Airfrance KLM . KLM implementeert private cloud

Een traject wat vroeger zes weken duurde, doorlopen we nu binnen een dag.

Kenmerken

Bedrijf:
Airfrance KLM
Bedrijfsgrootte:
10000+ medewerkers
Partner:
inovativ
Branche:
Transport & distributie
Product:
System Center
Thema's:
Beheer
Cloud computing
Virtualisatie
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • inspelen op de wens van de business
   
 • flexibeler in beheer
   
 • datawarehouse mag niet over grens

Voordelen

 • uitroltraject van zes weken naar één dag teruggebracht
   
 • geen hardware nodig
   
 • geen installatie nodig

KLM had al een volwassen IT-omgeving, die op Linux na volledig was gevirtualiseerd. De implementatie van een private cloud is de volgende stap in het groeimodel. “We hebben gekozen voor de technologie van Microsoft omdat die ons in staat stelt om meerdere OS-sen in één cloud onder te brengen. Zo blijven we maximaal flexibel.” Een gesprek met Timor Slamet en Irma van der Kroef.
In de zomer van 2011 vatte Timor Slamet het plan op om stap voor stap de ICT van KLM onder te brengen in een private cloud. Slamet is als technical director bij KLM IT Operations verantwoordelijk voor de architectuur en engineering van de IT-infrastructuur.

De aanleiding voor het cloudproject is de steeds sneller veranderende wens van de business. “De dynamiek wordt steeds groter, de business wil nieuwe applicaties steeds sneller ter beschikking hebben, en die applicaties worden ook veel vaker dan vroeger aangepast en veranderd. We hebben gewoon de tijd niet om steeds voor iedere nieuwe applicatie een dedicated omgeving op te zetten. Het idee is: als we applicatieontwikkelaars in staat stellen om volledig geautomatiseerd via self service snel en eenvoudig een ontwikkel- en testomgeving en vervolgens ook een productieomgeving op te zetten, dan kunnen we de time-to-market van nieuwe applicaties aanzienlijk verkorten. Bovendien besparen we daarmee manuren. De gewonnen tijd kunnen we goed gebruiken om meer bezig te zijn met innovatie.”

Private cloud
KLM koos de afdeling Wintel Engineering als trekker van de pilot. Manager Irma van der Kroef: “Mijn club is verantwoordelijk voor de volledige non-KA Microsoft-omgeving van KLM. Deze is al gevirtualiseerd en we hebben alle processen buitengewoon goed op orde. Dan is de stap naar een private cloud niet meer zo’n grote.”

KLM heeft naast een volledige private omgeving ook een hybride en een volledige public cloud overwogen. Hoewel ze in hun groeipad er rekening mee houden dat er op termijn onderdelen in de public cloud zullen worden ondergebracht, vonden Slamet en Van der Kroef die stap in de huidige markt een brug te ver. “Cloud providers kunnen nog niet goed aan onze eisen voor privacy en beveiliging voldoen. Wij hanteren strenge inkoopvoorwaarden, en de public cloud markt is nog niet volwassen genoeg om daaraan te voldoen. Bij veel cloud providers is het bijvoorbeeld onduidelijk wat er met de data gebeurt in het geval van een faillissement. Met een private cloud heb je meer grip.” Toch is er in de opzet van de cloud wel rekening gehouden met een toekomstig hybride model. “We hebben het heel flexibel ingericht zodat we er alle kanten mee op kunnen.”

Snel live

In januari startte de implementatie; begin april was de Proof of Concept gereed. “We waren in drie maanden live”, jubelt Van der Kroef. Op dit moment draait alleen de engineeringomgeving in de cloud. “Dit is een test om te zien of de technologie werkt zoals beloofd.”


De eerste reacties zijn enthousiast. “Onze interne klanten vinden het ideaal. Een traject wat vroeger zes weken duurde, doorlopen we nu binnen een dag. Klanten doen ’s ochtends een aanvraag voor capaciteit, en ’s avonds staat die ter beschikking. We hoeven geen hardware te bestellen, niets te installeren. Het is een kwestie van een aanvraag indienen en klaar is kees.” De volgende fase is om ook de ontwikkel-, test- en acceptatieomgeving onder te brengen in de private cloud, een traject dat naar verwachting in juni wordt afgerond.

 

“Dit is allemaal pas het begin”, zegt Van der Kroef. “Ons doel is om stap voor stap steeds meer onderdelen in de cloud onder te brengen, ook de productie-omgeving. We zien het als een groeipad. We hebben nu net de eerste stap gezet. Dat was meteen een hele grote, maar het is zeker niet de laatste.”

Gerelateerde referenties

 • KPN IT-leverancier kiest voor technologische innovatie om klant beter te kunnen bedienen
  Lees verder »

 • Virtuele applicatieomgeving juiste oplossing voor The British School in The Netherlands
  Lees verder »

 • Baanbrekende private cloud voor Unilever met Hyper-V en System Center
  Lees verder »