ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente . ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente verhoogt klanttevredenheid met gevirtualiseerde serveromgeving

"De Enterprise Agreement maakt dat we altijd de nieuwste softwareversies kunnen gebruiken, we kunnen daardoor altijd vooroplopen!"

Kenmerken

Bedrijf:
ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente
Bedrijfsgrootte:
1001-5000 medewerkers
Partner:
ICT SPIRIT
Branche:
Gezondheidszorg
Product:
Windows Server (Hyper-V)
Thema:
IT-infrastructuur
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • veiligheid en beheergemak

 • maximale oplossing met beperkt budget

 • verbetering van IT-serviceverlening

 • kostenbesparing

Voordelen

 • afscheid van externe hosting en outsourcing

 • einde aan 'brandjes blussen'

 • vereenvoudigd beheer

 • snelle testomgeving voor testen nieuwe software

 • hogere beschikbaarheid

 • hoge klanttevredenheid

Meer dan 60.000 klanten, 2.500 medewerkers, 1.000 vrijwilligers, 500 werkplekken, 63 locaties en toch maar vier man op de ICT-afdeling "Als je de juiste gereedschappen kiest, dan kunnen 4 man dat aan," aldus Peter Meijaard. Microsoft-virtualisatie is een van die gereedschappen. De zorginstelling kon daarmee afscheid nemen van kostbare 'outsourcing' en doet nu alles in huis. Tot volle tevredenheid van de ICT'ers én alle andere medewerkers.

SITUATIE
“Betrokkenheid en hoogwaardige kwaliteit staan bij ons centraal,” aldus Peter Meijaard, “dat ondersteunen wij vanuit onze afdeling met een stabiele en zeer gebruikersvriendelijke ICT-omgeving.” Peter Meijaard is sinds drie jaar teammanager ICT-beheer en gekomen om de ICT te organiseren. “Men was hier niet verwend. ICT was 'geoutsourced' en dat kan goed werken, maar wij groeiden harder dan de ICT-partner aankon. Ik heb de Raad van Bestuur weten te overtuigen dat we een eigen ICT-afdeling moesten opzetten. Een hogere graad van dienstverlening tegen minder kosten, dat was een uitdaging, maar er waren rekensommetjes die in ons voordeel werkten."

Hij geeft een voorbeeld: "We liepen hier volledig uit de pas met de software-licenties. Dat had blijkbaar geen prioriteit gehad bij de vorige automatiserings-partner. Nadat ik alles had geïnventariseerd konden we voor een vermogen softwarelicenties aanschaffen of een Enterprise Agreement afsluiten. Ik heb gekozen voor het laatste, dat maakt dat we jaarlijks precies weten wat we nodig hebben, volledig compliant zijn en altijd de mogelijkheid hebben om de nieuwste technologie te gebruiken.”

UITDAGING
Voor Peter Meijaard geldt dat ICT dienstbaar moet zijn aan de mensen. “Hoe het werkt interesseert onze medewerkers in het veld eigenlijk niet, die willen op een goede en efficiënte wijze hun werk kunnen doen. Voorheen werden hier brandjes geblust, wij proberen te voorkomen dat er brand ontstaat."

Een belangrijke stap in dat proces betrof het terugbrengen van het grote aantal servers. Peter Meijaard: "Onze missie is het om passende zorg te leveren, niet om een eigen datacenter te hebben. Door servers te virtualiseren beperk je de vervangingskosten: één Hyper-V host vervangt zo’n dertig fysieke servers en dat is duidelijk eenvoudiger te beheren."

Een dergelijke upgrade kost geld. "Omdat we een beperkt budget hebben moeten we dat optimaal besteden. Twee jaar geleden hebben we de eerste twee Hyper-V hosts zelf geïnstalleerd. Dat ging betrekkelijk eenvoudig en daarop zijn we verder gaan bouwen." Mede daarvoor wendde de zorginstelling zich vorig jaar tot een andere ICT-partner.

PARTNER
Vincent Grote Beverborg is sinds enkele jaren technisch applicatiebeheerder bij de zorginstelling: "We hebben tien partijen geëvalueerd en zijn uiteindelijk bij ICT-Spirit uitgekomen. ICT Spirit is een mooi bedrijf dat zich enorm heeft ontwikkeld met de voor ons passende specialisaties op het gebied van opslag, virtualisatie, back-up en beveiliging. Ze zitten lekker dichtbij, spreken letterlijk en figuurlijk onze taal en het gevoel is gewoon goed. Zij leveren ons extra deskundigheid, zeker bij bepaalde projecten waar je behoefte hebt aan een kennispartner. De supportdesk en eerstelijnsondersteuning liggen ook bij hen.”
Eric Ruumpol, vanuit ICT Spirit verantwoordelijk voor ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente, vult aan: “Wij putten uit een vaste ploeg van mensen. Steeds dezelfde gezichten, dat wérkt in de zorgsector want dat zijn bij uitstek gevoelsmensen. We vullen elkaar goed aan, het is prettig schakelen en echt een kwestie van samen optrekken.”

OPLOSSING
Peter Meijaard: “Toen wij begonnen was VMware min of meer gemeengoed, maar wij zijn hier in het oosten redelijk eigenwijs. ICT Spirit levert overigens zowel VMware als Microsoft Hyper-V, maar VMware biedt niets meer dan Hyper-V. Bovendien kost het ons niets extra, want Hyper-V zit in onze licentie van Windows Server 2008 inbegrepen." De kostenfactor blijkt niet de enige reden om voor de Microsoft-oplossing te kiezen: "Als de business andere technologie verlangt dan staan we daarvoor open, anders is het gewoon Microsoft. Een kwestie van testen en als het voldoet dan gaan we ervoor."

VOORDELEN
Met vier man, aangevuld met twee specialisten van ICT Spirit, wordt de totale omgeving voortaan ondersteund. Het serverpark is geüpgraded en staat nu in Almelo in een goed beveiligde serverruimte compleet met airco en blusinstallatie. Peter Meijaard: "Alles staat centraal en dat maakt het geheel beheerbaar, maar er zijn bijvoorbeeld ook 63 buitenposten die beheerd moeten worden. Door gebruik te maken van de nieuwste tools en technologie lukt het om met ons ingespeelde team te voldoen aan alle SLA’s en zelfs keer op keer de lat hoger te leggen. De Enterprise Agreement maakt dat we ook altijd de nieuwste softwareversies kunnen gebruiken en dat is best bijzonder voor een zorginstelling.”

Hij noemt nog enkele voordelen van de gevirtualiseerde serveromgeving: "De back-up en het beheer zijn versimpeld. De back-up's maken we tegenwoordig met behulp van Microsoft Data Protection Manager, we hebben de System Center Suite voor het beheer en monitoring (Operations Manager) en Configuration Manager voor het verzorgen van centrale updates en het bijhouden van servers en de compliancy check."
Peter Meijaard prijst de flexibiliteit: "Een testomgeving bouwen is bijvoorbeeld een fluitje van een cent en vergt geen extra investering in hardware. Dat is voor ons heel belangrijk omdat we vanuit de fusiesituatie nog veel ‘vreemde’ software in gebruik hebben. Even snel testen en draaien maar. En als die software niet meer nodig is, dan verwijderen we die met hetzelfde gemak.
De moderne centrale storage en de virtualisatie met Hyper-V verhoogt de beschikbaarheid. We hebben hier een datacenterlicentie en die houdt in dat we afrekenen per CPU. We kunnen dus onbeperkt virtuele servers toevoegen."

Grotendeels heeft de zorginstelling alle kennis in eigen huis, aangevuld door de twee externen van ICT Spirit. Vincent Grote Beverborg waardeert deze team-samenstelling: “Daarmee ben je minder afhankelijk en heb je toch ook een sparringpartner en voldoende power om alles in goede banen te leiden.”

TOT SLOT
Peter Meijaard: "We leveren tegenwoordig 24 uur per dag en zeven dagen per week support en de klanttevredenheid is beduidend hoger dan ten tijde van de outsourcing. En dat doen we met een team van slechts vier plus twee mensen. Dat lukt door het maken van de juiste keuzes, zoals de keuze voor het Microsoft platform. Onze Enterprise Agreement nodigt uit om voorop te lopen, wat niet gebruikelijk is in de zorg, maar het helpt ons vooruit. Zo werkten wij als een van de eersten met Windows Server 2008 R2. Als iets goed werkt, dan willen we het ook graag omarmen en van de voordelen genieten!”

Gerelateerde referenties

 • Microsoft System Center ondersteunt North Sea Group om te groeien in dynamische en grillige oliemarkt
  Lees verder »

 • Respect Zorggroep Scheveningen Beheerders én gebruikers van Respect Zorggroep Scheveningen ervaren de voordelen van servervirtualisatie én applicatievirtualisatie
  Lees verder »

 • Trans Link Systems OV-chipkaartorganisatie Trans Link Systems virtualiseert haar complete kantoorautomatisering met Microsoft Hyper-V
  Lees verder »