Respect Zorggroep Scheveningen . Beheerders én gebruikers van Respect Zorggroep Scheveningen ervaren de voordelen van servervirtualisatie én applicatievirtualisatie

"Hyper-V en App-V zijn standaard inbegrepen in de licentie van Windows Server en zijn voor ons een volwaardig alternatief voor third-party oplossingen"

Kenmerken

Bedrijf:
Respect Zorggroep Scheveningen
Bedrijfsgrootte:
251-1000 medewerkers
Partner:
Winvision
Branche:
Gezondheidszorg
Product:
Windows Server (Hyper-V)
Thema's:
Beheer
IT-infrastructuur
Virtualisatie
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • modernisering ICT-infrastructuur
   
 • fundament voor toekomst
   
 • minimaal budget, maximaal rendement 
 

Voordelen

 • efficiënter serverbeheer door Hyper-V
   
 • efficiënter applicatiebeheer door App-V
   
 • geen extra licentiekosten voor virtualisatie
   
 • gebruikers loggen veel sneller in
   
 • integrale koppeling tussen Active Directory en personeelsadministratie
   
 • maximale schaalbaarheid
   
 • toepassing thin clients
   
 • relatief lage investering- en beheerkosten

In de zorgsector wordt voortdurend strijd geleverd om met schaarse budgetten en resources toch een zo efficiënt en effectief mogelijke ICT-omgeving in de lucht te houden. In dit speelveld is Respect Zorggroep er samen met partner Winvision in geslaagd een splinternieuw en hypermodern Microsoft-platform neer te zetten. Virtualisatie is hier het sleutelwoord om zoveel mogelijk rendement uit de investeringen te halen.

SITUATIE
 
"De serveromgeving die we tot voor kort in gebruik hadden was aan vervanging toe: de tien servers waren sterk verouderd en ook de software had beperkingen," aldus Kevin Berkhof, hoofd ICT. "Die situatie leidde geregeld tot problemen, onder andere met de beveiliging en de back-up procedures. Gelukkig was het serverplatform reeds afgeschreven en konden we een plan maken voor een nieuwe infrastructuur.”
 
Daarvoor riep Respect Zorggroep de expertise in van Winvision uit Nieuwegein, een Microsoft Certified Partner. Bas van de Griek van Winvision: "Zorginstellingen kiezen dikwijls voor Winvision vanwege onze combinatie van technische kennis en kunde en onze jarenlange ervaring met ICT in de zorg. Dit jaar hebben we zelfs voor de derde keer de Microsoft Health Partner Award gewonnen in de categorie system integrator."
 
Vergeleken met het bedrijfsleven lopen veel zorgorganisaties op het gebied van ICT nog erg achter. Bas van de Griek: "De overstap van de oude serveromgeving naar nieuwe, hedendaagse technologie zou voor Respect Zorggroep een enorme stap voorwaarts kunnen betekenen, maar het is een relatief kleine organisatie en de budgetten in de zorg zijn nu eenmaal beperkt. Het “uitbesteden” van de ICT is voor menig zorginstituut een te dure optie, terwijl investeringen in een eigen ICT-omgeving omvangrijk en complex zijn. In overleg met Respect Zorggroep hebben we een plan gemaakt, met unaniem één gedachte in ons achterhoofd:  “Wat is realistisch qua tijd en geld?"

OPLOSSING
 
Virtualisatie door middel van Microsoft Hyper-V bleek voor Respect Zorggroep de beste oplossing. Michael Bovet: "Daarmee kon het aantal hardwareservers worden teruggebracht van 10 naar 4! Dat scheelt niet alleen in hardwareinvesteringen, ook het onderhoud wordt er eenvoudiger en goedkoper door."
Bij virtualisatie wordt een server door middel van speciale virtualisatiesoftware opgedeeld in kleinere eenheden. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij internetproviders, die aan bedrijven en organisaties ruimte op hun servers verhuren voor het bouwen en in bedrijf houden van websites. Met servervirtualisatie gebeurt min of meer hetzelfde: elke virtuele server is zo geprogrammeerd dat deze zich als een volwaardige server gedraagt. Met als voordelen: meer rendement van de hardware, gemakkelijker beheer, ruime schaalbaarheid en de beste prijs/prestatieverhouding. Bas van de Griek: "Vooral in de zorg zijn dat argumenten die zwaar wegen."
September vorig jaar gaf de directie een “go” voor het plan en kon het project van start. De Hyper-V virtualisatiesoftware is standaard onderdeel van Windows Server 2008 R2. Mede daarom heeft Winvision ervoor gekozen om het nieuwe ICT- platform voor Respect Zorggroep te funderen op Microsoft Windows Server 2008 R2.
Servervirtualisatie en maximale beveiliging zijn niet de enige verbeterslagen, die Winvision voor Respect Zorggroep in petto had. Dadelijk leest u hoe ook met applicatievirtualisatie veel winst is geboekt.

UITROL
 
Het nieuwe systeem maakt gebruik van Windows Server 2008 R2 en diverse standaard ingebouwde onderdelen, waaronder Hyper-V. Michael Bovet: "We zijn van tien fysieke servers teruggegaan naar vier nieuwe servers. Door middel van Hyper-V draaien daar nu meerdere virtuele servers op."
De nieuwe Windows Server 2008 R2 infrastructuur is ingericht volgens een strikte Active Directory structuur, met daarin opgenomen 350 medewerkers met een vaste werkplek en 800 mailboxen. Michael Bovet: "Al onze andere werknemers cq. thuiszorgverleners krijgen een Respect Zorggroep e-mailaccount.”
Alle clients maken netwerkverbinding via Remote Desktop Services (RDS). Van de Griek: "Remote Desktop Services en App-V, twee andere standaardonderdelen van Windows Server 2008 R2, bieden mogelijkheden om ook de desktop-infrastructuur virtueel op te bouwen. De applicaties zijn niet op de werkplekken geïnstalleerd maar virtueel op de server. Daardoor wordt het mogelijk om de zware desktops op de werkplekken te vervangen door Windows 7 thin clients.”
Dat betekent overigens niet dat meteen alle werkplekken door thin clients worden vervangen. Pas als een pc is afgeschreven komt daar een nieuwe thin client voor in de plaats. Kevin Berkhof: "Respect Zorggroep wil graag meegaan met de nieuwe technologietrends. Als onze medewerkers thuis al gewend zijn aan Windows 7 of Office 2010 dan moeten zij dit ook op het werk kunnen gebruiken."

VOORDELEN
 
Bovet erkent de voordelen van applicatie virtualisatie: “We kunnen de applicaties op een snelle en eenvoudige wijze vanaf de server aanbieden. De gebruikers komen binnen in de voor hen herkenbare Windows-omgeving met al hun applicaties. Voor hen ziet het er allemaal heel vertrouwd uit, terwijl het voor onze ICT-afdeling veel gemakkelijker is geworden om de applicaties uit te rollen, te updaten en te beheren."
Ook de gebruiker profiteert van de nieuwe omgeving. Michael Bovet: “Het inloggen gaat nu veel sneller dan op het oude systeem. Had een gebruiker soms wel 15 minuten nodig om in te loggen, nu heb je binnen 30 seconden verbinding met het systeem!”
Over het beheer weet Van de Griek nog te vertellen: “Monitoring van het systeem geschiedt volledig via Microsoft System Center Operations Manager 2007 R2, kortweg SCOM. Met SCOM heeft de ICT-afdeling een helder en up-to-date inzicht in de systemen en eventuele dreigingen, zoals vollopende vaste schijven. Voor de back-up is Microsoft Data Protection Manager (DPM) ingezet. Met al die voorzieningen is het beheer en de bewaking van de ICT binnen Respect Zorggroep met sprongen vooruit gegaan."
Michael Bovet beaamt dat en ervaart Hyper-V en App-V als twee zeer waardevolle oplossingen voor Respect Zorggroep: “Een bijkomstig voordeel is dat Hyper-V en App-V standaard zijn inbegrepen in de licentie van Windows Server 2008 R2. We hoefden dus geen externe software, zoals bijvoorbeeld VMware of Backup Exec, aan te schaffen."
Van iedere medewerker zijn in Windows Active Directory alle gegevens opgeslagen voor wat betreft toegangsrechten en de applicaties die hij of zij gebruikt. Michel Bovet: "Als een medewerker vertrekt volstaat het om zijn vermelding uit Active Directory te verwijderen. Hij heeft dan geen toegang meer tot het netwerk, noch tot de applicaties op zijn werkplek." Het kan zelfs nog eenvoudiger. Door namelijk handig gebruik te maken van de integratiemogelijkheden van het Microsoft-platform en Microsoft ForeFront technologie, heeft Respect Zorggroep via een eenvoudige toepassing een koppeling weten te realiseren tussen Active Directory en haar HR-personeelssysteem 'Beaufort' van Raet. Michel Bovet: "Zodra een wijziging wordt gedetecteerd in het personeelsysteem, wordt deze automatisch verwerkt in Active Directory. Dat scheelt niet alleen werk, het voorkomt ook de kans op fouten."

TOEKOMST
 
Respect Zorggroep onderzoekt thans de mogelijkheden van een medewerkersportaal gebaseerd op SharePoint Server. Michel Bovet: "Daarbij kunnen we voortbouwen op het fundament dat Winvision heeft gelegd. Maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen! Nieuwe projecten zoals de medewerkersportaal moeten eerst nog op (financiële) haalbaarheid en mogelijke voordelen worden beoordeeld."
Bas van de Griek: “Respect Zorggroep beschikt nu over een solide en hypermodern platform, waardoor ze gemakkelijk op nieuwe ontwikkelingen kan inspelen en nieuwe applicaties slimmer en efficiënter kan inrichten."
Beide partijen zullen elkaar in de toekomst ongetwijfeld nog verder versterken. Michel Bovet benadrukt "dat het beslist zijn vruchten afwerpt om met een gedegen partner samen te werken die thuis is in de zorg. Een partij als Winvision brengt heel veel kennis en ervaring in."

Gerelateerde referenties

 • Lumotech. Betrouwbaar, snel en flexibel samenwerken met alle locaties in het buitenland
  Lees verder »

 • Trans Link Systems OV-chipkaartorganisatie Trans Link Systems virtualiseert haar complete kantoorautomatisering met Microsoft Hyper-V
  Lees verder »

 • Met server- en applicatievirtualisatie heeft ROC Flevoland de beschikbaarheid van haar IT sterk verbeterd
  Lees verder »