elk proces of probleem wordt een best-of-breed applicatie gezocht en geïmplementeerd. Dat levert op den duur een sterk gevarieerd applicatielandschap op, met alle beheer- en licentieproblematiek die daarbij hoort. Ook het Westfriesgasthuis maakte zich hier schuldig aan, tot circa zes jaar geleden. Toen hebben we het roer helemaal omgegooid, want het kan allemaal veel simpeler, goedkoper en efficiënter."
 
Aan het woord is Pieter Vroon, CFO, manager zorgadministratie en projectleider ERP: "Vrijwel alle processen in een ziekenhuisorganisatie zijn terug te voeren op twee pijlers: facilitaire dienstverlening en administratieve processen enerzijds en zorg-processen anderzijds. Als die twee pijlers steunen op een goed ICT-platform, dus een flexibel administratief systeem (ERP) en een krachtig Ziekenhuis Informatie Systeem (ZIS), dan kun je elk proces automatiseren. Door strak vast te houden aan dit uitgangspunt, kun je met een minimum aan applicaties, licenties en beheer-inspanningen maximale resultaten bereiken."
 
De eerste stap betrof het creëren van een ZIS-pilot omgeving. Deze werd gebaseerd op een bestaande Chipsoft applicatie, die al geruime tijd in het ziekenhuis werd gebruikt. Met deze applicatie, gebaseerd op het Microsoft platform, werd een EPD ontwikkeld. Na een succesvolle afronding van de pilot, ondersteunt de applicatie de strategie om zoveel mogelijk zorgapplicaties in het ZIS-systeem onder te brengen. Inmiddels draaien heel veel deelapplicaties allemaal binnen het ZIS-systeem, o.a. voor de pharmacie, dialyse, maag-darm-lever analyses etc.

Voor het ERP-systeem koos het ziekenhuis voor Microsoft Dynamics AX. Pieter Vroon geeft hiervoor een aantal redenen: "Ik heb in het verleden gewerkt met Oracle en SAP en weet uit ervaring hoe zwaar het onderhoud voor deze pakketten op het IT-budget drukt. Het doorvoeren van een wijziging bijvoorbeeld vergt de nodige FTE's en die hebben we hier niet. Ons ziekenhuis heeft geen SAP en Oracle expertise en dan is het lastig om zo'n applicatie in de lucht te houden. Voor het Microsoft platform hebben we wél veel expertise in huis. Zo hebben we voor ons projectenbeheer al SharePoint Server draaien en voor de kantoorautomatisering alle onderdelen van Microsoft Office. Ook zijn we al vertrouwd met het beheer en onderhoud van het Microsoft-platform."
"Ook functionele aspecten tellen mee. Als ziekenhuis hebben we behoefte aan functionaliteit op het gebied van financieën, inkoop, logistiek, facilitair zoals hoteldiensten en helpdesk, HRM en roosterplanning. Om erachter te komen welk ERP-pakket het beste aan onze functionaliteitseisen voldeed, hebben we FIT analyses uitgevoerd met SAP, Oracle en Microsoft Dynamics. Oracle en SAP scoorden in de FIT-analyse matig, dat wil zeggen dat we heel veel maatwerk in SAP en Oracle zouden moeten maken. Dynamics AX bleek functioneel het meest complete ERP-pakket. Standaard beschikt het over zeer goede ERP- en HRM-functionaliteiten."
Het laatste argument betreft het financiële aspect. Pieter Vroon: "Rekening houdend met alle kosten voor uitrol, onderhoud, licenties en beheer viel de Microsoft-oplossing een factor 2 goedkoper uit dan de concurrent. En dan hebben we het over tonnen euro's goedkoper! Qua TCO zal de investering in Microsoft Dynamics AX zich in drie jaar terugverdienen."
 
Het resultaat is dan ook dat onze medewerkers heel blij zijn met Dynamics AX. Vergeleken met het oude systeem vinden ze het een enorme vooruitgang. Zowel qua gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit als qua overzichtelijkheid en herkenbaarheid. Dynamics AX komt namelijk heel vertrouwd over, omdat de gebruikersinterface veel gelijkenis vertoont met die van Microsoft Office. Gebruikers weten intuïtief waar ze moeten zijn en waar ze wat kunnen vinden. De drempel is heel laag."

Gevraagd naar AX-eigenschappen die de gebruikers het meest waarderen, springen er twee met name uit: de integratie met kantoorautomatisering en de Business Intelligence. Pieter Vroon: "Dat je met één klik in Excel of Word complete overzichten uit de administratie binnenhaalt vinden ze écht een verademing. Net als ingewikkelde analyses: waren ze vroeger uren bezig om uit een brei van getallen een conclusie of een grafiek te distilleren, nu maken ze met één druk op de knop de moeilijkste informatie op heldere wijze inzichtelijk op hun dashboard. Werkelijk, een verademing."

Gerelateerde referenties

 • Intratuin Efficiënter bedrijfsproces met real time inzicht in voorraden, bestellingen en leveringen
  Lees verder »

 • Eiffel weet met de nieuwe SharePoint samenwerkomgeving in te spelen op de behoefte van haar klanten
  Lees verder »

 • Dynamics AX geeft Helvoet Rubber & Plastic Technologies de ruimte om te groeien
  Lees verder »