HMSHost Schiphol Airport . HMSHost Schiphol Airport vereenvoudigt serveromgeving met Hyper-V

"Virtualiseren met Microsoft Hyper-V maakt het leven weer wat makkelijker.”

Kenmerken

Bedrijf:
HMSHost Schiphol Airport
Bedrijfsgrootte:
101-250 medewerkers
Partner:
Icento
Branche:
Retail
Producten:
System Center Operations Manager
Windows Server (Hyper-V)
Thema's:
IT-infrastructuur
Virtualisatie
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • eenvoudiger IT-omgeving

 • centraliseren van IT-omgeving

 • minder servers

 • stabiliteit, geen down-time

Voordelen

 • minder omkijken naar IT

 • meer stabiliteit, betere monitoring

 • van 32 naar 8 servers

 • snellere back-up procedures

 • ruimte voor verdere groei

SITUATIE
Schiphol is voor HMSHost in Europa de grootste 'hub', daarnaast is HMSHost ook gastheer op onder meer de luchthavens van Cork, Dublin, Stockholm, Kopenhagen en Cairo. Op elke luchthaven draaide het kassasysteem op een eigen server die allemaal vervangen zijn of worden door een centraal systeem dat tegenwoordig in Frankfurt wordt gehost. De buitenlandlocaties kunnen meestal remote ondersteund worden, ook omdat ter plaatse goede afspraken zijn gemaakt met lokale leveranciers.

Maar toch ontkomt men er niet aan om af en toe on site support te verlenen. “Dat is niet praktisch, het is tijdrovend om in te vliegen, maar kon tot voor kort niet op een andere manier worden opgelost,” aldus Erik Wouterson, Manager IT EMEA bij HMSHost. “Op alle luchthavens hebben we lokaal eigen Windows servers, uiteraard wel allemaal in één domein maar toch behoorlijk bewerkelijk. De hardware in de hoofddatacenters hier op Schiphol was aan vervanging toe en toen zijn we aan virtualiseren gaan denken. Nieuwe technologie brengt alles in een stroomversnelling.”

UITDAGING
HMSHost exploiteert koffieconcepten, à la carte restaurants, bars, foodcourts en zelfs een hotel. Een aantal van de verkooppunten op Schiphol is een 'branded concept' zoals Sbarro Pasta & Pizza, Délifrance, Burger King, Segafredo en Starbucks. Daarnaast zijn er eigen ontwikkelde branded concepten zoals GrabandFly, Hot Wox en Rotisserie. Erik Wouterson: “Wij maken het onze gasten - passagiers, afhalers, wegbrengers, dagjesmensen, luchthavenmedewerkers – naar de zin, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening is het achter de schermen in goede banen leiden van alle kassatransacties. Uitval kunnen wij ons niet permitteren.”
Dennis Hoogreef, Director IT & Facilities EMEA bij HMSHost, valt zijn collega bij: “Bij alles wat wij doen, past een strakke planning. Op luchthavens zijn vierkante meters kostbaar en schaars en dat betekent dat we voor alle horecagelegenheden minimale opslagruimte kennen. Dan moet je goede afspraken maken met betrouwbare leveranciers voor de dagelijkse bevoorrading. Dat vraagt ook om partners met kennis van zaken die onze business begrijpen.”

Erik Wouterson licht toe: “Dat geldt ook op ICT-vlak. Wij maken gebruik van specialistische partners als het gaat om advies en implementatie van Microsoft producten (Icento), advies en aanschaf van hardware (ISSUE Information Technology) en ons applicatiebeheer en -ontwikkeling (Cegeka). De beide Rotterdamse bedrijven Icento en ISSUE Information Technology werken als partners samen op het gebied van infrastructuuroplossingen.

OPLOSSING
Mede door de praktijkervaring van Icento met Hyper-V is er gekozen om een pilot te starten met Microsoft Hyper-V. ISSUE Information Technology heeft benchmarktests uitgevoerd om tot een juiste dimensionering van de hardware te komen. "Het was tijdens dit project goed schakelen met Alex Hendrikse van Icento en Ed Henzel van ISSUE door hun pragmatische en resultaatgerichte aanpak,” aldus Erik Wouterson.

HMSHost koos voor Hyper-V, waarom niet voor VMWare? Erik Wouterson: “Ik had zo het idee dat in Hyper-V alles zat wat ik wenste. Wij werken al met de Windows Server Enterprise versie en hier wordt al geclusterd. Virtualisatie moest kunnen met de standaardoplossing van Microsoft dus VMware was niet aan de orde. Dat voegde in onze situatie niets toe en zou ook nog eens extra geld kosten.

Toegegeven, wij zijn wel een Microsoft-tenzij-bolwerk. We hebben twee weken intensief getest en daarna was het gewoon een kwestie van de fysieke server ‘overpompen’ naar de virtuele omgeving. We hebben hier alle Microsoft 2003 servers gefaseerd één op één overgezet op het nieuwe cluster. Elke server heeft zijn oude naam behouden en voor de mensen hier lijkt er ook niets veranderd. Onder de kap is het allemaal heel vernuftig, maar dat wat de mensen zien is o zo simpel en dat is goed, want je moet het niet onnodig moeilijk maken."

UITROL
Het was risicoloos migreren. Erik Wouterson: "Mocht het mis gaan, dan konden we terug naar de oude omgeving. Bij één server hadden we even wat problemen, er was een 'third party tool' nodig om hem draaiend te krijgen, dus die hebben we een dag later dan gepland omgezet. We hebben al het oude nog een week in de lucht gehouden om eventueel op terug te vallen, maar dat was achteraf bezien niet nodig. Na een uitgebreide voorbereiding hadden we uiteindelijk in twee weken tijd alles overgezet.”

Er is veel gecombineerd gedaan, legt Erik Wouterson uit. “We waren nu toch bezig dus hebben ook gelijk het netwerk grondig aangepakt. Alle datapaden zijn nu gescheiden (iSCSI-paden gescheiden van het clientverkeer), alles omwille van veiligheid, redundantie en performance. Voor het opbouwen, testen en migreren hebben we alles bij elkaar 300 uur aan externe uren en kennis bij Icento ingekocht."

VOORDELEN
De omgeving was al stabiel en is nu nog stabieler. Erik Wouterson: "We hadden hier op Schiphol zo’n dertig fysieke servers draaien, nu nog maar acht. Bovendien hadden we al ruimte gereserveerd voor virtual desktops. De primaire en secundaire serveromgevingen staan verdeeld over twee locaties op Schiphol, een derde - voor de storage en back-up - staat extern.

We hebben hier in Amsterdam alle Windows 2003 servers in één klap gevirtualiseerd met het achterliggende idee dat we op korte termijn ook alle desktops willen virtualiseren. En alle servers op de overige luchthavens kunnen we successievelijk uitfaseren. Dat is winst, met name op het vlak van beheer: controles, back-up's en het hele PC-stuk waar je geen omkijken meer naar hebt. De IT onderhouden we met vijf man en door te virtualiseren kunnen we als organisatie verder groeien zonder dat we in menskracht hoeven te groeien.”

HMSHost heeft System Center Operations Manager aangeschaft om de gehele omgeving eenvoudig te kunnen beheren. “Bewaking, alerts over CPU-belasting, proactief actie kunnen ondernemen, we hebben nu een betere controle en inzicht in gedrag terwijl het ons minder tijd kost,” aldus Erik Wouterson. Binnenkort start de Virtual Desktop Infrastructure (VDI)-pilot met Microsoft Windows 7 in combinatie met Citrix XenDesktop - de centralisatie en bandbreedte besparende oplossing van Microsoft en Citrix - om de wereldwijde netwerkclients te bedienen.

TOEKOMST
“Momenteel wordt de data nog gerepliceerd naar Schiphol. Het zijn overigens niet alleen de servers die we lokaal moeten ondersteunen, maar ook de infrastructuur, de noodstroomvoorzieningen, de airco’s et cetera. Dat valt allemaal weg, straks staat alles hier en zodra we ook de desktops gevirtualiseerd hebben wordt het beheer nog eenvoudiger. Zo wordt het leven steeds weer wat makkelijker. Wij hebben als vanzelfsprekend ons wide area netwerk hierop aangepast gezien de nog grotere afhankelijkheid hiervan. Wij zijn klaar voor groei en gaan in volle vaart verder.”

Gerelateerde referenties

 • ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente verhoogt klanttevredenheid met gevirtualiseerde serveromgeving
  Lees verder »

 • ING Bank verlaagt de kosten en verbetert IT Agility met Private Cloud en Server Upgrade
  Lees verder »

 • Baanbrekende private cloud voor Unilever met Hyper-V en System Center
  Lees verder »

 • System Center Configuration Manager Voor het uitgebreid beoordelen, implementeren en bijwerken van uw servers, clients en apparaten.

  Meer informatie »

 • Airfrance KLM over System Center »

 • HMSHost Schiphol Airport HMSHost Schiphol Airport vereenvoudigt serveromgeving met Hyper-V

  Lees verder »