de Architekten Cie. . Met virtualisatie met Hyper-V boekt de Architekten Cie. betere prestaties tegen lagere kosten

"Als architect bouwt de Architekten Cie. aan de toekomst en met de Hyper-V serveromgeving zijn wij als organisatie ook klaar voor de toekomst."

Kenmerken

Bedrijf:
de Architekten Cie.
Bedrijfsgrootte:
26-100 medewerkers
Partner:
Cad&Company
Branche:
Bouw & installatie
Product:
Windows Server (Hyper-V)
Thema's:
IT-infrastructuur
Virtualisatie
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • virtualisatie
   
 • besparing
   
 • beheergemak

Voordelen

 • reductie van 7 naar 3 servers
   
 • besparing op aanschaf nieuwe hardware
   
 • lagere energierekening
   
 • betere performance en flexibiliteit
   
 • flexibele opslagcapaciteit

“Ik verbaas me er wel eens over dat mensen vaak wel de gebouwen kennen, maar geen idee hebben dat het van onze hand komt,” reageert ingenieur Bert Kleimann. Hij is zelf geen architect, maar al jarenlang de ICT-manager bij de Architekten Cie. in het statige grachtenpand in hartje Amsterdam. “Ik ben de ‘architect’ van onze ICT-omgeving en voorzie al die creatieve mensen hier van de tools die maken dat wij wereldwijd de meest prestigieuze prijzen in de wacht slepen,” zegt hij met een grote grijns.

SITUATIE
De Architekten Cie. tekende voor vele spraakmakende en beeldbepalende gebouwen. Er eentje of enkele benoemen doet alle andere ontwerpen tekort en daarom hier alleen melding van dat ene project dat helaas niet gerealiseerd zal worden: de veelbesproken Belle van Zuylen. “Wat ook de precieze reden moge zijn dat dit hoogbouwproject niet doorgaat, het heeft mede te maken met de crisis en daar merken wij net als alle andere architectenbureaus wel degelijk wat van. Investeerders en projectontwikkelaars zijn voorzichtiger dan ooit. Gelukkig zijn wij een multidisciplinair bureau en is de hele aardbol ons werkterrein, maar toch…

Wij behoren tot de top tien grootste bureaus van Nederland die net als de Cie. allemaal, in welke vorm dan ook, gereorganiseerd hebben om de crisis het hoofd te bieden. Ook voor ons geldt dat wij kritisch naar de kosten kijken. Het geld gooiden we hier sowieso niet over de balk, dus wanneer we investeren kijken we wel heel goed naar nut en noodzaak.”

Bij de Cie. wordt gewerkt met heel veel verschillende grafische (3D) applicaties zoals AutoCAD, Revit, 3dMax en Rhino en het renderpakket Vray. “We werk(t)en hier op ca. 60 werkplekken met Windows XP, maar die pakketten vragen steeds meer power. Ook de hoeveelheid data groeit hier constant en dat maakte dat onze opslagcapaciteit een probleem werd. We zaten regelmatig op 95 procent van de capaciteit en dan kun je wel steeds archiveren om weer wat ruimte te creëren, maar het was een terugkerende bottleneck. Dat was één van de redenen om een nieuwe storageomgeving neer te zetten."

ALLES GELIJK GOED AANPAKKEN
"Allereerst hebben we zware grafische dual quadcore werkstations met Windows 7 aangeschaft. Dat vroeg ook om een nieuwe versie van Windows Server en nieuwe 64-bit servers. Onze zeven servers waren vijf jaar oud en vielen inmiddels buiten de garantie. Maar zeven servers vervangen door zeven nieuwe servers was niet aan de orde, dat is niet meer van deze tijd met de nieuwe technologische mogelijkheden die er zijn.”

Om te weten wat er op servergebied allemaal mogelijk is en om op termijn ook het maximale uit een pakket te kunnen halen heeft Bert Kleimann ter voorbereiding eerst zelf een MCITP-cursus gevolgd: “Ik wil weten hoe iets werkt. Ik hoef niet alles tot in detail te weten, maar op deze manier kan ik sparren met de mensen van onze ICT-partner CAD & Company."

De ICT-afdeling bij de Cie. is twee man sterk en dat betekent, zo legt Bert Kleimann uit, dat er keuzes gemaakt moeten worden. “We huren beperkt externe capaciteit in, om vakantieperiodes te overbruggen en natuurlijk tijdens een groot migratietraject zoals we dat recent hebben uitgevoerd. Ik heb wel gemerkt dat virtualiseren duidelijk iets anders is dan even standaard een ouderwetse server in de lucht brengen. Ik ben dan ook blij dat ik voor de Hyper-V omgeving kan terugvallen op externe expertise.”

De naam van de ICT-partner klinkt als een zeer gespecialiseerde CAD-partij. "Zij doen inderdaad veel op dat gebied, maar ze doen hier heel veel meer. Voor dit totale virtualisatieproject hebben we ervoor gekozen om hardware, software en consultancy bij één partij onder te brengen. Daarmee voorkomen we elke mogelijke discussie over wie waarvoor verantwoordelijk is.

Eigenlijk zijn we nog niet klaar. Daar waar bij andere organisaties wellicht gesteld wordt dat een project binnen een maand gereed moet zijn, heb ik gemeend dat het uitgangspunt is dat de continuïteit gewaarborgd moet zijn. Uiteraard heb ik een doel en dat gaan we halen ook. Maar sneller betekent simpelweg ook meer resources inschakelen en zoals gezegd, dat is een kwestie van keuzes maken. CAD & Company weet hoe wij hier werken en is een prima partij voor ons. No-nonsense, korte lijnen en deskundige consultants die breed ondersteunend zijn doordat ze bij meerdere bedrijven over de vloer komen.”

MICROSOFT GENIET DE VOORKEUR
“Op ICT-gebied is Microsoft, buiten de hardware om, de fundering van ons ICT-landschap. We hebben gekozen voor Microsoft omdat het al jaren een betrouwbare en bekende omgeving voor ons is. We hebben nu ook DPM voor de back-up, maar dat is zeker geen traditioneel pakket en nog wel even ‘wennen’. Laten we zeggen dat het anders is dan traditioneel back-uppen, het heeft ons wel wat hoofdbrekens gekost.” Op softwaregebied wordt veelal gebruik gemaakt van de nieuwste versies, “Dat is een voordeel van ons Open Value contract met Software Assurance.”

UITROL
Vorig jaar september is de hardware in huis gehaald en is men successievelijk gaan bouwen. De zeven bestaande servers zijn vervangen door een cluster van drie servers op basis van Microsoft Hyper-V. “Virtualiseren met Microsoft Hyper-V betekent dat we hebben kunnen besparen op de aanschaf van hardware en minder hardware betekent ook automatisch een lagere energierekening. Hyper-V wordt ‘out of the box’ meegeleverd met Windows Server 2008 en is dus eigenlijk gratis. Hyper-V voldoet voor ons ruimschoots, zeker omdat Windows Server 2008 R2 migration ondersteunt.

Voor het beheer maken wij gebruik van System Center (Workgroup Edition). Uiteindelijk hebben we dus beduidend minder hardware hoeven aanschaffen terwijl we een betere performance hebben, de flexibiliteit kennen om extra virtuele servers te installeren en software te testen. Ook de beschikbaarheids-garantie hebben we op deze manier verhoogd.

Langzaam zijn wij de ‘oude’ servers aan het afbouwen, dus nog even en dan draaien alle applicaties op de gevirtualiseerde omgeving, dan is de migratie zo goed als klaar. Al met al zit er meer dan vijf maanden werk in maar dat komt omdat we tegelijk enkele andere grote upgrades hebben uitgevoerd: Exchange Server 2010, SQL Server 2008, Windows Deployment Server 2010 én de uitrol van de 64-bits Windows 7 werkstations. De laatste testen zijn gaande en dan zijn we gereed om de oude omgeving over te nemen. Dan bestaat onze nieuwe omgeving nog uit één back-upserver en twee servers die als cluster draaien met zes virtuele servers.

TOEKOMST
Ik voorzie wel dat we komend jaar een extra fysieke server zullen opnemen voor mogelijk VDI, zodat we nog flexibeler zijn om overal te werken. Kwaliteit staat heel hoog bij ons in het vaandel. Creativiteit moet je op geen enkele manier remmen en dat betekent dat we de mensen optimaal faciliteren. Dat resulteert in verbazend mooie, bijzondere dingen. Dat is de Architekten Cie.

Gerelateerde referenties

 • Achmea Interpolis Achmea kiest voor Microsoft platform om gebruikers, ontwikkelaars en beheerders effectiever en efficiënter samen te laten werken
  Lees verder »

 • VAN Verenigde Assurantiebedrijven Nederland Nieuwe, vereenvoudigde ICT-omgeving als tussenstap op weg naar de cloud
  Lees verder »

 • Yokogawa bouwt private cloud op basis van Windows Server 2012
  Lees verder »