OmniCard . OmniCard kiest bewust voor virtualiseren met Hyper-V om iedere klant een betrouwbare eigen server te bieden

“Ik had ervaring met VMware, maar Hyper-V bleek beduidend voordeliger. De Computerwacht doet álles met Hyper-V en ik begrijp nu waarom..”

Eisen

 • maximaal betrouwbare serveromgeving
   
 • minimum aan hardware en onderhoud

Voordelen

 • zekerheidsgarantie voor de klant
   
 • minder onderhoud
   
 • meer slagkracht
   
 • lagere kosten, goedkoper dan VMware

De hoofdvestiging van Chipkaartproducent OmniCard BV uit Alphen aan den Rijn telt veertien medewerkers. Veertien man en toch virtualiseren? Ed Dijkers (commercieel directeur) en Henk van der Boom (algemeen directeur) hebben daar een logische verklaring voor.

SITUATIE
“Juist virtualiseren!” reageert Henk van der Boom. “Wij leveren totaaloplossingen aan onze klanten op het gebied van chipkaarttechnologie en vanuit onze historie komt bij ons betrouwbaarheid op de eerste plaats. Een veilig beheer van gegevens, duidelijke afspraken en een goede begeleiding en service. Een voorbeeld: voor een grote hogeschool verzorgen wij hier in Alphen aan den Rijn de hosting, met de zekerheidsgarantie voor de klant dat al zijn transacties en data op een eigen server worden afgehandeld. Een eigen server dus, gescheiden van onze andere (klant)systemen."

Omdat OmniCard de laatste jaren flink is gegroeid, groeide ook het aantal servers voor haar klanten mee. Henk van der Boom: "Voor elke klant moesten we een fysieke server aanschaffen, installeren, onderhouden en allerhande kostbare voorzieningen treffen om zo'n server in de lucht te houden. Dat moest anders."

UITDAGING
OmniCard maakte tot voor een aantal jaren deel uit van KPN. Ed Dijkers en Henk van der Boom waren destijds initiatiefnemers tijdens de ontwikkeling van de chipkaart. Daarmee heeft OmniCard een enorme ervaring opgedaan en daarop bouwt het bedrijf nu nog altijd verder. Het kaartmanagementsysteem staat op eenzame hoogte en - gebruikmakend van de allernieuwste technologie – er is heel veel aandacht en ruimte voor R&D. Henk van der Boom: "OmniCard is een technisch gedreven organisatie met een heldere klantfocus. De wens van de klant wordt verwerkt in 'custom made' producten van uitzonderlijke kwaliteit.
Het gaat daarbij niet alleen om de multifunctionele kaart met de gewenste intelligentie   contactloze toegangscontrole, betaalmogelijkheden, registratie etc. - maar ook alles daaromheen, van printers en kaartlezers tot en met de achterliggende systemen, waaronder de servers."

Om te voorkomen dat het aantal fysieke servers en het bijbehorende onderhoud de komende jaren verder zou toenemen was OmniCard toe aan een stap richting virtualisatie. Henk van der Boom: "Jaarlijks produceren en ondersteunen we vele honderdduizenden persoonlijke chipkaarten, daar hebben we een betrouwbare serveromgeving voor nodig om dat te ondersteunen."

OPLOSSING
“Wij attenderen onze relaties steeds vaker op de mogelijkheden van virtualisatie,” reageert Eric Carree, directeur van De Computerwacht, de IT-partner die vanaf het eerste uur bij OmniCard over de vloer komt voor de automatisering. Hij vervolgt: “De geringe omvang van OmniCard – een bedrijf met 12 medewerkers -  maakt dat je misschien eerder aan een Microsoft Small Business Server oplossing annex SQL Server zou denken. Henk van der Boom had echter al wat geëxperimenteerd met VMware op een notebook en zag de mogelijkheden. Toen zijn we verder gaan praten wat er allemaal nog meer mogelijk is wanneer je de complete serveromgeving virtualiseert. Er moést hier iets gebeuren."

De zes fysieke servers varieerden in leeftijd van twee tot acht jaar. Eric Carree: "We hadden een één op één vervanging van de verouderde systemen in gang kunnen zetten, maar we hebben er een totaalproject van gemaakt.”

Henk van der Boom: “Er is een ruwe begroting gemaakt, de voordelen van virtualiseren met Microsoft Hyper-V zijn aangetoond en er is realistisch en open naar de toekomst toe een voorstel uitgewerkt. Toen hebben we knopen doorgehakt en daarna is het snel gegaan."

UITROL
Alles bij elkaar zijn de specialisten van De Computerwacht circa drie weken bezig geweest. Henk van der Boom: "Hun werkzaamheden betroffen niet alleen de virtualisatie van de zes servers, er moest ook een dataopslagomgeving gebouwd worden. Verder moesten de servers gemigreerd worden van Windows Server 2003 naar 2008. Dat alles moest getest worden terwijl de productie doordraaide, want de business ging natuurlijk ook gewoon door.

Stuk voor stuk zijn we de servers over gaan zetten. Dat is het mooie van Hyper-V, dat je gefaseerd kunt migreren. Ik had ervaring met VMware, maar Hyper-V bleek beduidend voordeliger. De Computerwacht doet álles met Hyper-V en ik begrijp nu waarom.”

VOORDELEN

In plaats van zes oude servers heeft OmniCard nu nog maar twee nieuwe hostservers draaien, met daarop acht virtuele servers en een NAS (Network Attached Storage). Om de praktijk van de gevirtualiseerde omgeving te omschrijven haalt Henk van der Boom weer het voorbeeld aan van de hogeschool: "Vroeger zouden we voor deze klant een extra server aanschaffen, nu maken we een virtuele server aan en kunnen we aan de slag. Dat vergroot onze slagkracht.”

Eric Carree benadrukt de stabiliteit van de gevirtualiseerde omgeving, ook bij uitval: "Toen we twee jaar geleden startten was de 'fail-over' functionaliteit nog niet voorhanden en moesten we bij uitval handmatig de virtuele omgeving overzetten naar de andere server. Gelukkig hebben we dat niet bij de hand gehad en nu met Microsoft Windows Server 2008 R2 hoeft dat ook niet meer. In deze versie is de 'fail-over' optimaal in te regelen. Zo hebben we vorig jaar de servers met extra geheugen uitgebreid, want ze moeten natuurlijk wel in staat zijn om de complete andere server met alle virtuele servers over te nemen. Ook hebben we de domain controller ‘eruit gehaald’ zodat de opgeslagen data – de storage - altijd benaderbaar is."
Henk van der Boom: "We zijn nu flexibeler dan ooit doordat we eenvoudiger kunnen testen, veel verschillende servers naast elkaar kunnen draaien en ook klanten een eigen server kunnen toewijzen.”

OVER DE PARTNER

OmniCard doet zelf het beheer van de desktops. Henk van der Boom: “De server- en storagekant en de complete infrastructuur wordt beheerd door De Computerwacht. Wij hebben al tien jaar goede ervaringen met De ComputerWacht, dus is er een zekere vorm van vertrouwen ontstaan.
Voor ons doen was de servermigratie een groot project en dat hebben we ook bewust niet uit elkaar getrokken. Alles in één hand is wel zo duidelijk, het voorkomt discussie over waar de verantwoordelijkheid ligt. De Computerwacht is een kennispartner die qua ideeën en werkwijze helemaal bij ons past, zo opereren wij ook naar onze klanten toe.” Eric Carree: “Wij verzorgen het beheer op afstand. Op gezette tijden komen we op locatie voor vaste werkzaamheden zoals updates, back-up terugzetten en dat soort dingen. Persoonlijk contact blijft belangrijk.”

TOT SLOT
Henk van der Boom: “Virtualiseren is even wennen. Voorheen stond er een hele batterij aan servers en dat beeld alleen al gaf je het vertrouwen dat er iets robuusts stond. Nu staan er in het datacenter beduidend minder apparaten, minder UPS’en en dergelijke, terwijl het geheel toch krachtiger en betrouwbaarder is dan wat we ooit gehad hebben. Je ziet minder, je krijgt meer. Hyper-V is eigenlijk net als onze kaarten, je hebt een op het oog simpel stukje plastic, maar er zit heel veel intelligentie in!"

Gerelateerde referenties

 • Gemeente 's-Hertogenbosch Gemeente ’s-Hertogenbosch wijzigt koers ‘van Novell naar Microsoft’
  Lees verder »

 • Oasen maximaliseert prestaties van haar gevirtualiseerde serveromgeving met 800%
  Lees verder »

 • Achmea Interpolis Achmea kiest voor Microsoft platform om gebruikers, ontwikkelaars en beheerders effectiever en efficiënter samen te laten werken
  Lees verder »