KPN. BizTalk Server 2009 verlaagt werkdruk op de KPN-servers met 70%

"Een week downtime kost KPN tonnen. Daarom stellen we strenge eisen aan onze IT, het Microsoft platform voldoet aan die eisen."

Kenmerken

Bedrijf:
KPN
Bedrijfsgrootte:
10000+ medewerkers
Partner:
Accenture
Branche:
Zakelijke dienstverlening
Producten:
BizTalk Server
SQL Server
Thema:
Beheer
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • Voorkomen van downtime
 • Meer capaciteit

Voordelen

 • Risico op downtime sterk verminderd
 • Meer capaciteit om meer orders te verwerken
 • Kortere responstijden
 • Uitrol van nieuwe releases en versies eenvoudiger

Via het internet ontvangt telecomaanbieder KPN dagelijks circa 15.000 klantmutaties betreffende telefonie, internet en/of tv. De diverse stappen in dit proces zijn geautomatiseerd met Microsoft technologie.

Rolf Velthuys, senior IT-architect bij KPN: "Ons Microsoft-platform bestaat uit Active Directory voor beheer, Exchange Server voor communicatie, SQL Server voor dataopslag en enkele in eigen beheer ontwikkelde .NET en Web applicaties. BizTalk Server zit centraal tussen alle processen in: het verzorgt de intake van orders, de vertaalslag van gegevens uit SQL Server naar Oracle, zoals de ordergegevens die naar de administratie moeten, het regelt het uitvoeren van de opdrachten, de voortgangsrapportages, de operationele bewaking etc."

Het platform staat intern bekend onder de naam Maranello, refererend aan de Ferrari Maranello. Die naam suggereert snelheid, en in het begin klopte dat ook. Rolf Velthuys: "In de loop der jaren nam de druk op het platform steeds verder toe, tot de performance-monitor van onze servers op een gegeven moment een workload van 80 tot 90 procent te zien gaf. De responstijden liepen op, time-outs kwamen steeds vaker voor en de capaciteitsreserve was nul."

Het streven was om het risico op uitval en downtime geheel uit te bannen. Dat de nieuwe omgeving weer van Microsoft zou komen stond vast. Rolf Velthuys: “Simpelweg omdat we goede ervaringen hebben met Microsoft, met Windows, met SQL Server en met BizTalk Server."
 
Het gehele platform werd vervangen door een aantal nieuwe servers en serverprogramma's: Windows Server 2008, SQL Server 2008 en BizTalk Server 2009. Rolf Velthuys: "Omdat al deze software geconfigureerd en getest moest worden, terwijl de klanten er niets van mochten merken, hebben we gekozen voor een stap voor stap implementatie. Samen met onze IT-partner Accenture hebben we de nieuwe servers in de testomgeving gereedgemaakt met de nieuwe software en daarna mee laten draaien in de productieomgeving. Vervolgens hebben we een voor een de oude servers stilgezet. Dat kostte wat meer organisatiewerk en designtijd, maar het resultaat is wel dat de overgang naar 'Maranello 2.0' probleemloos is verlopen!”
 
Michèl Borgman is van de afdeling IT VOL BSS Operations binnen KPN. De toegenomen capaciteit is volgens hem een van de belangrijke voordelen van Maranello 2.0: “Wees de performance-monitor in de oude omgeving een workload aan van 80 tot 90 procent, met BizTalk Server 2009 is dat nog maar 20 procent. Er is dus volop capaciteit over.” KPN kan nu veel meer orders verwerken, terwijl het risico op downtime drastisch is verminderd. Rolf Velthuys merkt op dat ook de responstijden voor de klanten significant beter zijn geworden: “Wachten en time-outs komen niet meer voor.”
Ook op het gebied van beheer is winst geboekt. Michèl Borgman: "De kwaliteit van beheer is een stuk omhoog gegaan. Neem bijvoorbeeld het beheer van de .NET applicaties die we in eigen beheer ontwikkelen, zoals de orderapplicatie. Via BizTalk Server 2009 is het beheer van releases en nieuwe versies veel gemakkelijker geworden. Zo wordt elke nieuwe versie van een applicatie achtereenvolgens op het test-, integratie- én productieplatform uitgerold. Die herhaalde installatieprocedure is met BizTalk Server 2009 niet alleen versneld, maar ook gecontroleerd en verloopt nu probleemloos.”

 

Gerelateerde referenties

 • Westfriesgasthuis Slagvaardig sturen met business intelligence
  Lees verder »

 • Raad voor de rechtspraak Raad voor de rechtspraak realiseert met SharePoint Server de allereerste overheidssite met het 'Waarmerk drempelvrij.nl'
  Lees verder »

 • Nieuw BI-platform verzamelt dagelijks waardevolle managementinformatie uit het SAP ERP-systeem van BCC
  Lees verder »