SaaSplaza . SaaSplaza migreert al zijn gevirtualiseerde servers én applicaties volledig van Citrix naar het Microsoft platform voor betere performance en self service

"Alles wat we in de XEN-/Citrix-omgeving wilden moest door ons zelf ontwikkeld worden, het Microsoft-platform heeft die functies standaard in zich"

Eisen

 • platform met een hoge beschikbaarheid 
 • snel en soepel servers en software uitrollen via geautomatiseerd proces 
 • self service en inzicht voor de klant

Voordelen

 • betere performance 
 • efficiënter gebruik van hardware 
 • geen dure Citrix-licenties meer 
 • gemakkelijk en snel uitrollen van servers en software 
 • self service dashboard voor de klant 
 • minder CO2 uitstoot

Als aanbieder van 'Software as a Service' heeft SaaSplaza al ruim zeven jaar ervaring met de 'cloud' en dus ook met de bijbehorende virtualisatie van applicaties en servers. Twee jaar geleden echter stopte de doorontwikkeling van de toegepaste virtualisatiesoftware. De beheerinspanningen werden daardoor zwaarder, bovendien werd het steeds moeilijker om de eindgebruiker inzicht en controle te geven over zijn ICT-omgeving. Een overstap naar Microsoft Hyper-V en RDS bood niet alleen de oplossing voor deze situatie, ook qua performance, self service en licenties blijkt het Microsoft platform talloze voordelen te bieden boven de oude en andere, concurrerende oplossingen.

SITUATIE
Graag wil Herb Prooy, Market Maker bij SaaSplaza een misverstand uit de weg ruimen: "Bij veel organisaties leeft het idee, dat je met een ICT-omgeving in de cloud 'alles' uit handen geeft en dat het betalen van de factuur de enige nog overgebleven handeling zou zijn. Natuurlijk kun je alles aan een ISV (Independent Software Vendor) of ICT-partner overlaten, maar de meeste klanten willen dat niet. Die willen inzicht in hun ICT, ze willen weten of alles goed loopt, hoe intensief de IT wordt gebruikt, hoe de back-ups ervoor staan etc. Immers, hun business is ervan afhankelijk.
 
De klant verwacht dat hij ontzorgd wordt, maar wil wel de controle houden: gebruikers toevoegen, applicaties uitrollen, extra capaciteit bijboeken voor een marketingcampagne enzovoort, de ene keer wil de klant dat zelf kunnen doen, een andere keer wil hij dat aan ons overlaten, die vrijheid is belangrijk voor het succes van de cloud."
 
Juist op dat punt dreigde de software die SaaSplaza in gebruik had tekort te schieten. Herb Prooy: "Toen we een jaar of zeven geleden begonnen, waren er maar twee serieuze aanbieders voor servervirtualisatie: VMware en XEN-Server. Wij kozen voor de laatste, een open source product. Dat voldeed prima tot het werd overgenomen door Citrix. De ontwikkeling stopte en al snel kwam het pakket technisch op achterstand te staan ten opzichte van concurrenten VMware en het steeds populairder wordende Hyper-V van Microsoft.
 
Het werd voor ons bijna onmogelijk om met XEN-Server te voldoen aan de steeds zwaarder wordende eisen ten aanzien van beheer. De beschikbaarheid kwam in gevaar en ook het uitrollen van nieuwe servers en software vergde steeds meer inspanning. Voor klanten die controle over hun ICT wensten moesten we bovendien zelf allerlei oplossingen bedenken, want vanuit Citrix hoefden we niets meer te verwachten. Het was duidelijk dat we op een doodlopend pad zaten."

OPLOSSING
De business case die SaaSplaza een nieuwe infrastructuur moest brengen liet zich eenvoudig formuleren. Herb Prooy: "We wilden een platform met een hoge beschikbaarheid, waarop we snel en soepel servers en software kunnen uitrollen via een geautomatiseerd proces."
 
Omdat veel van SaaSplaza's dienstverlening op Microsoft technologie is gebaseerd, lag een keuze voor Hyper-V  voor de hand. Toch is dit een weloverwogen keuze geweest, waarbij twee argumenten de doorslag gaven. Herb Prooy: "Allereerst de prijs. VMware is veel duurder dan Hyper-V terwijl het nauwelijks meer biedt dan Hyper-V. Het tweede argument betreft de integratie van Hyper-V met Microsoft System Center, waardoor je één totaalbeheeroplossing hebt voor onze steeds verder groeiende server- en applicatieomgeving. Die twee argumenten waren zó overtuigend dat de business case ten gunste uitviel van Hyper V."
Herb Prooy over applicatievirtualisatie: "Daarvoor gebruikten we Citrix Terminal software, waarvoor we tamelijk kostbare licenties hadden lopen. Microsoft biedt met Remote Desktop Services (RDS) een veel voordeliger en vooral flexibeler alternatief. Bovendien vereist Citrix als onderlaag een bodem van Microsoft Terminal Server, dat van zichzelf al een oplossing voor applicatievirtualisatie is.  De meerwaarde van Citrix bovenop Terminal Server is dermate gering, zeker in combinatie met Microsoft-producten, dat we het veel beter weg konden laten."

VOORDELEN
Dat is inmiddels ook gebeurd. Citrix en de oude XEN-Server virtualisatie zijn volledig uitgefaseerd, nu SaaSplaza zijn gehele hostomgeving op Microsoft software heeft gestandaardiseerd. Herb Prooy: "De combinatie van Microsoft Dynamics ERP/CRM, Hyper-V én System Center is heel sterk. Beheren en monitoren gaat bijvoorbeeld héél ver: van serveromgeving tot op het niveau van de applicaties, en dan met name de ERP- en CRM-applicaties van de Dynamics-familie. System Center is daartoe uitgerust met enkele speciale modules die het beheer sterk vereenvoudigen. Uitrollen van een nieuwe server of een nieuwe applicatie is nu bijvoorbeeld in een paar klikken gebeurd."
 
Om een idee te krijgen van de mate waarin SaaSplaza virtualiseert geeft Herb Prooy enkele getallen: "In Amsterdam en de VS hebben we in totaal circa 1500 fysieke servers staan, of 'bare metals' zoals wij ze noemen. Elke bare heeft een virtualisatiegraad van 15 tot 20 servers en dat worden er steeds meer. Die toename is te danken aan het feit dat fabrikanten steeds meer core processors en werkgeheugen in een apparaat stoppen, waardoor de capaciteit toeneemt en we er met Hyper-V dus ook meer virtuele servers op kunnen draaien. Daarmee verlagen we de CO2 uitstoot en verkleinen we onze voetafdruk in het milieu.

Daar komt nog bij dat Hyper-V efficiënter met het geheugen omgaat dan andere producten in de markt, wat de prestaties ten goede komt. Heeft één van de virtuele servers bijvoorbeeld meer werkgeheugen nodig dan kan hij tijdelijk gebruik maken van het werkgeheugen dat andere servers op dezelfde 'bare' op dat moment niet gebruiken."
 
Een belangrijk voordeel is ook dat System Center veel self service voorzieningen in zich heeft. Herb Trooy: "Voor het oude XEN-Server platform moesten we veel 'tools' zelf in huis ontwikkelen. In de Microsoft oplossing zijn die – en nog vele andere – allemaal al standaard aanwezig. Zoals tools waarmee de klant zelf zijn ICT-omgeving kan monitoren. De klant heeft daartoe een compleet 'online-dashboard' tot zijn beschikking waarop hij alles kan volgen, rapporten kan uitdraaien, prachtige grafische presentaties kan genereren etc. Hoe die grafieken en rapportages er uitzien en wat er getoond wordt, bepaalt de klant zelf, dat is vrij simpel te doen. Ook de partner kan hierin een rol spelen. Dat geldt overigens voor alle self service voorzieningen: de partner bepaalt – meestal in overleg met zijn klant - hoe de SaaS services worden ingevuld."
 
SaaSplaza is ook zeer te spreken over het licentiebeleid van Microsoft. Herb Trooy: "Voor de SPLA licenties betalen we een vast bedrag per maand. Al jaren geleden heeft Microsoft daar – in vergelijking met zijn concurrenten – veel betere en veel geavanceerdere programma's voor opgezet. Bij Citrix en VMware heeft dat heel lang geduurd. Terwijl het voor onze branche juist heel belangrijk is dat je niet één keer per jaar een enorme financiële klap voor je kiezen krijgt, maar dat er periodiek wordt afgerekend. Bovendien maakt Microsoft de licentietarieven extra aantrekkelijk, als je die in grote hoeveelheden afneemt en bij ons gaat het al gauw om hele grote aantallen!"

TOEKOMST
Doordat SaaSplaza haar gehele dienstverlening nationaal en internationaal verder uitbouwt met producten en partners van Microsoft, kreeg het bedrijf een grote 'zichtbaarheid' in de markt, ook naar Microsoft toe. Herb Trooy: "Daardoor is onze partnership met Microsoft sterk gegroeid. Immers, Microsoft heeft een sterke focus op de cloud en hecht er veel aan, dat wij hun partners helpen met de transitie van klanten naar de cloud. Met deze activiteiten nemen wij inmiddels de 'nummer 1' positie in!
 
Ook in de VS zijn wij de grootste partij op het gebied van Microsoft cloud-implementaties. We doen nu twee tot drie nieuwe implementaties per week, volgend jaar zal dat er één per dag zijn
Aan de andere kant zijn wij ook heel blij met de enorme inspanning die Microsoft in de cloud stopt. Zo zien we de producten steeds beter worden. Drie jaar geleden zijn wij begonnen met de Dynamics CRM- en ERP-cloudoplossingen en we kunnen niet anders dan constateren, dat Microsoft een enorme inhaalslag heeft gemaakt. De producten zijn gewoon héél goed, zowel qua performance, als betrouwbaarheid én schaalbaarheid. Dat geldt niet alleen voor Hyper-V, maar ook voor RDS 2008 R2. Beiden zijn beter dan hun Citrix concurrent, dat hebben we in de overgangsfase gemerkt, toen we klanten van over de hele wereld deels met beide producten hadden draaien.
 
Binnenkort zijn we zelfs zover dat ook de ICT-partner zelf functies kan activeren voor zijn klanten. Een nieuwe server inschakelen bijvoorbeeld, of Dynamics CRM uitrollen, compleet met alle onderliggende infrastructuur-componenten. Als de partner dat wil natuurlijk, want we blijven onze belofte aan onze afnemers trouw: 'Wij doen alles voor hen, maar zij zijn niet afhankelijk van ons, zij houden de controle en kunnen ingrijpen waar nodig.' En vooral dát is door de overstap naar het Microsoft-platform voor alle betrokkenen veel gemakkelijker geworden."

Gerelateerde referenties

 • KAS BANK Met Service-Oriented Architecture weet KAS BANK haar de business beter te ondersteunen en de kosten met 60% te verlagen
  Lees verder »

 • Transparante uitwisseling en herkenning van DigiD en andere digitale identificatiemiddelen bij de RDW
  Lees verder »

 • de Architekten Cie. Met virtualisatie met Hyper-V boekt de Architekten Cie. betere prestaties tegen lagere kosten
  Lees verder »