Skon kinderopvang . Skon bedient meer dan 200 kinderdagverblijven via geheel gevirtualiseerde, centraal beheerde serveromgeving

“Als we alles wat we nu doen hadden moeten draaien op aparte servers dan was het hier een wildgroei aan ijzer geworden.”

Kenmerken

Bedrijf:
Skon kinderopvang
Bedrijfsgrootte:
1001-5000 medewerkers
Partner:
Adfocom
Branche:
Gezondheidszorg
Product:
Windows Server (Hyper-V)
Thema:
IT-infrastructuur
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • IT is geen core-business

 • maximale stabiliteit en flexibiliteit

 • uitwijkmogelijkheden

 • voorbereiding op Het Nieuwe Werken

Voordelen

 • snelle realisatie

 • eenvoudig beheer

 • flexibele ICT-omgeving

 • redundantie zonder hoge kosten

ICT-manager Tat Choi begon in 1999 op de administratie bij Skon kinder-opvang. Een ICT-afdeling was er toen nog niet. Maar de organisatie groeide hard en de ICT groeide mee. Tat Choi: "Fysiek alles redundant uitvoeren kost een vermogen, virtueel valt het mee."

SITUATIE
Tat Choi: “We zitten door het hele land, inmiddels hebben we ruim 3.000 medewerkers en meer dan tweehonderd vestigingen en het eind is nog lang niet in zicht. Om de groei in goede banen te leiden zijn we jaren geleden processen gaan automatiseren. Vandaag de dag kun je niet meer zonder ICT. Die afhankelijkheid wordt steeds groter. Toen we in 2008 ons nieuwe pand in Vianen betrokken, hebben we een compleet nieuwe omgeving opgebouwd op basis van Hyper-V.

We bedienen meer mensen en leveren meer service dan ooit zonder dat we ons ICT-team hebben uitgebreid. We werken nog altijd met vier helpdeskmede-werkers, beheren alles met System Center Essentials en hebben tegenwoordig de handen vrij voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van telefonie e.d. Verder hebben we Wim van der Werf van Adfocom Automatisering als back-up voor de derdelijns support en als sparringpartner.

VIRTUALISEREN MET HYPER-V MAAKT , ALLES VEILIGER DAN OOIT
De ‘corebusiness’ van Skon is kinderopvang, maar het bijbehorende admini-stratieve proces met meer dan 35.000 facturen per maand is ook zeer belangrijk. “En als je niet oppast ook heel tijdrovend. Daarom kijken we consequent naar wat er nog efficiënter kan en hebben we altijd wel optimaliseringsprojecten lopen.”

De omgeving is redundant uitgevoerd, de centrale dataopslag gebeurt op basis van betrouwbare EMC hardware, er is een noodstroomvoorziening en er zijn twee aparte ringen naar buiten, dus ook daar kan men niet verrast worden. Mocht een server vastlopen dan neemt een andere het automatisch over. “Dat is het grote voordeel van een gevirtualiseerde omgeving. Mocht het toch misgaan dan is de hersteltijd teruggebracht van enkele uren naar maximaal een uur omdat de hardware gewoon aanwezig is. Maar we kunnen nóg een stap maken, dus waarschijnlijk is het volgende project de realisatie van een uitwijkomgeving. Dat is haalbaar omdat je met Hyper-V een hardwareonafhankelijke omgeving kunt bouwen.

Er komen nog steeds toepassingen bij en ook software-updates vragen om testcapaciteit. In een gevirtualiseerde omgeving is dat allemaal heel gemakkelijk te regelen. We hebben nu zo’n 65 virtuele machines, waaronder 16 Citrix Servers en een aantal test- en uitwijkservers op tien fysieke servers. Fysiek alles redundant uitvoeren kost een vermogen, virtueel valt het mee."
Als we alles wat we nu doen hadden moeten draaien op aparte servers dan was het hier een wildgroei aan ijzer geworden. Klakkeloos servers bijplaatsen is niet meer van deze tijd, onnodig duur en lastig te beheren zonder enige flexibiliteit.

WAAROM HYPER-V?
"Onze ervaring en die van onze ICT-partner Adfocom is dat Microsoft optimaal samenwerkt met Microsoft en alle functionaliteit biedt die we wensen. Bovendien, de implementatie deden we ten tijde van een groot aantal overnames en de integratie daarvan vroeg veel van onze aandacht. Daarvoor een goede basis neerzetten met VMware zou een hoop tijd gekost hebben en die hadden we simpelweg niet.
Voor Hyper-V was alles in huis en na gebleken geschiktheid hebben we daarop ingezet. Ja, we zijn een Microsoft bolwerk maar we kijken goed rond en komen dan telkens weer uit bij Microsoft. Bovendien was Hyper-V een stuk voordeliger en eenvoudiger qua licensing, het kent dezelfde 'look & feel' en dat werkt wel zo makkelijk voor de aanwezige supportmedewerkers.”

VIRTUAL DESKTOP INFRASTRUCTURE
Eén console waarin je alles kunt beheren. Tat Choi: “Voor servers werkt dit fantastisch en daarom zijn we nu ook met VDI gestart, inspelend op de wens om meerdere soorten devices te ondersteunen zoals iPAD’s. Ook gaan we naar virtuele werkplekken om gebruikers maximaal gemak te bieden. Als de ICT goed geregeld is, kun je de mensen meer toestaan en dat past bij Het Nieuwe Werken. Wij willen beheerbaarheid, gebruikers willen flexibiliteit en die twee zijn met VDI veel beter te combineren. Mensen willen op locatie de volledige functionaliteit alsof ze op het hoofdkantoor zitten. Met de huidige technologische mogelijkheden en veiligheidsvoorzieningen kan dat.”

ICT IS DIENSTBAAR AAN DE MENSEN
"We zijn hier constant bezig de processen te verbeteren. In 2010 hebben we bijvoorbeeld een aantal Xerox MFP’s (Multi Functional Printers) neergezet en onze grote facturenstroom gedigitaliseerd. Dat levert een enorme tijdwinst op en verkleint de kans op fouten.

Ook hebben we een Business Intelligence-oplossing gerealiseerd, gebaseerd op Microsoft SharePoint. Gaandeweg gebruiken we heel gecontroleerd meer en meer van de functionaliteit die standaard in de softwarepakketten zit. Zo maken we stappen en kunnen we het dienstenlevel naar een steeds hoger niveau tillen. Immers, automatisering is bij Skon faciliterend, onze medewerkers zijn onze klanten en met de juiste Microsoft-mix maken wij het onze klanten naar de zin."

Gerelateerde referenties

 • SNS Reaal ondersteunt haar business met platform voor het Nieuwe Werken
  Lees verder »

 • Yokogawa bouwt private cloud op basis van Windows Server 2012
  Lees verder »

 • Baanbrekende private cloud voor Unilever met Hyper-V en System Center
  Lees verder »