Trans Link Systems . OV-chipkaartorganisatie Trans Link Systems virtualiseert haar complete kantoorautomatisering met Microsoft Hyper-V

“Wij vertrouwen op Microsoft-technologie en zoeken daarbij de partners die ons optimaal kunnen ondersteunen en ontzorgen.”

Kenmerken

Bedrijf:
Trans Link Systems
Bedrijfsgrootte:
101-250 medewerkers
Partner:
Dionar
Branche:
Financiële dienstverlening
Product:
Windows Server (Hyper-V)
Thema:
IT-infrastructuur
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • continuïteit en stabiliteit

 • lagere kosten

 • andere ICT-partner

Voordelen

 • klein aantal fysieke servers

 • servers in eigen bedrijf opgesteld

 • dure huurlijnen zijn weggevallen

 • beheer op afstand door andere ICT-partner

 • SLA is completer dan voorheen

Reizen met de OV-chipkaart moet voor de reiziger vooral makkelijk, snel, altijd beschikbaar en - uiteraard - veilig zijn. “Diezelfde criteria zijn van toepassing op onze kantoorautomatisering,” reageert Gerben Nelemans, een van de twee directieleden van TLS en onder andere verantwoordelijk voor de kantoor-automatisering. In drie weken tijd werd de totale kantoorautomatisering vanuit een geoutsourcte omgeving terugggehaald en opnieuw ingericht met Microsoft Hyper-V, Terminal Server en System Center Virtual Machine Manager.

SITUATIE
“Kantoorautomatisering is ondersteunend aan onze core business en dat betekent dat die goed geregeld moet zijn en gewoon altijd moet werken. Toch hebben we voor de kantoorautomatisering geen eigen beheerder in dienst, dat is uitbesteed. Echter, met onze vorige ICT-partner hadden we onze twijfels over de continuïteit van de dienstverlening." Gerben Nelemans: "Het volledige beheer is nu uitbesteed aan Dionar. Dionar heeft onze signalen goed opgepakt en in drie weken alles conform onze eisen en wensen opnieuw ingericht en overgenomen.”

VIRTUALISATIE
Bij TLS was het IT-landschap altijd al goeddeels op Microsoft technologie gestandaardiseerd, maar in 2010 is die standaard nog verder doorgevoerd. “Met Microsoft Hyper-V hebben we een gevirtualiseerde, goed te beheren omgeving gecreëerd waarbij de workload over de diverse servers verdeeld wordt,” licht Tom van Schaik, commercieel directeur van Dionar toe. “Zo kon er bespaard worden op het aantal benodigde servers en konden we toch de betrouwbaarheid naar een hoger level tillen. Ook de snelheid is toegenomen. Dat heeft te maken met een combinatie van factoren, waaronder de geheel vernieuwde infrastructuur.
Verder hebben we in deze upgradeslag ook Citrix vervangen door Microsoft Windows Terminal Server. Voorheen behoorden Citrix en VMware tot de standaardproducten die wij bij onze klanten toepasten, maar op basis van uitgebreide tests en jarenlange ervaring is het tegenwoordig Terminal Server en Hyper-V. Dat zijn welbewuste keuzes. Wij zijn merkonafhankelijk, maar gaan altijd voor bewezen technologie die optimaal samenwerkt en dat is volgens onze technisch specialisten een totaaloplossing gebaseerd op Microsoft-technologie.”

VOORDELEN
De serveromgeving van de kantoorautomatisering bij TLS is in 2010 compleet vernieuwd. Het platform draait op Hyper-V Hosts in combinatie met een aantal Terminal Servers. Er wordt gebruik gemaakt van System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) voor het beheer van de virtuele omgeving. Als back-upoplossing is Microsoft Data Protection Manager (DPM) geïmplementeerd. De servers staan bij TLS in Amersfoort en dus niet extern, zoals dat in de oude situatie het geval was. Dat levert een rechtstreekse en maandelijks terugkerende besparing op: de dure dataverbindingen zijn komen te vervallen en er hoeft geen rackruimte meer te worden gehuurd.

Tom van Schaik: “TLS beschikt zelf over een optimaal geconditioneerde computerruimte die over alle hedendaagse veiligheidsvoorzieningen beschikt. Alles hypermodern, noodzakelijk voor de bedrijfskritische OV-chipkaartomgeving. De servers staan weliswaar in Amersfoort, maar het beheer wordt door ons vanuit Hoofddorp verzorgd.”

Gerben Nelemans is zeer tevreden over de nieuwe SLA: "De SLA is completer dan voorheen en voorziet in netwerkbeheer op afstand, rechtstreekse toegang tot de helpdesk en twee dagen per week support op locatie. Dat bewijst maar weer dat outsourcen niet duur of eng is, als je maar goede afspraken maakt en als partners samen optrekt."

TOEKOMST
In drie weken tijd is alles overgezet. Gerben Nelemans: "Eigenlijk is het nooit helemaal klaar, want er zijn altijd lopende (deel)projecten om verdere verbeterslagen te maken. Zo loopt er momenteel een pilot met Virtual Desktop Infratructure (VDI) in combinatie met Windows 7 Enterprise op de notebooks."
In de serverruimte is alles dubbel uitgevoerd, maar het kan nog veiliger, nog redundanter. “Maar het blijft - met alle respect - een IT-omgeving voor kantoorautomatisering en als we daar een keer een storing hebben, dan is dat lastig, maar niet onoverkomelijk,” verklaart Gerben Nelemans. “Dat geldt uiteraard niet voor de omgeving die voor de OV-chipkaart is neergezet. Daar kunnen we ons geen uitval permitteren, want dan beinvloedt dat onze dienstverlening aan heel veel mensen in Nederland. Daarom hebben we de redundantie en robuustheid hier nog veel verder doorgevoerd, o.a. door de productie- en transactiesystemen over diverse datacenters in het land te verspreiden. Overigens werken we ook hier voor een deel met Microsoft producten: Microsoft Dynamics, een standaardpakket, dat inmiddels net zo goed is als volledig maatwerk.”

Gerelateerde referenties

 • Eshgro In 7 jaar naar het grootste Hyper-V platform van alle service providers in Nederland
  Lees verder »

 • Skon kinderopvang Skon bedient meer dan 200 kinderdagverblijven via geheel gevirtualiseerde, centraal beheerde serveromgeving
  Lees verder »

 • HMSHost Schiphol Airport HMSHost Schiphol Airport vereenvoudigt serveromgeving met Hyper-V
  Lees verder »