Gemeente Ridderkerk - Bewegende Beelden . Seneca creëert schaalbare webapplicatie in de cloud voor symposium Bewegende Beelden

"Kiezen voor Windows Azure betekent kiezen voor een automatisch schaalbare oplossing met vele mogelijkheden, flexibiliteit en datacapaciteit"

Eisen

 • website in korte tijd operationeel

 • genereren van onderzoeksgegevens

 • uploadmogelijkheden

Voordelen

 • snel te realiseren 

 • schaalbaar 

 • kosten naar gebruik 

 • sociaal interactief 

 • inschrijvingsapplicatie

 • integratie met Twitter

Situatie

Het gebruik van beeldmateriaal wordt steeds belangrijker in communicatie. Daarom heeft Marcel van Wissen van de gemeente Ridderkerk het initiatief genomen om over dit onderwerp een symposium op te zettenSamen met kernpartners van het eerste uur Rijnconsult, Beeld en Geluid. Seneca is vervolgens gestart met de organisatie van het symposium en de ontwikkeling van de ondersteunende website.

'Bewegende Beelden' is een ontmoetingsplaats voor gemeentesecretarissen, directeuren, (verander-)managers van lokale overheden en samenwerkingsverbanden. Hier krijgt men een idee van hoe beeldproducten ingezet kunnen worden bij veranderprocessen volgens de gedachte dat één beeld vaak meer zegt dan 1000 woorden. Via de website leggen zij een aantal maanden vóór en een jaar ná het symposium contact en worden ideeën en beelden gedeeld. De website is razendsnel opgezet en gehost op Windows Azure en biedt meerdere voordelen.

Het symposium “Bewegende Beelden” is een initiatief van de gemeente Ridderkerk om inzicht te krijgen in wat de invloed is van de inzet van beeld bij veranderprocessen van lokale overheden. Met een aantal partners, onder wie Rijnconsult, Beeld & Geluid, de Open Universiteit, het Sioo en Seneca werd het symposium van 19 januari 2012 vormgegeven. Het symposium draaide om de centrale vraag: ‘Hoe gebruik je beelden en (multi-)media bij een organisatie-verandering?'

"Bij elk belangrijk event hoort tegenwoordig een ondersteunende website met nieuws, integratie met social media en film- en fotomateriaal. Dit geldt ook voor de website die is verbonden aan het symposium," aldus Marcel van Wissen van de gemeente Ridderkerk. Hij legt uit dat de website vooral een sterke community focus heeft. “We willen gebruikers, belangstellenden en de deelnemende gemeentes een platform bieden om content te uploaden die met het onderwerp van het symposium te maken heeft.”

De website had in eerste aanleg geen permanent karakter, maar moest wel snel gerealiseerd worden. Hij moest ook de performance van elke andere moderne bedrijfswebsite hebben, omdat er rond de datum van het symposium veel bezoekersverkeer werd verwacht en er veel beeldmateriaal zou worden geüpload. "Altijd in de lucht en veel dynamische content," zo vat Marcel van Wissen de eisen voor de website bewegendebeelden.in samen. "De website is zeer belangrijk om de discussie rondom het thema van beeldgebruik bij veranderprocessen levend te houden. De site moet de basis zijn voor een community, waar geïnteresseerden van gedachten kunnen wisselen." Omdat het symposium al over een paar weken zou plaatsvinden, begon de tijd te dringen.”

Oplossing
De website bewegendebeelden.in is opgezet om voor én na het symposium een platform te hebben om ideeën uit te wisselen en videomateriaal, artikelen, publicaties en foto's te kunnen uploaden. Microsoft Gold Partner Seneca ontwikkelde de website o.b.v. Smartsite Xperion, een in eigen beheer ontwikkeld content management systeem (CMS). Gekozen werd voor een website gehost in de cloud.

Robert Jan van der Steur van Seneca:
"Wanneer een organisatie een website wil opzetten dan wordt dit veelal uitbesteed aan een hostingprovider, maar in de meeste gevallen is een cloudplatform zoals Windows Azure een betere keus. Bijvoorbeeld in het geval wanneer een site een groot aantal bezoekers te verwerken krijgt die tegelijkertijd beeldbanken bezoeken, of film- en videomateriaal willen bekijken. Het is logisch om dan een platform en ontwerp te kiezen dat dit ondersteunt. Met behulp van Windows Azure hadden we snel een website in de lucht die aan de wensen van de organisatie voldeed.”

Het Windows Azure platform draait volledig op de infrastructuur van de Microsoft datacentra en biedt de schaalbaarheid om grote bezoekersaantallen en/of intensieve downloads te ondersteunen, zowel in applicaties als in datahandling. Robert Jan van der Steur: "Kiezen voor Windows Azure betekent kiezen voor een automatisch schaalbare oplossing die veel mogelijkheden biedt en meer dataverkeer aankan dan de conventionele webtechnologie."

Volgens Robert Jan van der Steur past Windows Azure perfect bij de ontwikkelingen van deze tijd: “In de ogen van de hedendaagse internetgebruiker moet een website altijd en overal beschikbaar zijn. Daarom hebben veel gebruikers een smartphone, waarmee zij via GPRS of Wi-Fi internettoegang hebben. Internet is daardoor een 'commodity' geworden, gemeengoed, net als water en elektriciteit. Maar voor gemeengoed geldt dat de beschikbaarheid gewaarborgd moet zijn. Zelfs onder de zwaarste belasting moet de website blijven functioneren. Microsoft Windows Azure voldoet aan die eis."
Volgens Van der Steur is de continue beschikbaarheid en performance van een website met Windows Azure altijd gewaarborgd. "Dit is mede van belang omdat menig website meer is dan een uithangbord. Veel websites zijn totale front-office oplossingen geworden met regelmatig wisselende content en administratieve webapplicaties. Dat geldt ook voor 'Bewegende Beelden'. Behalve als verzamelplaats voor foto- en videomateriaal is deze website ook bedoeld om voor, tijdens en na het evenement informatie te geven en inschrijvingen te administreren."

Omdat de initiatiefnemers van de website een 'community' voor ogen hadden, was de integratie met social media zoals Twitter enorm belangrijk. Integratie met Twitter vraagt doorgaans veel van een website, maar met de hostoplossing in Windows Azure was dit in korte tijd gerealiseerd. Van Wissen heeft behalve Windows Azure ook alternatieven zoals LinkedIn bestudeerd: “Een Windows Azure website biedt veel meer mogelijkheden dan een alternatief als LinkedIn. Daar kun je namelijk geen content, zoals video’s, uploaden. Om dat te kunnen doen heb je een eigen website nodig en dat biedt Windows Azure.”

Een ander argument om voor Microsoft Windows Azure te kiezen, was dat de website voor het symposium snel in de steigers moest staan. "Met ons Smartsite CMS hebben we de webapplicatie in een week tijd opgezet en ondergebracht in Windows Azure.”

Marcel van Wissen: “De implementatie en ingebruikname van de website verliep plezierig en snel. Als gebruiker merk je niet dat alles is ondergebracht in de cloud. Ook het overhevelen van de content naar de cloud gaat geheel vanzelf.” Een Windows Azure oplossing zorgt ervoor dat alle uploads en downloads op de achtergrond soepel verlopen. Zo worden video’s snel opgeslagen en kunnen meerdere gebruikers een bepaalde videofilm tegelijkertijd bekijken.

Voordelen
Op de website wordt in een aantal virtuele etalages getoond, hoe gemeenten met beeldgebruik in veranderprocessen omgaan. "Tijdens en vlak na het symposium in januari werden intensief beelden en video's geüpload en bekeken. De werklast op de site kende enorme pieken, maar Windows Azure had geen enkele moeite om het drukke dataverkeer te verwerken," aldus Van Wissen. Van der Steur voegt daar aan toe, dat het heel bijzonder is dat je met Windows Azure een zo intensief bezochte en gebruikte site in zo korte tijd kunt opzetten: "We hadden maar een paar dagen en hebben in die tijd een zeer schaalbare en stabiele site neergezet."

Die schaalbaarheid biedt de organisatie volgens Van Wissen ook een financieel voordeel: "Omdat Windows Azure automatisch haar diensten aanpast aan het dataverkeer en daarvoor meer of minder processors inzet, is het platform ideaal als je te maken hebt met pieken en dalen in je bezoekersintensiteit. Het is daarom aantrekkelijk dat we met Windows Azure kunnen kiezen voor een model waarbij de kosten evenredig zijn met het gebruik. Tijdens piekbelasting, zoals tijdens en rond het symposium, betaal je meer dan gedurende de 'daltijden'. "

Van der Steur: "Via onze CMS-oplossing hebben we op de website ook een mogelijkheid ingebouwd om je voor het symposium te registreren. Zo kunnen geïnteresseerden zich op simpele wijze inschrijven via een webformulier. Ter bevestiging van de inschrijving krijgen zij een automatisch gegenereerd e-mailbericht.” Van Wissen: "De via onze site automatisch afgehandelde registratie scheelt ons veel tijd."

Ook werd - en wordt er nog steeds - volop getwitterd. Van Wissen: "De beoogde sociale interactie is bereikt en de discussie wordt levend gehouden. Daarmee is de site een virtueel vervolg op het symposium en biedt hij ons de mogelijkheid om op effectieve wijze te onderzoeken hoe en in welke mate 'beeld' een rol speelt in veranderprocessen bij gemeentelijke overheden."
Binnenkort volgt een evaluatie of het symposium een vervolg krijgt en zo ja, in welke vorm. Tot die tijd kunnen de deelnemers en alle belangstellenden vertrouwen op een altijd bereikbare en interactieve website, mede mogelijk gemaakt door de hostoplossing in de cloud van Microsoft Windows Azure.

Gerelateerde referenties

 • Het Nieuwe Werken met Business Productivity Online Suite levert NoSuch Company tijdbesparingen op tot 40%, nieuwe business én groei
  Lees verder »

 • Solar Team Twente Aerodynamische zonne-auto ontworpen met hulp van cloud computing
  Lees verder »

 • Van Jole Advies en Management Online Diensten bespaart Van Jole enorm veel ergernis en praktische ongemakken
  Lees verder »