Recreatiecentra Nederland . Recreatiecentra Nederland kiest met Hyper-V voor milieubewuste en duurzame ICT-omgeving

“Elke nieuwe applicatie betekende weer een nieuwe 'pizzadoos', dus ook meer energieverbruik en meer warmteontwikkeling, terwijl dat niet nodig is!"

Eisen

 • continuïteit
   
 • energiebesparing
   
 • duurzaamheid
   
 • respect voor milieu

Voordelen

 • robuuster en flexibeler ICT-omgeving
   
 • beter beheerbaar, minder hardware
   
 • betere prestaties
   
 • lagere kosten
   
 • minimale voetafdruk in milieu

RCN zocht een oplossing om voor haar hoofdkantoor en haar 17 parken een robuuste ICT-omgeving neer te zetten, die bestand is tegen uitvallende communicatielijnen en gemakkelijk en op afstand te beheren is. Behalve continuïteit spelen ook duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijke rol in het zoekproces. Een zoekproces, dat uitkwam bij Microsoft technologie. RCN: "Virtualiseren met Hyper-V past bij ons groene beleid!"

SITUATIE
"RCN is zeg maar een 'gemengd bedrijf' in de recreatieve verblijfsector. Niet alleen kampeerplaatsen of alleen bungalows, wij doen allebei en die gezonde spreiding maakt dat je de mensen langer aan je kunt binden," aldus Alex Houtsma, controller én ICT-verantwoordelijk bij Recreatiecentra Nederland (RCN). "Daarom ook zijn we, luisterend naar de wensen van de mensen, jaren geleden de grens overgegaan. Zodat we voor onze gasten in binnen- en buitenland op de mooiste plekken een heel divers aanbod hebben met een constante kwaliteit.”

De internationale verbindingen blijken de meest onzekere factor in het WAN, dat de diverse locaties met het hoofdkantoor in Maarn verbindt. "De infrastructuur in Frankrijk is bijvoorbeeld niet te vergelijken met de onze. Zeker op de mooiere plekjes zie je daar nog volop houten telefoonmasten. Een omgevallen boom kan zo maar het hele telefoon- en dataverkeer platleggen!
Als we geen of een gebrekkige verbinding hebben, moet alles toch gewoon doordraaien. Dat moet, want stel je voor dat we op een wisseldag in het hoogseizoen een dag uit de lucht zijn. Dan loopt de hele boel in het honderd."

UITDAGING
Duurzaamheid en milieu staan bij RCN hoog in het vaandel. Alex Houtsma: "RCN moet het hebben van de natuur en dat betekent dat we vinden dat we op dat terrein een voorbeeldfunctie hebben." Hij geeft een voorbeeld: "Vaak vragen applicaties hoegenaamd geen processorkracht, maar toch zetten we voor elk proces een hele server neer om het te ondersteunen. Dat is zonde van de machine en zonde van de energieverspilling, want het stroomverbruik neemt jaar op jaar toe en vanwege de warmteontwikkeling moeten we ook weer meer koelen. De besparing op de energierekening zal het verschil niet maken tussen winst of verlies, maar alle beetjes helpen, ook om het milieu te sparen. Voor ons een reden om de ICT-omgeving twee jaar geleden te virtualiseren met behulp van Microsoft Hyper-V."

OPLOSSING
Yuri Floris is Manager Projecten bij Knoworries, de ICT-partner die RCN bij het virtualisatieproject heeft begeleid: “We hebben op het hoofdkantoor, gebruikmakend van Hyper-V, het aantal machines meer dan gehalveerd. Er draaien nu 59 virtuele servers op 29 fysieke machines. Alleen als nieuwe applicaties om zeer veel serverkracht vragen, plaatsen we er nog een fysieke server bij, anders maken we een virtuele server aan op een van de bestaande machines. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de aanwezige processorkracht. De servers springen elkaar bij in geval van een storing of wanneer extra power gewenst is."

Ook op de zeventien parken zijn de servers gevirtualiseerd. Alex Houtsma: "Omdat er nu vier servers per host draaien hoeven we minder hardware te beheren." Om het beheer grotendeels op afstand te kunnen regelen implementeerde Knoworries onder andere System Center Operation Manager (SCOM) en System Center Virtual Machine Manager 2008 (SCVMM).

Op de buitenlandse locaties draaien 'read only domain controllers' met Windows Server 2008 R2. Alex Houtsma: “Dat werkt veilig omdat er niets kan worden gewijzigd. Bovendien is dit een efficiënte oplossing, omdat je een kleinere Active Directory database op locatie hebt en er minder gerepliceerd hoeft te worden met het hoofdkantoor. En dat betekent weer dat er minder bandbreedte benodigd is, wat in landen als Frankrijk een plus is."

VOORDELEN
Alex Houtsma noemt een hele lijst voordelen: “Meer capaciteit met minder fysieke servers, een grotere betrouwbaarheid en meer flexibiliteit. Het is nu bijvoorbeeld heel eenvoudig om een nieuwe applicatie of versie te testen op bestaande machines door daar tijdelijk wat ruimte vrij te maken. Dat is het mooie van deze virtualisatieomgeving, de ruimte zit in de hardware. Dat was vroeger ook zo, maar nu kun je die ruimte ook écht gebruiken. Het geheel is robuuster, beter beheerbaar én sneller tegen minder kosten.”

Zowel centraal als decentraal is volledig ingezet en gestandaardiseerd op Microsoft technologie. Alex Houtsma: "Standaardiseren en centraliseren, met datareplicatie en synchronisatie van de locaties werkt prima. Het komt de continuïteit ten goede en levert een besparing op aan de beheerkant en daarom hebben we dat zover mogelijk doorgevoerd. Hier in Maarn op het hoofdkantoor zijn de reserverings- en kassasystemen en dergelijke aan elkaar geknoopt, maar we kunnen dus ook lokaal werken. Dat geldt ook voor onze locaties. Als de infrastructuur ons een keer in de steek laat, merken onze gasten daar niets van. Zodra de verbinding weer tot stand komt, synchroniseren we de systemen. Dat werkt feilloos met deze opzet van het netwerkontwerp.

Dat de servers hun rekenkracht verdelen zodra extra rekenkracht gewenst is, is volgens Alex Houtsma een belangrijk voordeel: "Hoorde je vroeger mensen klagen tijdens een zware query in het reserveringssysteem, nu wordt de vrij beschikbare capaciteit automatisch bijgeschakeld. Dat verschil merk je direct."
De vernieuwde omgeving is geheel gebaseerd op standaarden en daardoor lukt het om de eerste- en tweedelijns support te verzorgen met slechts 3,5 FTE. Alex Houtsma: "Als het even kan doen we het beheer op afstand met SCOM en SCVMM. Onder het beheer valt onder meer specifieke branchesoftware, zoals een slagboomapplicatie en een programma dat de temperatuur regelt in de bungalows. Verder werken we hier met Microsoft Office Professional Plus 2007, Exchange Server 2007 Standard en SQL Server 2008. Allemaal bewezen technologie, zaken waar we zelf de kennis van in huis hebben. En als het echt specialistisch wordt vallen we terug op Knoworries!"

Gerelateerde referenties

 • Lumotech. Betrouwbaar, snel en flexibel samenwerken met alle locaties in het buitenland
  Lees verder »

 • Yokogawa bouwt private cloud op basis van Windows Server 2012
  Lees verder »

 • GGz Breburg ontwikkelt proactief IT-beheer met behulp van SCOM 2012
  Lees verder »